Skocz do zawartości
the_noname

Jaka płyta ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chce sobie kupić nową plytkę aby wykorzystać możliwości jakie dzremią w moim sprzęcie :D

No i mam problem z wyborem dobrej płytki...

Typ procesora AMD Athlon XP, 1800 MHz 2200+

Pamięć fizyczna 2 x 256

Ekran NVIDIA GeForce4 Ti 4200 with AGP8X (64 MB)

Dysk fizyczny WDC WD800JB-00ETA0

Napęd LITE-ON LTR-52327S (52x/32x/52x CD-RW)

Więc ja założyłem sobie, że moja nowa płytka będzie (któraś z tych):

Abit NF7-S (Rev.2) albo Epox EP-8RDA3+ albo AOpen AK7D-400 Max

No właśnie każda z tych płyt ma coś!

Chyba najlepszym (dla mnie) rozwiązaniem jet AOpen ?

A może ktoś ma inne propozycje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec moje myśli kierują się w stronę Asus A7N8X Deluxe, a oddalają się coraz bardziej od Abit NF7-S ponieważ na płycie Abit nie mogę zmienić taktowania FSB ramó`w, i jest większe obciążenie na procesor.

Czy jest duża różnica między obciążeniem procesora:

Abit 8.1%

Asus 7,8 %

O ile pamiętam to jeżeli dam więcej FSb na procesor to tyle samo płyta da FSB na ramy, tylko nie wiem czy ramy "dotrzymają towarżystwa" procesorowi :(

EDIT:

Moj procesor leci na 133x13,5 (standard)

Chyba wróciłem na ziemie:) Moge też zwiększyć mnożnik z 13,5 na 14,5 i zwiększyć FSB z 133MHz na 148MHz wtedy będzie:

148x14,5 = 2148...

Cpu działa stabilnie na 148x13,5.

i wybieram Abit :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie jest potrzebne dodatkowe wyposażenie, to można kupić model GA-7N400. Chipset jest ten sam, co w 7NNXP (nie ma tylko SS). Nie upieram się przy Gigabyte, ale mam i z doświadczenia wiem, że nie ma problemów z podkręcaniem, a fsb wytrzymuje do 300MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie jest potrzebne dodatkowe wyposażenie, to można kupić model GA-7N400. Chipset jest ten sam, co w 7NNXP (nie ma tylko SS). Nie upieram się przy Gigabyte, ale mam i z doświadczenia wiem, że nie ma problemów z podkręcaniem, a fsb wytrzymuje do 300MHz.

no i widzisz jak koncowka zdania moze zpie...yc cala wypowiedz

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i widzisz jak koncowka zdania moze zpie...yc cala wypowiedz  

To już znaczn przesad FSB wytrzymije do 300 [ja widziałem na Gigabyte max 10x250 a max mhz to coś koło 2700 mHz - to i tak jak na Gigabyte extremalne o/c do podkręcania Gigabyte się za bardzo nie nadaje [ale jak ktoś chce to może wiele osiągnąc :D] ja do o/c to Abit chociaż tego Aopen nie widziałem w "akcji" może ktoś napisze jak sprawuje się taki Aopen ? [gdzie znajde specyfikację tego Aopena ?]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=100

chyba o czymś zapomnieli napisać :( ...w komputronik.pl też nie podali szerokości i wysokości płyty :( Niestety ale miejsce w obudowie mam ograniczone... czy ktoś może zna rozmiary tej płyty?

EDIT:

Jak moge rozpoznać czy kupuję (Rev.1) czy (Rev.2) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi