the_noname Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Witam! Chce sobie kupić nową plytkę aby wykorzystać możliwości jakie dzremią w moim sprzęcie :D No i mam problem z wyborem dobrej płytki... Typ procesora AMD Athlon XP, 1800 MHz 2200+ Pamięć fizyczna 2 x 256 Ekran NVIDIA GeForce4 Ti 4200 with AGP8X (64 MB) Dysk fizyczny WDC WD800JB-00ETA0 Napęd LITE-ON LTR-52327S (52x/32x/52x CD-RW) Więc ja założyłem sobie, że moja nowa płytka będzie (któraś z tych): Abit NF7-S (Rev.2) albo Epox EP-8RDA3+ albo AOpen AK7D-400 Max No właśnie każda z tych płyt ma coś! Chyba najlepszym (dla mnie) rozwiązaniem jet AOpen ? A może ktoś ma inne propozycje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Ta jest SUPER :) Epox EP-8RDA3+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_noname Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 wiec moje myśli kierują się w stronę Asus A7N8X Deluxe, a oddalają się coraz bardziej od Abit NF7-S ponieważ na płycie Abit nie mogę zmienić taktowania FSB ramó`w, i jest większe obciążenie na procesor. Czy jest duża różnica między obciążeniem procesora: Abit 8.1% Asus 7,8 % O ile pamiętam to jeżeli dam więcej FSb na procesor to tyle samo płyta da FSB na ramy, tylko nie wiem czy ramy "dotrzymają towarżystwa" procesorowi :( EDIT: Moj procesor leci na 133x13,5 (standard) Chyba wróciłem na ziemie:) Moge też zwiększyć mnożnik z 13,5 na 14,5 i zwiększyć FSB z 133MHz na 148MHz wtedy będzie: 148x14,5 = 2148... Cpu działa stabilnie na 148x13,5. i wybieram Abit :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziva Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 A może coś z Gigabyte'a? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 A może coś z Gigabyte'a?Przecież na tym nie da się kręcić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 gigabyte miałem Gigabyte na NF2 ultra i odradzam w poruwnaniu z Abitam gozej sie kreci Abit NF-SL kosztuje ok 385zł nowy i ma wszystko co do szczesia potrzebne nic tylko brac :) Tu masz pełen opis płyty http://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziva Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Mam Gigabyte'a 7NNXP i można na nim spokojnie kręcić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 a moze powiesz nam ile ten Gigabyte nowy kosztuje ok 600zł minimum a Abit max 400 to po co przepałacac a wydajnosc jednej i drugiej płyty bdb i wyposazenie tez bdb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 gigabyte robi cieniurne płyty, abit jest nieporównywalnie lepszy. poza tym gigabyte wygląda jak choinka na odpuście, do tego droższy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_noname Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 GIGABYTE .. zastanawiałem się nad tą płytą ... ale tam gdzie mieszkam kosztuje za dużo.... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Gigabyte - :lol: jak ktos napisal wyzej mozna na niej spokojnie krecic na ecs tez mozna spokojnie krecic do krecenia lepiej plyte na ktorej mozna mocno krecic ja staaiam na Abita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziva Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Jeśli nie jest potrzebne dodatkowe wyposażenie, to można kupić model GA-7N400. Chipset jest ten sam, co w 7NNXP (nie ma tylko SS). Nie upieram się przy Gigabyte, ale mam i z doświadczenia wiem, że nie ma problemów z podkręcaniem, a fsb wytrzymuje do 300MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Jeśli nie jest potrzebne dodatkowe wyposażenie, to można kupić model GA-7N400. Chipset jest ten sam, co w 7NNXP (nie ma tylko SS). Nie upieram się przy Gigabyte, ale mam i z doświadczenia wiem, że nie ma problemów z podkręcaniem, a fsb wytrzymuje do 300MHz.no i widzisz jak koncowka zdania moze zpie...yc cala wypowiedz :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_noname Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 A wie moze ktos jak "zachowuje" sie ta plyta(Abit NF7-S (Rev.2)) w Linux`ie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Jeśli nie jest potrzebne dodatkowe wyposażenie, to można kupić model GA-7N400. Chipset jest ten sam, co w 7NNXP (nie ma tylko SS). Nie upieram się przy Gigabyte, ale mam i z doświadczenia wiem, że nie ma problemów z podkręcaniem, a fsb wytrzymuje do 300MHz. no i widzisz jak koncowka zdania moze zpie...yc cala wypowiedz To już znaczn przesad FSB wytrzymije do 300 [ja widziałem na Gigabyte max 10x250 a max mhz to coś koło 2700 mHz - to i tak jak na Gigabyte extremalne o/c do podkręcania Gigabyte się za bardzo nie nadaje [ale jak ktoś chce to może wiele osiągnąc :D] ja do o/c to Abit chociaż tego Aopen nie widziałem w "akcji" może ktoś napisze jak sprawuje się taki Aopen ? [gdzie znajde specyfikację tego Aopena ?] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_noname Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 http://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=100 chyba o czymś zapomnieli napisać :( ...w komputronik.pl też nie podali szerokości i wysokości płyty :( Niestety ale miejsce w obudowie mam ograniczone... czy ktoś może zna rozmiary tej płyty? EDIT: Jak moge rozpoznać czy kupuję (Rev.1) czy (Rev.2) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...