Skocz do zawartości
_madi_

Wymiana procka i plyty gl.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na poczatek konfiguracja:

Celeron 400mhz@540mhz (fsb90)

Plyta glowna na chipie sis620 (socket 370 PPGA - ata66 - sdr 66/100 )

pamiec: 2x 128mb SDR (jedna pc100 druga pc133)

Karta graf. GF2 MX 32mb 128bit

Zasilacz 250W

2x HDD , cdrom , fdd , sieciowka

No i tak jak widac z karta graficzna i pamieciami nie jest zle. ALE proc i plyta glowna sa juz napewno do wymiany. Noi oczywiscie bylby to jakis nowy AthlonXp 2,0+ z plyta glowna na chipie kt266a, dlatego ze niechcialbym wymieniac pamieci na DDR(moze pozniej ale narazie kasy nie ma)a plyta ktora mam na oku to: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5014 obsluguje ona dwa rodzaje pamieci wiec spox :P. i jest jeszce jedna rzecz: CZY MUSZE WYMIENIAC ZASILACZ NA 300W PRZY TYM ATHLONIE ??Bo jezeli tak to odpada, juz lepiej kupic nowego kompa :P. NO i chcialbym sie dowiedziec czy dalo by to duza roznice w wydajnosci w grach. Obecnie na tym sprzecie mam zaledwie 1000 punktow w 3dmark2001se. Pomozcie, doradzcie :) czekam na propozycje. AHA mam do dyspozycji jedyne 400zl. Ale moge dorzucic jakies 30zl jak cos. Chodzi mi glownie o gry i nie wiem czy warto takie cos zrobic, bo denerwuje mnie niski fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej zasilke powinienes zmienic, w sam raz jest fortron 300 gtp,

co do plyty to bym jednak polecil tanszego ale z pewnoscia lepszego (bardziej wydajnego i funkcjonalnego) asrocka k7s8xtylko nie z komputronika bo u nich drogo, a i jedna sprawa jeszcze musisz koniecznie miec ddr-y bo ten asrock co zapodalem obsluguje tylko ddr-y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Pamięci i tak będziesz musiał wymienić bo Athlon jest na FSB 133, a mało prawdopodobne, aby ta PC100 poszła na 133.

2. Płyta którą wskazujesz jest z opisem "na zamówienie specjalne" a to zwykle oznacza niedostępność. Są obecnie praktycznie nie do kupienia, nawet na Allegro mało ich jest.

3. Lepiej wymienić teraz płytkę na tego Asrocka K7S8X i od ręki pamięci niż ladować kaskę w małoprzyszłościową płytkę którą za moment i tak będziesz chciał wymienić na coś nowszego.

4. Zasilacz też do wymianki, za niecałą stówkę na Allegro kupisz Fortrona, albo Deltę 300-350W która starczy Ci na długo, długo.

5. Czy Twoja grafa to AGPx4 ? Bo tylko takie można zapakować na K7S8X oprócz oczywiście x8

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za porady. DeTe ta moja karta jest na PCI bo nawet ta plyta glowna na sis'ie nie ma slotu agp bo ma wbudowana grafe i dlatego mam tego GF'a. No ale przeciez pod tego K7S8X powinna wejsc karta na PCI.Wkoncy PCi jest wszdzie takie same no nie ? Szkoda ze ta zasilke musze wymieniac :/ chyba bardziej oplacalny bylby zakup nowego kmpa ktory mi starczy na kolejne 4 lata.

AHA i powiedzcie w takim razie ilebym dostal za ten sprzecior kasy.Do tego co napisalem to poweim ze te 2 dyski maja:

Fujitsu 6,4gb i

Samsun SpinPoint 10,2gb 2mb cache

CDROM 40x

FDD

Na procku jest nowe chlodzenie EVERCOOl ktore pozwala tego celka przetaktowac na fsb90.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już zdecydowałeś się modyfikować sprzęt, a chcesz to zrobić najniższym kosztem proponuję:

- Asrock K7S8X - od 130zł

- Duron 1800 - chyba coś ok. 190zł

- 256MB Ram - od 180 zł

- grafa np. GF2Ti od 150zł, GF4Ti od 350zł

- zasilacz Foertron, Delta 300W ok. 100zł

- dyski, CD, FDD, zostawiasz

całość minimum 750zł

ile możesz wziąć za stare części ? - nie znam się na Intelowej platformie więc strzelam:

Celeron 400mhz@540mhz (fsb90) - 20zł ?

Plyta glowna na chipie sis620 (socket 370 PPGA - ata66 - sdr 66/100 ) - 40zł ?

pamiec: 2x 128mb SDR (jedna pc100 druga pc133) - może ze 100-120zł jeśli to dwustronne kości

Karta graf. GF2 MX 32mb 128bit - 60-80zł

Zasilacz 250W - 10zł ?

sieciówka - 10zł

w sumie jakieś 200 z groszami, zależnie od tego gdzie i jak będziesz sprzedawał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO nie musisz zmieniać zasilacza jeśli nie będziesz nic podkręcał. Karta graficzna prawie nic nie ciągnie, więc wszystko się zmieści na 100% w 200W. Nie takie konfiguracje chodziły na nie takich zasilaczach i wszystko było w porządku (nie mam na myśli wyjątków).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie musisz zmieniac zasilacza

daj lepszego linka do plyty bo nie wiadomo jaka to plyta na kt266a (podejzewam ze asrock)

mozesz zastosowac wariant ekonomiczny

np. Duron 1800 i plyta na kt133 (np. Abit KT7)

to bedzie 190pln + 80pln (przynajmniej ja zamierzam swoja za tyle sprzedac)

proc pojdzie na niej jakies 1500MHz -ja na takim zestawie:

1500MHz ,Kyro1 ,256mb ram mialem w 3dmarku 2001 -2600pkt

zwiekszanie zegara juz nic nie dawalo

przykladowo na duronie 800 i reszta bez zmian mialem 1700pkt

na sprzecie z podpisu (tym na ddr) mam teraz 3300pkt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi