Skocz do zawartości
m5910

HPT370 UDMA / ATA 100 RAID Controller

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam płytę główną : Enmic , 8ttx+

a na niej kontroler : http://www.highpoint-tech.com/hpt370.htm.

Mam dysk Quantum Fireball lct 20, i strasznie jestem z niego nie zadowolony , nie chodzi o pojemność lecz osiągi. Chciałbym kupić nowy dysk - jakiś maxtor ale bo coś innego byle by był dobry. Czy będzie on dobrze chodził na moim komputerze, czy mogę bez żadnych przeszkód go kupić ... ?

Może to głupie pytanie, ale słabo się znam na dyskach i kontrolerach... ;-).

Proszę o pomoc !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam płytę główną : Enmic , 8ttx+

a na niej kontroler : http://www.highpoint-tech.com/hpt370.htm.

Mam dysk Quantum Fireball lct 20, i strasznie jestem z niego nie zadowolony , nie chodzi o pojemność lecz osiągi. Chciałbym kupić nowy dysk - jakiś maxtor ale bo coś innego byle by był dobry. Czy będzie on dobrze chodził na moim komputerze, czy mogę bez żadnych przeszkód go kupić ... ?

Może to głupie pytanie, ale słabo się znam na dyskach i kontrolerach... ;-).

Proszę o pomoc !

Miałem do niedawna płytę ABIT VP6 z kontrolerem HPT370. Przez ponad dwa lata działał na tym RAID 0 zbudowany na dwóch dyskach WD 40GB 7200 2MB. Śmigało to wspaniale, jednak istnieje kilka pułapek, które powinieneś ominąć:

1. Jesli chcesz budować RAID to zapominij o zakupie dysków Seagate - NIE DZIAŁAJĄ W RAID 0!! - testowałem to na moim HPT, a także na kotrolerku (chyba Adaptecka 1200A) .

2. RAID 0 to niebezpieczna konfiguracja - kilka razy przeżyłem STRIP BROKEN ... pomogło narzędzie RAIDRB, które pomogło odbudować strukturę RAID'u.

3. Raz rozsypka strippingu rozawliła mi tablicę partycji ... ale na szczęście udało mi się wszystko odtworzyć ... trzeba mieć tylko mocne nerwy i odpowienie narzędzia ...

Reasumując - plusy są takie, że dyski w RAID 0 dają niezłego kopniaka, wady natomiast ... możliwa rozsypka, trzeba robić częsty backup ...

Na tydzień przed sprzedażą zapodałem drugi RAID 0 na 2x WD 40GB 7200 8MB - to dopiero była jazda ....

A jeszcze jedna uwaga - PAMIĘTAJ O MOCNIEJSZYM ZASILACZU. Przy kompie z dwoma prockami ATI AIW 8500DV i sześcioma dyskami zasilacz FEEL'a 300W nie dawał rady :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi