Skocz do zawartości
MeHow

KArty sieciowe - 2

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Kupilem sobie z kolega dwie karty sieciowie, tak aby polaczyc komputery miedzy soba.Gosc w sklepie nam zrobil odpowiednio kabelek (niby dobrze poprzyczepial kabelki do wtyczki),ale po zainstalowaniu sterownikow (mamy winxp) wyskakuje nam napis mowiacy, ze nie jest umieszczony kabel w karcie sieciowej. I teraz pytanie. Czy to znaczy,ze łoś w sklepie zle zrobil kabelek, czy zeby miec dwie karty sieciowe polaczone kabelkiem to tak ma byc,tylko trzeba zrobic jakas inna rzecz np: jakos odpowiednio skonfigurowac kompa.

Pozdr MeHow

Ps:. Odpiszcie mi na 609989701 . Bo teraz bede cos kombinowal i nie bede w necie, a bardzo bym potrzebowal tych wiadomosci. Z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie mialem na pulpicie wiec wklejam

Krosowany kabel robisz zam w odpowiedni sposob zaciskajac RJ45 na koncach:

1 wtyczka:

1-2

3-6

4-5

7-8

(tzn kolejnosc zylek od lewej strony: b.-pomaranczowy, pomaranczowy,

b-zielony, niebieski, b-niebieski, zielony, b-brazowy, brazowy)

po 2 stronie zamieniasz pary 1-2 z 3-6

(b-zielony,zielony,b-pomaranczowy......pomaranczowy, b-brazowy, brazowy) i

masz krosa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu sprawdź czy kabelki są tak samo ułożone kolorystycznie w obu końcówkach, jezeli tak to niestety brak skrosowania  :(

Tylko trzeba zwrocic uwage czy sie poprostu powtarzaja w takiej samej kolejnosci. Nie musza sie zaczynac z dwoch stron np. bialo brazowym (moze byc w srodku przekrecony).

Poprostu jak jest dobrze wszystko z kablem to powinna sie swiecic dioda. Chyba, ze masz sieciowke bez tego ale watpie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zly sprzedawca :)))

no właśnie :lol: kabla nie umiał zrobić

Teraz sie bedziecie smiac... przychodze rano i daje to babce ktora mi to sprzedala i mowie ze nie dziala... a ona mowi: To mozliwe, bo ten gosciu ktory ci to robil to informatyk z Pudliszek i on nic nie umie...

Kopara mi poleciala... teraz jej maz ma mi to zrobic... Aha i dzieki za to, ze pomogliscie.

THX... mam nadzieje, ze dzis podciagne sie w W3 przez siec :lol: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

informatyk z Pudliszek

uahahahahah, to juz lepiej niech w pudliszkach nie zajmuja sie komputerami tylko dalej robia te swoje przetwory i takie tam, i to byl informatyk?, uahahhahahahaha, ja tez jestem informatyk jak tak hyhyhy

Przetwory maja smaczne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym ze gosc nie umie zrobic kabla to moze byc prawda.

ale ja po przesiadce na xp mam ten sam problem z sieciowka, tzn. pokazuje ze kabel nie jest podalczony a na 9x dobrze dzialala.

sprawdz czy zp ja dobrze rozpoznal.moim zdaniem to moga byc nieodpowiednie sterowniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj jeszcze poustawiać w kompach tryby na 100MBit-half/duplex lub 10MBit-half/duplex

Jeśli to nie pomoże spróbuj karty przeprogramować na 100MBit-half/duplex programik znajdziesz na stronie producenta chipsetu karty sieciowej ( www.realtek.com.tw jesli to oczywiście Realtek :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...