Skocz do zawartości
Ram1rez

Jak przeżreć sie przez obudowe zasilacza??????

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem od kilku dni myśle nad sprawą dodania do zasilacza wentyla 120mm ale wiadomo nie mam dziury na niego :( Dziś potestowałem metodami domowymi na starym zasilaczu AT (wiertarka, młot + śrubokręt) i nie wiem jak zrobić taką dziure (okrągła o średnicy 120mm) aby nie zniszczyć obudowy zasilacza :? Może kotś już coś podobnego robił :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oklejasz tasma malarska(taka zolta papierowa)obudowe, cyrklem rysujesz okrag, wiertlo 10 na wiertarke, jeden otwor, potem reszta wyrzynarka w kolo. jak nie masz wyrzynarki to na okregu narysowanym cyrklem wiercisz co kawalek(dosc blisko siebie)otwory potem polaczenia miedzy nimi ucinasz czyms do metalu(ja mam takie cazki do blachy)i reszte szlifujesz pilnikami.

A TAK NA PRZYSZLOSC TO SZUKAJ bo juz bylo. Nawet w FAQ jest temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio wycinałem w budzie otwór pod Crystalfana 120mm wyobraź sobie że otwór ma średnicę płyty kompaktowej. Wyrysowałem sobie na blesze najpierw obrys wentyla, wraz z rozmieszczeniem otworów, później wpisałem w to okrąg od cdeka.

Samo wycinanie było dość pracochłonne. Robiłem to przecinarką kątową!!!

Najpierw krzyżyk na środku, a później po krawędziach obrysu. Należy pamiętać żeby się nie spieszyć bo przy wzroście temperatury odchodzi farba. Użyłem małej przecinarki z tarczą ok 7cm średnicy.

Najtrudniejsze jest wykończenie, krawędzie otworu przypiłowujesz pinikiem lub przecinarką z tarczą w płaszczyźnie blachy.

Na koniec powierciłem otwory.

Jak chcesz mam na zbyciu grille na 120mm. nie z blachy ale takie zwykłe druciaki chromowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoxik Gregg  :)  Jestem zainteresowany tymi grilami bo tak szczerze to chciałem cosik takiego kupić na 4maxie za 5,50 +12zł za przesyłke  :? A ile byś za nie chciał  :wink:

Na pewno nie mniej. :wink:

Co mnie podkusiło żeby kupić dwa. Po jakie licho? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za głupie pytania :) Ale nie wiecie może gdzie w poznaniu można kupić tani wentyl 120mm :?: Byłem W Vectorze i chcieli ode mnie 40zł za jakiś wentyl z obudowy serwerowej :? (na dodatek sami powiedzieli że wyje niesamowicie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

ja rowniez w diody, ogolnie elektroniczne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ky kupuje na kwiatowej/lakowej/strzeleckiej (co ciekawe na strzeleckiej maja diody led po 1,5 a na kwiatowej te same (nie te mocne - 7000) sa po 79gr!!!)

a chce kupic wentyl - taki jak w zasilaczu a nie chce duzo przeznaczac. Gdzie to moge u nas qpic?

ps.nie wiedzialem ze p i e r d o l y cenzura forum wyrzuca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi