Anon Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 Witam, mam problem z podłączeniem dysków pod kontrolery mojego IC7-G, obecnie mam podłączone 2 dyski S-ATA pod kontroler zintegrowany z i875, wszystko działa OK, system botuje z jednego z dysków (S-ATA). Problem pojawia się przy próbie podłączenie kolejnego dysku, tym razem pod P-ATA, zainstalowany jest na nim mój stary XP, który chce tam pozostawić jako archiwizacja, mimo iż w BIOSie ustawiam by system botował z dysku S-ATA, komp zawsze botuje z dysku P-ATA, czyli ładuje mój stary sys :| , nawet jeżeli ukryje partycje. Nie będę się tu rozpisywał ilu konfiguracji dysków w różnych miejscach BIOSu próbowałem bo to chyba nie ma sensu. Chce się tylko dowiedzieć jak mam ustawić parametry w BIOSie by komp wreszcie bootował z tego dysku z którego powinien (czyli S-ATA) :) Kiedyś pisałem już o tym w wątku o IC7 jednak nie uzyskałem żadnej odpowiedzi, dlatego zakładam nowy temat. Zdałem maturke i musze wreszcie doprowadzić kompa do porządku :P P.S. Dysponuje najnowszą wersją BIOSu (24) wcześniejsze tesh sprawdzałem i nie pomogło. Dzięki za pomoc, pozrdo, Anon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 Bootable Add-In Device - nie ma byc PCI Slot Device - nie pamietam dokladnie nazwy :lol: , ale na pewno zadziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 12 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2004 Niestety nie zadziałało, próbowałem wszystkich trzech ustawień w -Bootable Add-in Device czyli: OnChip SATA RAID (wogóle nie bootuje, czarny ekran) Onboard SATA (wogóle nie bootuje, czarny ekran) PCI Slot Device (wogóle nie bootuje, czarny ekran) Ustawienia w Hard Disc Boot Priority to: 1. Ch3 M (tu mam system) 2. Ch4 M (to drugi dysk podpięty pod ten sam kontroler co ten powyżej, czyli SATA) 3. Ch1 M (to dysk ze starym systemem, nie pomaga zmiana na slave) (jak go odłącze to w Hard Disc Boot Priority pozycje 1 i 2 zmieniają sie na Ch1 M oraz Ch1 S (to dyski na SATA), po jego odłączeniu wszystko działa jak trzeba, dysk na bank sprawny :)) 4.Botable Add-in Device Help... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 12 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2004 Ja mam podobnie jak ty - 1xSATA (na nim jest OS), i 3 urzadzenia PATA w tym jeden hdd. System bootuje z dysku SATA. A tak mam to ustawione w biosie (mobo AbitIC7, bios 24): Integrated Peripherals IDE Bus Master-----------------------------Disabled OnChip IDE-1 Controller-------------------Enabled(my CD is on IDE2) - Master Drive PIO Mode--------------------Auto - Slave Drive PIO Mode---------------------Auto - Master Drive Ultra DMA--------------------Auto - Slave Drive Ultra DMA---------------------Auto OnChip IDE-2 Controller---------------------Enabled - Master Drive PIO Mode--------------------Auto - Slave Drive PIO Mode---------------------Auto - Master Drive Ultra DMA--------------------Auto - Slave Drive Ultra DMA---------------------Auto Onchip Serial ATA---------------------------Enhanced Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 12 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2004 OK, podłączyłem 3 dysk, pod wolny kanał PATA, jako master, przypominam ze mam na nim starego XP jako archiwizacje, nie wiem, moze to jest przyczyną problemów :roll: Początkowo w BIOSie "Onchip Serial ATA" w "Integrated Peripherals" dałem na auto, system sie nie załadował, (stoi na czarnym ekranie). Po przełączeniu na Enhanced, system również sie nie zabootował, tylko Kontrolka od HDD sie świeciła :| . Zastanawia mnie jeszcze jak Masz ustawione OnChip Serial ATA Mode ? ja mam, na IDE. Moze powinienem ustawić na RAID, tylko ze wtedy czeka mnie reinstalacja systemu :| . Najciekawsze jest to że wystarczy włączyć Enhanced mode i nie podłączyć 3 dysku pod IDE i system tesh nie chce sie załadować 8O . Sam jush nie wiem co sie z tym dzieje :| A, i wszystkie inne parametry z Twojego poprzedniego posta mam ustawione tak samo. Pozdro, Anon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 Halo. Czy na tak dużą liczbę użytkowników IC7 nikt nie potrafi mi pomóc ??? Może płyta jest walnięta ? ( w co wątpię ) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 na początek wybierz się do Integrated Peripherals -> OnChip IDE device i ustaw kontroler SATA na Enhanced i IDE potem F10 i Y. Po restarcie znowu bios -> standart CMOS Features - powinieneś mieć 6 urządzeń - 4 dyski i 2 napędy (wnioskując z twojego siga) - jak tak jest to ok - idziesz do Advenced BIOS Features i ustawiasz Bootable Add-In Device na OnChip SATA RAID [*] a następnie wchodzisz na Hard Disk Boot Priority [Enter] i wybierasz kolejność uruchamiania dysków - jeżeli nie widzi wszystkich napędów to w miejscu oznaczonym [*] robisz F10 i Y a po restarcie wchodzisz do Hard Disk Boot Priority . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 na początek wybierz się do Integrated Peripherals -> OnChip IDE device i ustaw kontroler SATA na Enhanced i IDE potem F10 i Y. Po restarcie znowu bios -> standart CMOS Features - powinieneś mieć 6 urządzeń - 4 dyski i 2 napędy (wnioskując z twojego siga) - jak tak jest to ok - idziesz do Advenced BIOS Features i ustawiasz Bootable Add-In Device na OnChip SATA RAID [*] a następnie wchodzisz na Hard Disk Boot Priority [Enter] i wybierasz kolejność uruchamiania dysków - jeżeli nie widzi wszystkich napędów to w miejscu oznaczonym [*] robisz F10 i Y a po restarcie wchodzisz do Hard Disk Boot Priority . Ok. ustawiłem WSZYSTKO tak jak powyżej, zacznę od tego że nie działa, a teraz napisze co dokładnie widziałem i robiłem: Po ustawieniu wszystkiego zgodnie z instrukcją napędy przedstawiały się następująco: IDE Channel 1 Master WDC 800JB IDE Channel 1 Slave WDC 800JB IDE Channel 2 Master Plextor CD-R IDE Channel 2 Slave TOSHIBA DVD-ROM IDE Channel 3 Master WDC 1600JD (tu jest system do załadowania) IDE Channel 4 Master WDC 1600JD Ustawienia First Boot Device : Hard Disk Reszta poniżej: Disabled Wypróbowałem następujące ustawienia w Hard Disk Boot Priority : 1. Ch3M: WDC WD 1600 JD (tu jest system) 2. Ch4M: WDC WD 1600 JD 3. Bootable Add-in Device 4. Ch1M: WDC WD 800 JB 5. Ch1S: WDC WD 800 JB Wynik: czarny ekran, system się nie ładuje. 1. Bootable Add-in Device 2. Ch3M: WDC WD 1600 JD (tu jest system) 3. Ch4M: WDC WD 1600 JD 4. Ch1M: WDC WD 800 JB 5. Ch1S: WDC WD 800 JB Wynik: system ładuje się z WD800 Ch1M (to stary sys, pozostawiony jako archiwizacja) 1. Ch3M: WDC WD 1600 JD (tu jest system) 2. Ch4M: WDC WD 1600 JD 3. Ch1M: WDC WD 800 JB 4. Ch1S: WDC WD 800 JB 5. Bootable Add-in Device Wynik: czarny ekran, system się nie ładuje. 1. Ch3M: WDC WD 1600 JD (tu jest system) 2. Bootable Add-in Device 3. Ch4M: WDC WD 1600 JD 4. Ch1M: WDC WD 800 JB 5. Ch1S: WDC WD 800 JB Wynik: czarny ekran, system się nie ładuje. Teraz trochę inaczej : Ustawienia First Boot Device : Hard Disk Tym razem Boot Other Device : Enabled 1. Ch3M: WDC WD 1600 JD (tu jest system) 2. Ch4M: WDC WD 1600 JD 3. Bootable Add-in Device 4. Ch1M: WDC WD 800 JB 5. Ch1S: WDC WD 800 JB Wynik: czarny ekran, system się nie ładuje. 1. Bootable Add-in Device 2. Ch3M: WDC WD 1600 JD (tu jest system) 3. Ch4M: WDC WD 1600 JD 4. Ch1M: WDC WD 800 JB 5. Ch1S: WDC WD 800 JB Wynik: czarny ekran, system się nie ładuje. 1. Ch3M: WDC WD 1600 JD (tu jest system) 2. Ch4M: WDC WD 1600 JD 3. Ch1M: WDC WD 800 JB 4. Ch1S: WDC WD 800 JB 5. Bootable Add-in Device Wynik: system ładuje się z WD800 Ch1M (to stary sys, pozostawiony jako archiwizacja) Po odłączeniu Obu WD800JB i pozostawieniu kontrolera SATA na Enhanced w trybie IDE: None None IDE Channel 2 Master Plextor CD-R IDE Channel 2 Slave TOSHIBA DVD-ROM IDE Channel 3 Master WDC 1600JD (tu jest system do załadowania) IDE Channel 4 Master WDC 1600JD W Hard Disk Priority mam : 1. Ch3M: WDC WD 1600 JD (tu jest system) 2. Ch4M: WDC WD 1600 JD 3. Bootable Add-in Device System nadal się nie ładuje, czarny ekran. Po przełączeniu w Integrated Peripherals kontrolera SATA na AUTO: Napędy są widziane jako: IDE Channel 1 Master WDC 1600JD (tu jest system do załadowania) IDE Channel 1 Slave WDC 1600JD IDE Channel 2 Master Plextor CD-R IDE Channel 2 Slave TOSHIBA DVD-ROM W Hard Disk Priority mam : 4. Ch3M: WDC WD 1600 JD (tu jest system) 5. Ch4M: WDC WD 1600 JD 6. Bootable Add-in Device System się normalnie ładuje, ale co z tego skoro brakuje w nim 2 dysków. Zaczynam mieć dosyć abita. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 coś musiałeś namieszać z dyskiem (tym 160GB) bo wygląda jakby system się zwieszał przy próbie ładowania - rozumiem że na 160 masz zainstalowany xp/2k. Instalowałeś system od nowa czy ghostem przerzucałeś ? ps właśnie jedną rzecz sobie przypomniałem - spróbuj odpalić winde w trybie awaryjnym - musi dodać kolejny kanał kontrolera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 System instalowałem od 0 na tym dysku, a najlepszy bajer jest takie ze instalowałem go ze wszystkimi dyskami, a po instalacji (tak, tak zainstalował się tam gdzie trzeba) w ogóle się nie włączał tzn. objawy były takie same 8O . Zaś jeżeli chodzi o tryb awaryjny to po wybraniu WinXP Pro (zresztą tylko on był do wyboru) i wciśnięciu „tryb awaryjny” wczyta parenaście linijek, po czym stanie na czarnym ekranie i tyle :evil: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...