Skocz do zawartości
e-walker

VCD i napisy

Rekomendowane odpowiedzi

DVD-Rip ---> jak ripujesz AVI>(S)VCD to możesz dołączyć napisy i on je "wkleja" do filmu...

VirtualDub(teraz sie inaczej zwie chyba) ---> Tam możesz użyć filtra dodającego napisy do filmu(ale w jakimś tak innym formacie - niepamietam, ale wiem ze da sie skonwertowac zwykly *.txt do tego formatu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do "wtopienia" napisow w film bedziesz potrzebowal: VirtualDub, Subtitle Studio, VobSub Tmpg Encoder.

Instalujemy VirtualDuba (nalezy wybrac opcje "Install handler") i VobSub'a (przy instalacji tego ostatniego nalezy zaznaczyc TextSub for VirtualDub). Oprocz tego potrzeba programu zmieniajacego format napisow na SubStation Alpha (.ssa) - do tego sluzy program Subtitle Studio.

Jesli dobrze zainstalujesz to wtedy w VirtualDubie->Filters->Add bedziesz mogl dodac filtr TextSub, w ktorym mozesz wczytac napisy (.ssa)i edytowac kolorczcionke itp.

Potem pozostaje tylko rekompresja filmu. W VirtualDub'ie wybieramy File->Start frame server, dajemy start, wpisujemy nazwe pliku np. film.vdr (do tego pliku VD bedzie zrzucal klatki z wtopionymi napisami). Uruchamiamy TMPGEncoder'a (tu juz malo pamietam bo dawno nie przerabialem) dajemy Video Source (audio powinno sie zrobic automaycznie), w prawym dolnym rogu sa chyba profile, dajemy load i VideoCD (pal).

Dajemy Start i zapisuje nam plik o rozszerzeniu .mpg, gotowy do nagrania w np. Nero (uzyj kreatora nagrywania i wybierz VideoCD)

Skomplikowane?

Znam tylko taki sposob, pewnie sa latwiejsze,moze ktos jeszcze Ci pomoze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy mi tylko na oglądnięciu filmu z napisami. Nie chcę wtapiać, rekompresować, kompresować itp. :D Chcę jakoś "włączyć" napisy podczas oglądania. I zastanawiam się, czy jest taka opcja?

Film nie otwiera sie ani w AllPlayerze, ani w WMP9 - otwieram go w PowerDVD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otwierasz jakikolwiek odtwarzacz do filmow np. ten Twoj AllPlayer (polecam CinemaPlayera), ladujesz ten film (jesli jest to film na plycie vcd to ladujesz plik .dat ktory znajduje sie w katalogu mpegav - czasem bedzie potrzebne wybranie opcji wszystkie pliki w okienku ladowania filmu) a potem ladujesz napisy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W katalogu MPEG2 jest plik .mpg

Czyli jest to SVCD...

Niestety nie wiem jak otwierac to czyms innym niz playery DVD, ale moze ktos inny wie.

Media Player Classic da rade ;) Jest swietny i odtwarza wszystko co tylko mozliwe

powiem tak mpc jest spox , ale jakos dla mnie wyswietla za duze napisy :/

proponuje to http://www.k-litecodecpack.com/

zassac i przy instalacji odznaczyc wszystko poza Elecard

inne kodeki moga niezle namieszac i oto mozemy juz ogladac nasz filmik z napisami w naszym ulubionym playerze :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi