Skocz do zawartości
..::SNAP::..

wiatraczki w budzie

Rekomendowane odpowiedzi

co sie dziwisz - jak ktos gra w karty na fizyce to potem tak jest (moze gosc naogladal sie za duzo kreskowek z Krolikem Bagsem - tam przeciez prawa fizyki nie obowiazuja) :lol:

hehehehehe lol, to niech skoczy z okna i zobaczy czy sie odbije od ziemi, tak kiedys w kreskowce widzialem 8)

..hehe .. tak widac teoria sobie a praktyka sobie :P. Myslalem dokladnie tak samo jak wy - ze nadmuch z gory to bezsens ale wcale nie bylo gorzej. Aktualnie mam na kominie WYDMUCHIWANIE i bez obaw nie odbije sie od ziemi...

A tak na marginesie to ze MYSLICIE I "...IMHO NAJLEPSZE CHLODZENIE..." mozna o kant [gluteus maximus] potluc bo ja siedzialem i montowalem. Pewnie nie wpadliscie na to ze przy odpowiedniej mocy i ustawieniu pozostalych wentyli taki uklad moze sie sprawdzac. Coz najlepiej krytykowac i bo ktos sprobowal czegos innego co wcale nie okazalo sie byc gorsze (sam sie zgdziwilem tym wynikiem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przy trzech i otwartej jednej sciance obudowy czuje sie czasem jakbym samolotem lecial... Powodzenia  :wink:

to zamknij ta scianke - od razu zrobi sie ciszej 8)

BTW po co Tobie wentyle w obudowie (bo chyba o takich mowa) skoro masz otwarty bok :?:

... i cieplej...czasami jak komp stoi po 15h i liczy jakis rysunek to nie mozna nie otworzyc. Upiecze sie jak nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW po co Tobie wentyle w obudowie (bo chyba o takich mowa) skoro masz otwarty bok :?:

... i cieplej...
O BABY !!!

to jak chcesz miec "wydajne chlodzenie" przy otwartej budzie - to zdejmujesz lewy bok i gore i wtedy nie potrzeba zadnych wiatraczkow w obudowie (podkreslam w obudowie a nie na procku itp) - zadziala znane (lub nieznane) z fizyki prawo zwane konwekcja - tzn ze w tym przypadku ogrzane powietrze samo bedzie sie unosilo, a w jego miejsce na dole naplynie chlodne powietrze (bo przeciez nie utworzy sie proznia)

BTW jak dobrze rozplanujesz rozkald wentyli z zamknieta buda to powinno byc chlodniej niz z otwarta - jezeli jest inaczej to znaczy ze cos spierniczyles w swoich "obliczniach"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW jak dobrze rozplanujesz rozkald wentyli z zamknieta buda to powinno byc chlodniej niz z otwarta - jezeli jest inaczej to znaczy ze cos spierniczyles w swoich "obliczniach"

Dokladnie trzeba pamietac o tym ze powietrze gorace zbiera sie na gorze i czesciowo za jego wyciaganie odpowiada zasilacz , wiec na dole dajesz wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy a na gorze wyciagajacy wentyl , ja zauwazylem ze dobzre wentylowana zamknieta obudowa spelnia swoje zadanie idealnie. Do tego nic sie nie kurzy i nie nagrzewa sie powietrze w pokoju . Dobrze jest tez dac wiarak albo kieszen w wiatrakiem na dyski 7200 .

Oczywisicie zeby nie bylo za glosno wszystkie dodatkowe wiatraki mozna spowolnic i tez beda spelnialy swoje zadanie , wazne tylko zeby je dobrze rozplanowac .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zamontuje tego papst-a http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=7647 to bedzie zimno umnie w budzie jeszcze jeden z tylu jako wyciag i bedzie dobrze teraz w swojej budzie teraz mam dwa wentylatory na dole jeden z przodu drugi ciagnie powietrze z podlogi.jest oczywiscie z filtrem , i dwa w miejscu gdzie jest zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji niech sprawdzi czy potrafi wybiec za okno, zatrzymac sie w powietrzu, wyciagnac napis JESTEM GUPI (specjalnie z bledem :) ) i spadac z okrzykiem yaaaahoooo w dol  :twisted:

Podobno to byla dyskusja o wentylach w obudowie.. wiec po kiego nabijasz posty takimi <span style="color:red;">[ciach!]</span>lami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji niech sprawdzi czy potrafi wybiec za okno, zatrzymac sie w powietrzu, wyciagnac napis JESTEM GUPI (specjalnie z bledem :) ) i spadac z okrzykiem yaaaahoooo w dol  :twisted:

Podobno to byla dyskusja o wentylach w obudowie.. wiec po kiego nabijasz posty takimi <span style="color:red;">[ciach!]</span>lami?

Taa ja nabijam :) jestem tu od swieta, a w moim poscie odwolalem sie do wypowiedzi kolegi Holmana nt. krolika Bugsa i kreskowek, a nie moglem mu odpuscic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i cieplej...
O BABY !!!

to jak chcesz miec "wydajne chlodzenie" przy otwartej budzie - to zdejmujesz lewy bok i gore i wtedy nie potrzeba zadnych wiatraczkow w obudowie (podkreslam w obudowie a nie na procku itp) - zadziala znane (lub nieznane) z fizyki prawo zwane konwekcja - tzn ze w tym przypadku ogrzane powietrze samo bedzie sie unosilo, a w jego miejsce na dole naplynie chlodne powietrze (bo przeciez nie utworzy sie proznia)

Mysle ze umiejscowienie moich wentyli nie jest najszczesliwsze. Poza tym tylko jeden dmucha do obudowy (i do tego nie jest najlepszy :? ) Co do zbierania sie cieplego powietrz an gorze to jak juz pisalem na dachu mam wydmuchiwanie a "dziwna dyskusja" poszla o to ze sprawdzilem pewne ustawienie i okazalo sie ono POROWNYWALENE. Sam sie mocno zdziwilem. Warto tez zaznaczyc ze bylo porownywalne z wydmuchiwaniem gdy zamontowalem slaby wiatrak inaczej zaczynalo sie dusic. Nie wiem wiec o co ten szum. Z innej jednak strony montowanie wentyla na bocznej sciance ktory dmucha na proca u mnie sie nie sprawdza bo mam na plycie wiatraczek wydmuckujacy. Wentyl z budy jakby "wbijal" to powietrze spowrotem i wacle nie bylo chlodniej. Czy warto zatem dac jeszcze jeden wentyl na bocznej scianie wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy pod twardzielem? Wtedy bedzie 2in i 2out...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i cieplej...
O BABY !!!

Mysle ze umiejscowienie moich wentyli nie jest najszczesliwsze. Poza tym tylko jeden dmucha do obudowy (i do tego nie jest najlepszy :? ) Co do zbierania sie cieplego powietrz an gorze to jak juz pisalem na dachu mam wydmuchiwanie a "dziwna dyskusja" poszla o to ze sprawdzilem pewne ustawienie i okazalo sie ono POROWNYWALENE. Sam sie mocno zdziwilem. Warto tez zaznaczyc ze bylo porownywalne z wydmuchiwaniem gdy zamontowalem slaby wiatrak inaczej zaczynalo sie dusic. Nie wiem wiec o co ten szum. Z innej jednak strony montowanie wentyla na bocznej sciance ktory dmucha na proca u mnie sie nie sprawdza bo mam na plycie wiatraczek wydmuckujacy. Wentyl z budy jakby "wbijal" to powietrze spowrotem i wacle nie bylo chlodniej. Czy warto zatem dac jeszcze jeden wentyl na bocznej scianie wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy pod twardzielem? Wtedy bedzie 2in i 2out...

szum jest o to bo napiasales glupoty poparte obserwacjami ktore poczyniles na podstawie jakiegos slabego wentyla i zakloconej normalnej fizycznej cyrkulacji w twojej budzie (vide wiatraczek wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy na plycie- coz to za pomysl?), i dlatego ze taki uklad wentyli jest bardzo dobry a jacys poczatkujacy uzytkownicy moga sie do niego zniechecic z powodu twoich postow, btw nie atakuj mayka ze nabija sobie posty kiedy sam to robisz jakas sztuczna dyskusja o udziwnionej cyrkulacji powietrza w budzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli male smigielko odciaga cieplo z radiatora przyklejonego na czipsecik by VIA to jak to nazwac inaczej niz "wiatraczek wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy na plycie"    :wink: ? pax  :D

bym dyskutowal ale ok:D , z rosyjska: MIR :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szum jest o to bo napiasales glupoty poparte obserwacjami ktore poczyniles na podstawie jakiegos slabego wentyla i zakloconej normalnej fizycznej cyrkulacji w twojej budzie ...

otoz to - gostek mysli ze cos odkryl, a tak na prawde to pierniczy jak potluczony ;)

ridlaa praw fizyki nie zmienisz - a na poparcie tezy o tym ze na gorze (na dachu) ma byc ujscie cieplego powietrza radze wylacz komputer i idz na spacer, przy okazji poogladaj dachy domow i zastanow sie dlaczego kominy w domach maja ujscie u gory :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisze jeszcze raz tym razem w punktach:

1) NIE podwazam praw fizyki,

2)NICZEGO nie odkrylem,

3)WYDAWALO mi sie ze forum jest po to aby sie pewnymi (nawet dziwnymi) spostrzezeniami dzielic, nawet jezeli sa przypadkowe badz bledne. Wiec po kiego te hasla z kreskowakami i kominami? Mozna przeciez dyskutowac i nikogo nie obrazac. Zwlaszcza gdy ten ktos przyznal wam dawno temu racje. I to kilka razy... tejker.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Wiec po kiego te hasla z kreskowakami i kominami? Mozna przeciez dyskutowac i nikogo nie obrazac...

patrzcie go jaki wrazliwy :lol: - to Ty takimi zartami sie juz obrazasz 8O o matko nawet nie umiesz sie posmiac 8O

BTW a jezeli obraziles sie za kreskowki to zeby Ci nie bylo przykro powiem ze sam lubie poogladac "dobre" kreskowki (mimo ze juz jakis czas temu skonczylem 20 lat)

a kominy to tez byl taki zart - zeby dac haslo do odpoczynku od kompa - wlasnie sami ide to zrobic (odpoczac) 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracajac do meritum - mam 3 wentyle. 1 wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy na dole (pod hdd dmucha w strone tylniej scianki obudowy, 2 wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace (1 na tylnej sciance - ciut wyzej niz procek, drugi nad prockiem - na dachu). Warto pchac jeszcze jeden WDMU<span style="color:red;">[ciach!]</span>ACY POWIETRZE do obudowy na pocznej sciance pod hdd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...nie obrazilem sie ...

i prawidlowo :D - zycie jest zbyt krotkie zeby marnowac czas na takie glupoty jak obraznie sie na kogos :D
I tutaj nie moge sie z toba nie zgodzic - nigdy nie warto trzymac urazy. Szkoda zoladka na wrzody :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Warto pchac jeszcze jeden WDMU<span style="color:red;">[ciach!]</span>ACY POWIETRZE  do obudowy na pocznej sciance pod hdd?

IMHO pod HDD to chyba nie bardzo - bo sie bedzie zderzalo powietrze to z produ i to z boku i zaburzy sie cala cyrkulacja, IMHO lepiej z boku ale na wysokosci PCI i AGP (mniej wiecej tak zeby wentyl dmuchal na chipy na kartach rozszerzen a gorna krawedz wentyla byla na wysokosci AGP) - jasno napisalem (bo dzis jestem niewyspany i moge troche bredzic) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasno tyle tylo ze u mnie tam stoi zasilacz (moze to on powoduje jakies dziwne zachowania? - choc ma "dziure przez ktora wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e swoje ciepelko)). Chcialem go wyeksmitowac za obudowe ale mam za krotkie kable a przelutowywac wrzystkie to .. ble.. Moze zatem dac dwa z prozdu? Wywalenie dziury w plastiku to w koncu mniejszy problem niz pilowac brzeszczotem blache z boku. Tylko odpadaja wzgledy estetyczne :twisted: !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...nie obrazilem sie ...

i prawidlowo :D - zycie jest zbyt krotkie zeby marnowac czas na takie glupoty jak obraznie sie na kogos :D
I tutaj nie moge sie z toba nie zgodzic - nigdy nie warto trzymac urazy. Szkoda zoladka na wrzody :wink: .
i co ?? mzoe sobie jeszcze buziaka dacie?? jak macie pisac takie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly to lepiej zachowajcie to dla siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i co ?? mzoe sobie jeszcze buziaka dacie?? jak macie pisac takie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly to lepiej zachowajcie to dla siebie

no a co Ty teraz napisales takie same <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly :!:

jak sie kogos czepiasz to przynajmniej z glowa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a co Ty teraz napisales takie same <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly :!:

jak sie kogos czepiasz to przynajmniej z glowa :lol:

mam problem z wiatraczkami a ty piszesz jakies glupoty.dlatego to napisalem.jak chcesz pogadac z gosciem to umow sie z nim na piwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

mam problem z wiatraczkami a ty piszesz jakies glupoty.dlatego to napisalem.jak chcesz pogadac z gosciem to umow sie z nim na piwo

jaki problem - przeciez juz na samym poczatku reed~XP wyjasnil co i jak, zastosujesz sie do jego rad i po problemie - nie ma sie co unosic :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

jaki problem - przeciez juz na samym poczatku reed~XP wyjasnil co i jak, zastosujesz sie do jego rad i po problemie - nie ma sie co unosic :wink:
jak nie ma problemu to po co cos tu piszesz? masz oślą łączke i tam mozesz pisac.moze nazwa na cos wspolnego z toba :) mozesz nie skumac zartu ale chodzi mi o "oślą"łączke ... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie ma problemu to po co cos tu piszesz? masz oślą łączke i tam mozesz pisac.moze nazwa na cos wspolnego z toba :) mozesz nie skumac zartu ale chodzi mi o "oślą"łączke ... :wink:

zeby sie nazywala kozia laczka to bym pasowal :lol: - ale z oslem to nie mam wspolnych cech :lol:

BTW w zwiazku z tym ze jak widze reed~XP sie troszke wnerwil (wyjasniam ja sie nie kloce :) ) pisze cos na temat

IMHO najlepiej jak dasz 4 wentyle:

- 2 wieja do srodka - 1 z przodu pod HDD, 2 z boku na wysokosci PCI i AGP w mobo (tak zeby wial na chipy kart roaszerzen i gorna krawedz wentyla byla na wysokosci AGP) - chyba zaczynam sie juz powtarzac ;)

- 2 wieja na zewnatrz - 1 z tylu pod zasialczem na wysokosci procka, 2 na gorze (na dachu) nad prockiem

do tego jakiegos fanbusa i ... sam miod :lol:

moze byc :?: - ja mam podobnie i nie narzekam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- 2 wieja do srodka - 1 z przodu pod HDD, 2 z boku na wysokosci PCI i AGP w mobo (tak zeby wial na chipy kart roaszerzen i gorna krawedz wentyla byla na wysokosci AGP) - chyba zaczynam sie juz powtarzac ;)

- 2 wieja na zewnatrz - 1 z tylu pod zasialczem na wysokosci procka, 2 na gorze (na dachu) nad prockiem

do tego jakiegos fanbusa i ... sam miod :lol: 

moze byc :?: - ja mam podobnie i nie narzekam 8)

chcialem dokladnie tak to zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli jest to gadka o wentyaltorach w obudowie to mam pytanko ;)

Jaki wentylator montuje sie w ubudowie do przedniej scianki na dole. Mam tam od zrodka dziurki na sruby i dziurki do odprowadzania powietrza i i wylot na dole obudowy. Nie wiem czy tam ma byc "80 - tka czy 60 " i czy wentylatorek zasysajacy czy wypychajacy ciepłe powietze :D Bo mam mini tower i troche tam ciepło 8)

PS: Do czego sie podłacza taki wentylatoerk jak juz bym go miał :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...