Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy po zalozeniu corep shima caly rdzen jest osloniety ?? w 4max pisze ze ma zapobiec ukruszeniu sie rdzenia procka a na zalaczonej fotce rdzen jest na zewnatrz,pisza tez ze jej zadaniem jest popdyzszona przewodnisc cieplna tzn.odprowadzanie ciepla.ale jezeli rdzen nie jest osloniety to chyba nie ma mowy o lepszym przewodzeniu ciepla.

rdzen na wierzchu :arrow: http://www.4max.com.pl/sklep/akcesoria.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o to ze CS jest takiej samej grubości co wysokość rdzenia ponad powierzchnie procesora i po prostu daje tak jakby większą powierzchnię dotyku radiatora bo oprócz rdzenia radiator dotyka takze CS-a a CS powierzchni procka

przeciez w procesorze nie grzeje sie sam rdzen tylko cały sie nagrzewa ( rdzen fakt najbardziej) a CS przenosi ciepło na radiator z krawędzi procesora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy po zalozeniu corep shima caly rdzen jest osloniety ?? w 4max pisze ze ma zapobiec ukruszeniu sie rdzenia procka a na zalaczonej fotce rdzen jest na zewnatrz,pisza tez ze jej zadaniem jest popdyzszona przewodnisc cieplna tzn.odprowadzanie ciepla.ale jezeli rdzen nie jest osloniety to chyba nie ma mowy o lepszym przewodzeniu ciepla.

rdzen na wierzchu  :arrow:http://www.4max.com.pl/sklep/akcesoria.htm

Qrcze , CS to tylko podkladka "dystansowa"

Jezeli polozysz ja na procku to wysokosc rdzenia bedzie na tej samej wysokosci co CS, czyli rowno z nim.

To wlasnie zapobiega ukruszeniu rdzenia.

Radiator nie moze oprzec sie na jakiejs krawedzi mocniej niz na innej.

Sila nacisku radiatora rozklada sie rowno na CSie i crhoni rdzen.

Co do spadku temp. to roznie mowia, ja nie zaobserwowalem nic takiego , inni twierdza ze temp im spadla troszke,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np mi spadla o 2 stopnie. Dolozylem jeszcze AS3 i jeszcze o 2 stopnie spadla czyli lacznie o 4 po dodaniu CS i AS3

Pozdro

Dexter

ASilver fakt, zbija dosc temp, okolo 3*C spadlo, ale na Shimie nic spadku nie zauwazylem :(

I polerka na lustro wbrew opinii niektorych tez swoje robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh kolejne interesujace pytanie o ten super wynalazek dla lam co nie umieja zalozyc coolera :) Buhaha ! Jak wy byscie sobie bez tego poradzili jak b tego nie bylo ? Widac do komputera tez trzeba dorosnac !

nie chodzi o ukruszenie rdzenia tylko o temperature.i jak bys sciagal radiator po 3 razy dziennie to tez bys sie bal o rdzen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sie ciesze, że jest coś takiego. Jak sie kupi nowego proca to troche głupio było by go uszkodzić - szczególnie jak ktoś na codzień nie zmienia 3 razy coolerów. Nazwijcie to lamerstwem czy jak tam chcecie, ale ja sie ciesze, ze mam dodatkowy margines bezpieczenstwa - nie mam kasy na kupienie proca jescze raz - a 15 zł za copper shima to jeszcze wytrzymam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh kolejne interesujace pytanie o ten super wynalazek dla lam co nie umieja zalozyc coolera :) Buhaha ! Jak wy byscie sobie bez tego poradzili jak b tego nie bylo ? Widac do komputera tez trzeba dorosnac !

Jak będziesz miał kiedyś okazję zakładać Dragon Orba (670g) Swiftecha czy Alphę (po 750g) to zrozumiesz na co się przydaje coper shim.

Ja ze swoim Dragon Orbem mocowałem się tak, że przez chwilę myślałem, że mi płyta pod naciskiem pęknie, a co dopoero rdzeń procka, jestem pewien, że gdyby nie CP, to szansa ukruszenia wzrosłaby dwukrotnie!

Ja tam uważam, że jak na wydatek kilkunastu złotych to na pewno nie zaszkodzi, a po prostu jak ktoś skąpi, to jego sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbyś miał 2600+ i przez pieprzony przypadek byś docisnął za mocno cooler to co? na pentiumy byś się przerzucił?

BTW. chyba pisałeś jakiś topic poźegnalny na oślej :lol:, co tu robisz :?: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbyś miał 2600+ i przez pieprzony przypadek byś docisnął za mocno cooler to co? na pentiumy byś się przerzucił?

Eh ale wrucilem :)

I zauwazylem ze wy tylko gdybac umiecie !

jak bym mial kazdy inny procesor i kazdy inny cooler to bym zalozyl i nie lal po gaciach ze cos zwale ! ale moze wy macie parkinsona ? Albo sie boicie ?Heh stwazacie sztuczne problemy ! A jak ktos naprawde kruszy proce zakladajac cooler to proponuje lopatke wiaderko i do piaskownicy !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh ale wrucilem :)

I zauwazylem ze wy tylko gdybac umiecie !

jak bym mial kazdy inny procesor i kazdy inny cooler to bym zalozyl i nie lal po gaciach ze cos zwale ! ale moze wy macie parkinsona ? Albo sie boicie ?Heh stwazacie sztuczne problemy ! A jak ktos naprawde kruszy proce zakladajac cooler to proponuje lopatke wiaderko i do piaskownicy !

piszesz tak bo nie sciagasz czesto coolerka i nie mieszasz przy procku.ostatnio kupilem swojego XP-ka i nie chcem po 3 tygodniach stracic gwarancji albo zajechac go na smierc radiatorkiem bo nie mam nastepnych 350 zeta na nowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piszesz tak bo nie sciagasz czesto coolerka

nie bo umiem zakladac i zdejmowac !

Wiesz ktos kiedys na tym forum sie bardzo dziwil ze najlatwiej zdjac i zalozyc cooler na wymontowanym mobo ! bo mu sie niechcialo wykrecac !

A co powiesz o naszym kochanym Lisku?

A Ty liska w to nie mieszaj mow, za siebie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cs to bardzo dobra sprawa - szczegółnie dla takich ludzi co nie maja ochoty bawić sie w wyjmowanie płyty z kompa tylko po to aby zdjąć radiator. Ja tam przy cs'ie mam 100 % pewności że nie ukrusze proca i chyba warto zapłacić za tą pewność 15 zł . Fakt bez cs'a da sie zdjąc i założyć radiator bez ukruszenia jądra ale zawsze .... jest ten cień sznsy że coś pójdzie nie tak .

Ps.

Polecam Heat Spreader z pccooler - jest lepszy niż ten oryginalny - posiada takie małe zagięcia po bokach co powoduje że nie lata on po procu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CS ma grubosć odpowiadającą wysokości rdzenia ale na procku zawsze są ponalepiane przez sprzedawców jakieś naklejki (na moim XP są aż trzy z obydwu stron) i wtedy CS wystaje trochę ponad rdzeń. Czy nie ma ryzyka, że pogorszy się wtedy chłodzenie rdzenia albo nawet przy większej szparce spali proca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Libero wez no troche wyluzuj bo wszystkiego sie czepiasz i wszystkich uznajesz za debili a samego siebie uwazasz za wysmienitego speca od kompow. :evil:

dokładnie tak jest, z Libero nie można normalnie podyskutować tylko robi syf na forum, i te jego ciągłe wykrzykniki, jest to żenujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CS to jest bardzo dobra rzecz, i dla tych co umieja zakladac coolery i co nie umieja, jest to rzecz ktora minimalizuje ryzyko uszkodzenia proca za naprawde marne pieniadze, wiec warto, u mnie na xpeku temp spadla o 1 stopien jak zalozylem csa, ale to jest granica bledu wiec tak naprawde cs pozwala na beztresowe wachlowanie coolerem na procu, i chocby dlatego jest wart polecenia

CS ma grubosć odpowiadającą wysokości rdzenia ale na procku zawsze są ponalepiane przez sprzedawców jakieś naklejki (na moim XP są aż trzy z obydwu stron) i wtedy CS wystaje trochę ponad rdzeń. Czy nie ma ryzyka, że pogorszy się wtedy chłodzenie rdzenia albo nawet spali proca?

sila docisku zapiecia coolera jest na tyle duza ze o papier nie musisz sie martwic, gr papieru to sa naprawde ulamki milimetra, poza tym od tego masz paste zeby wypelnila ci nierownosci miedzy procem a radiatorem

przy większej szparce

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem mój na www.pccooler.com i nie nadwał się do niczego ten shim, Muisałem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> iglaka i szligfowałać go. Kupiłem i zamówiłem na morgana.. Po dopracowaniu shima temp spadła mi 3 'C...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym tam nie powiedzial ze 100% pewnosci, ostatnio zrobilem nowe ukruszenie z CS, a stalo sie to przez to ze dokrecilem blok wodny kluczem 8mm, przy takim docisku nawet cs nie pomoze. :oops:

chociz z drugiej strony jakby nie bylo cs to z rdzenia bylaby juz pewnie miazga. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...