Skocz do zawartości
ls75

[Wyciszenie] Zalman 6000Cu czy Tt eXtreme Volcano 12

Rekomendowane odpowiedzi

Wyciszam peceta (tylko AC)

Zostal mi do wyciszenia Athlon XP 1800+.

Ktory system chlodzenia wybrac?

Prosze o porade uzytkownikow tych systemow.

1. Thermaltake eXtreme Volcano 12

- ciezki, obawiam sie o zerwanie socketa 708g

- podobno bardzo wydajny ale bardzo glosny przy max obrotach, na najnizszych podobno nieslyszalny a przy tym dosyc wydajny Minimalna 2000 obr./min 21 dB

- fajny regulator na sledziu i na 3,5zewn

2. Zalman CNPS 6000-Cu

- bardzo cichy -Minimalna: 1300 obr./min. / 20 dB

- moze wystarczy sam radiator??

- w miare lekki przy miedzi 462 g

W sumie to moim celem jest jak najlepsze wyciszenie zestawu. Pracuje w ciszy, bez mocnych obciazen procesora. Generalnie to wentylator chodzil by na najnizszych obrotach przez 90% czasu.

Jeszcze dodatkowe pytanie: Czy radiator Zalman ZM NB47J wystarczy na radeona 9200 128MB. Obecnie ma bardzo niski radiator i maly wiatrak, ale dosyc glosny. Zaznaczam ze radiator jest caly czas chlodny, nawet jak sie na troche wylaczy wentylatorek to prawie nic sie ten radiator nie nagrzewa. Ale boje sie tak pracowac na dluzsza mete. link do karty

Moja konfiguracja:

Athlon XP 1800+, MB: gigabyte GA7vax, grafika: gigaCube ati 9200 128MB DDR, obudowa: Antec SLK3700-BQE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam TTVol12 Rzeczywiscie bardzo ciezki mam abit'a an7 i jak narazie sie nic nie zarwało.Co do ciszy przy minmalnych obrotach (mam otwartą bude-obydwa boki i topik) naprawde ledwo go słcychac,ale za to max 5500bot/min to juz jest hardcore :D Szum porownywalny z suszrką.Jak narazie moge go polecic,lecz dojrzewam powoli do wc :P pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W miedzyczasie wymyslilem jeszcze inna opcje cichego chlodzenia cpu troche drozsze ale ciekawe:

THERMALRIGHT SLK 900A + NOISEBLOCKER ULTRA SILENT FAN S1

To bedzie pewnie ciuchutkie zestawienie i podola schlodzid tego athlona.

Przy okazji wentylatorek schlodzi elementy plyty bo radiator jest wezszy od 80mm noiseblockera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polece coś z tych nowych Pentagramów Freezone w wersji AlCu, będzie dosyć lekki ~400g, a spisuje się całkiem nieźle.

Jeżeli wybierzesz wersję z 92mm wentylatorem, to będą się jeszcze chłodzić układy dookoła socketa, np.: MOSFETY, chipset,...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TT Volcano 12 cichy przy 2000 - 3000 obrotów, później coraz gorzej a przy max. (u mnie nie wiedziec czemu wyszło 5900 zamiast 5500) suszarka to mało powiedziane, to jak samolot odrzutowy. Przy czym głosność wyraźnie wzrasta między 3000 a 3500 obrotów, potem jest już tylko gorzej. U mnie niestety zupełnie nie sprawdziła się opcja autoamtycznej regulacji obrotów. Przy 39C powinno być 3900 obrotów (to już i tak głosno) a było 5300. Jeżeli zalezy Ci na ciszy to Zalmany lepsze, choć nie wiem czy akurat ten model.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi