MisticGohan Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 ok, po roku przerwy czas na nowe zakupy: przede wszystkim karta graficzna, do tego zasilacz, opcjonalnie jak kasy starczy to lepszy procesor z wiatrakiem mam okolo 1300zł moj obecny konfig to: Duron 1200MHz , ASUS A7V333 , 512MB DDR333 TwinMOS , Geforce 2Ti/Quadro 2Pro 64MB (zmodowany) , 80GB Maxtor PO , Lite-ON 52327S , SB Live! 5.1 , NEC FE 991SB zasilacz: Codegen 300W (juz ledwo zipie) jak to dobrze zbalansowac, zeby karta graf nie byla za mocna ale tez i nie za slaba, odpowiedni procesor i zasilacz co do zasilacza to sie chyba nie ma co zastanawiac tylko brac Chieftec'a 360W Dual Fan, tylko jeszcze ktorego? bo jest takich kilka, starsze i nowsze - robione przez rozne firmy zdaje sie: Sirtec i jakas inna, podobno starsze Sirtec'i lepsze terasz grafika: pasuje zeby to byla karta z PS 2.0 (conajmniej ) , dobra by byla 256 bitowa magistrala pamieci, 128MB chyba wystarczy, no i na koniec, kurde pasuje miec 8'mio potokowca nie? co byscie polecali? oczywiscie za rozsadna cene, zwazywszy ze za ok 1300 chce miec karte+zasilacz+jakis procek (budzet moze nieco wzrosnac jesli sie cos ciekawego znajdzie ) procesor: tu mam na oku albo: tanszego Thortona 2000+ (ktory sie rewelacyjnie kreci na 2600+ - kupilbym w sklepach, w ktorych kumple kupowali i im sie kreca bosko..) Bartona 2500+ Bartona 2500+ tyle ze mobilnego (najdrozsza opcja - ciekawe czy taki Mobile pojdzie na mojej plycie glownej na KT333 <- ten chipset mial juz obsluge PowerNow! to powienien dzialac) wiatraczek: sam nie wiem, napewno jakis cichy, do ok 100zł, moze 120, mialem na oku SilentBoosta ale podobno sa lepsze w ej cenie, jakis ZALMAN 7000 ???? taki z dziwnym ksztaltem radiatora.. prosze o wszelkie sugestie i komentarze, zamierzam to kupic w najblizszym czasie (teraz sie oplaca czyjeszcze czekac? podobno w srodku wakacji jakies onizki sie szykuja.. problem w tym ze ja chce to kupic NA wakacje a nie po, czy w polowie...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Jeśli chodzi o procesor to powinieneś kupić ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27215803 Jeśli chodzi o grafikę to tą: http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=1580 I zasilacz ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27323324 A wentylator taki: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27153322 I to by było na tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisticGohan Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 pentagram OK, ten Sapphire 9800SE tez sie swietnie prezentuje, modowalny za 780zł!! z mozliwoscia wymiany w razie niepowodzenia, ale czmu CHieftec zrobiony przez Enhance Electronics'a? slyszalem ze są gorsze niz te od Sirtec'a, raczej bede szukal na Sirtec'u. a procek?? hmm juz widze z niezle sie z nim bawiliscie to raczej tego nie wezme ;) (zuzyta bestia ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<SmILek> Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 to bieraj barlomieja 2500+ M i szefa 360 DF btw. Raven155 ma na spylenie wlasnie za 180zł chyba pół roczny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisticGohan Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 powiedzmy ze w poniedzialek ide to kupic do sklepu (np. PCProjekt Krakow ) jeszcze nie wiem co z tą kartą graf. z cennika PCP: ATI/inni: Radeon 9600XT VIVO - 860zł ASUS: Radeon 9600XT VIVO - 820zł (dlaczego ASUS jest tanszy niz "inni"?) HIS: Radeon 9600XT VIVO - 800zł Pixelview: FX5900XT - 860zł MSI: FX5900XT VIVO VTD - 1000zł ewentualnie ten GeCube 9550 modowalny na 9600XT albo jakis Radziu 9800SE modowalny na Pro np w Bicie mieli, tanio jak widac uparlem sie na VIVO bo chce zgrywac video z VHSow poza tym mam juz conajmniej 1400zł ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 żadnych 9600 nie bierz, a co do zasilacza polecam ci Chieftec'a 350W by Delta, bardzo cichy i wydajny, czytałem gdzies że wytrzymuje wiecej niż te 360 od Sirtec'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 i nie bierz zadnegi fx-a.Lepiej modowalnego radka 9800se.Cooler to polecam sp97 - najlepszy do kręcenia. Garfield przecież sirtec to to samo co chiftek :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniek1 Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 żadnych 9600 nie bierz, a co do zasilacza polecam ci Chieftec'a 350W by Delta, bardzo cichy i wydajny, czytałem gdzies że wytrzymuje wiecej niż te 360 od Sirtec'ata delta z wygladu to niezaciekawa sirtec lepszy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 Faktycznie z tą deltą, to chyba jakiś przekręt jest. http://www.oc-serwis.pl/?page=reviews&id=107 Delta zwykła - 80zł; Delta "made for chieftec" ~ 200zł? Chyba, że oryginalne delty to odrzuty z produkcji dle chiefteca? :) Z mojego szefa 360-202 jestem bardzo zadowolony: napięcia dobre (bo i konfig też niewymagający :) ), w idle cicha praca, w stresie trochę hałasuje, ale łatwo zagłusza go ryk silnika, albo strzały z AK47 :) . Co do karty graficznej to chyba będziesz musiał z czegoś zrezygnować. Mam na myśli, że albo vivo albo 8 potoków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisticGohan Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 Co do karty graficznej to chyba będziesz musiał z czegoś zrezygnować. Mam na myśli, że albo vivo albo 8 potoków. to jest tragizm srednio zamożnego konsumenta .... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 Weź pod uwagę, że dodatkowych 4 potoków nie dokupisz w przyszłości, a tuner TV z wejściem TV jak najbardziej. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisticGohan Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 (kurde, dzis mialem isc to kupowac, ale kurna juz calkiem zglupialem hehe :0 juz nie wiem co kupic, jakbym mial nieograniczona kase to bym wiedzial ale...) 9800 chyba za drogi, w przerobki 9800se@pro sie bawic nie chce 5900XT zdaje sie ze slabo wypada w DX9, w ogole cala seria FXow ma chyba skopany Pixel Shader (znaczy slaby -> wyniki w DX9) no i wracamy do kwestii 9600(Pro-XT), ktory mimo tylko 4 potokow okazuje sie lepszy od FXa 5900XT z 8 potokami... zasilacz: warto inwwestowac dodatkowe 40zł w drugi wentylator w CHieftecu 360W ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 Chiefteki z dwoma wiatrakami mają aktywne PFC. Facet z serwisu w Ultramedia powiedzał mi, że owszem - aktywne PFC lepsze od pasywnego, ale szybciej się zużywa. Nie wiem ile w tym prawdy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniek1 Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 Chiefteki z dwoma wiatrakami mają aktywne PFC. Facet z serwisu w Ultramedia powiedzał mi, że owszem - aktywne PFC lepsze od pasywnego, ale szybciej się zużywa. Nie wiem ile w tym prawdy...zero prawdy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 A co daje aktywne PFC zwykłemu userowi? Toż to tylko poprawienie współczynnika mocy pobieranej i przydaje się to elektrowni. Zwykłego usera to ani ziębi ani grzeje. A po drugie układ aktywnego PFC kosztuje. Wniosek: nie opłaca się (chyba że się mylę :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisticGohan Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 Madness ten twoj chieftec 1136 tez ma dwa wiatraki?? i jaki ma koor kratki z tylu? srebrny czy zloty? (to jest ten od tego... NIE sirtec tylko cos tam Dyynamic....czy Electric..) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 Krata srebrna (nie jestem pewien koloru, teraz jestem w pracy i nie sprawdzę) i nie od sirteca, dwa wentle. Ale jak na razie jest jak skała. tylko 12V przy full obciążeniu spada ok. 0,05V reszta bez zmian. No i pod obciążeniem zaczyna być słychać wentle. A cena całkiem całkiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 A co daje aktywne PFC zwykłemu userowi? Toż to tylko poprawienie współczynnika mocy pobieranej i przydaje się to elektrowni. Zwykłego usera to ani ziębi ani grzeje. A po drugie układ aktywnego PFC kosztuje. Wniosek: nie opłaca się (chyba że się mylę )No właśnie, mniejsza moc tracona = mniejsze zużycie energii (mniejsze rachunki za prąd) = mniejsze obroty wentyla w zasilaczu z termoregulacją (cisza :) ) To chyba są korzyści dla użytkownika? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisticGohan Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 jeszcze jedno, jesli bym bral radka 9600.. czy lepiej brac 9600 Pro i probowac kręcic czy brac XT?? czy XT jest juz tak wyzylowany ze nic wiecej sie nie podkreci ponad te 500MHz ? czy np wyciagnie jescze wiecej? bo jesli Pro tez sie podkrecaja niezle to nie ma co przeplacaac za XT a w ogole mysle o 9600 , bo skoro 9600 z4 potokami potrafi pogonic 5900XT z "niby 8" potokami to czemu nie..? firmy: HiS albo Sapphire, Gigabte i Hercules troche chyba za drogie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 A co daje aktywne PFC zwykłemu userowi? Toż to tylko poprawienie współczynnika mocy pobieranej i przydaje się to elektrowni. Zwykłego usera to ani ziębi ani grzeje. A po drugie układ aktywnego PFC kosztuje. Wniosek: nie opłaca się (chyba że się mylę )No właśnie, mniejsza moc tracona = mniejsze zużycie energii (mniejsze rachunki za prąd) = mniejsze obroty wentyla w zasilaczu z termoregulacją (cisza :) ) To chyba są korzyści dla użytkownika? :) Bzdury Wasc piszesz. po pierwsze primo: moc pozorna nie ma nic do rachunkow za prad - tu placisz tylko za moc czynna. jesli nie rozrozniasz tych dwoch mocy to albo sie nie wypowiadaj albo sie doksztalc. po drugie primo: ta mniejsza moc nie dotyczy sprawnosci zasilacza - tu chodzi o mniejsza moc pozorna pobierana z sieci. sprawnosc zasilacza pozostaje bez zmian. rada taka sama jak poprzednio. po trzecie primo: wynikajace z poprzedniego - automatyczna regulacja obrotow wentylatora nie ma sie nijak do tego, czy zasilacz posiada czy nie posiada ukladu kompensacji wspolczynnika mocy. Definicja: uklad PFC sluzy do kompensacji reaktancyjnego (pojemnosciowego) charakteru obciazenia sieci zasilajacej, jakim jest zasilacz impulsowy. ma on poprzez opoznienie pradu wzgledem napiecia wyzerowac urojona czesc pradu plynacego w obwodzie wejsciowym. skutkiem jest mniejsza moc pozorna w ukladzie zasilania (od strony sieci energetycznej), co jest chwalebne z punktu widzenia ochrony srodowiska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 1. Wiem czym się różni moc pozorna od mocy czynnej. 2. Fakt - zapomniałem, że miernik zużycia energii elektrycznej mierzy tylko moc czynną. 3. Błędy, w tym co napisałem wynikają z punktu 2. :) 4. Na swoją obronę mogę dodać, że zostałem otumaniony tutaj: http://www.neotec.pl/page.php?id=6 To tutaj nie rozróżniają mocy czynnej i pozornej. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisticGohan Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 a to sie dzis ciekawej rzeczy dowiedzialem: zasilacz Modecom 350W BDP jest to wlasciwie Antec, wewnątrz Modecoma mamy bebechy Anteca w takim razie pasuje sie zastanowic czy to nie bedzie lepsze niz Chieftec 360W 302-DF ??? a w Bicie (Krakow) w najblizszych dniach maja sie poajwic Radki 9800SE@pRO z gwaracją zwrotu w razie niemoznosci poprawnego zmodowania ceny: Powercolor: 699zł , Szafirek: 739zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_k Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 A ja mam takie propozycje: Procek: Bartek 2500+ - 365PLN Grafa: Gigacube Radek 9550 Extreme (w miare niedroga i wydajna)- 465PLN Zasiłka: Tagan 330W ( naprawde niezłe i ciche) - 235PLN Wentyl: Glacial Tech 2470 light ( 19 dBa!!) -45PLN Jak chcesz to ci to wszystko załatwie w tych cenach i masz porządny sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszpl Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 Na Twoim miejscu brałbym tego Radka 9800SE skoro można go zwrócić jeśli będzie niemodowalny. Po modzie na Pro to będzie naprawdę szybka karta. czy lepiej brac 9600 Pro i probowac kręcic czy brac XT?? czy XT jest juz tak wyzylowany ze nic wiecej sie nie podkreci ponad te 500MHz ? czy np wyciagnie jescze wiecej? bo jesli Pro tez sie podkrecaja niezle to nie ma co przeplacaac za XT Mój Szafir na standardowym chłodzeniu GPU i dołożonych radiatorkach na pamięci od CoolerMastera osiąga 570MHz GPU i 680MHz pamięci, co daje ok 500 dodatkowych punktów w 3DMaku03. Takiego taktowania raczej nie osiągniesz na Radku 9600Pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniek1 Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 a to sie dzis ciekawej rzeczy dowiedzialem: zasilacz Modecom 350W BDP jest to wlasciwie Antec, wewnątrz Modecoma mamy bebechy Anteca w takim razie pasuje sie zastanowic czy to nie bedzie lepsze niz Chieftec 360W 302-DF ??? a w Bicie (Krakow) w najblizszych dniach maja sie poajwic Radki 9800SE@pRO z gwaracją zwrotu w razie niemoznosci poprawnego zmodowania ceny: Powercolor: 699zł , Szafirek: 739zł bzdura modecom 350bdp to nie antec ;) modele z koncowka apd(430adp.550adp) to maja takie same podzespoly jak antec ale ma krotsze kable ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisticGohan Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 kolo ze sklepu mowil ze jak sie przyjrzec to w srodku nawet widac logo Antec na podzespolach, ze kazdy modecom z tej serii ma odpowiednika u Anteca -> odpowiednikiem tego ma byc Antec SmartPower 350 to jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniek1 Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 kolo ze sklepu mowil ze jak sie przyjrzec to w srodku nawet widac logo Antec na podzespolach, ze kazdy modecom z tej serii ma odpowiednika u Anteca -> odpowiednikiem tego ma byc Antec SmartPower 350 to jak? nie prawda i jak moze miec naklejke antca jak antec nie produkuje tych zasilaczy tylko cwt :lol: twoj kolega to lamus chuba jest i niezlke bzdury gada ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisticGohan Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 haha ale no wlasnie, ten zasilacz sie nazywa: Modecom CWT 350 BDP sorry ze PELNEj nazwy nie podalem.. czyli skoro mowisz ze Antec robi CWT to to wlasnie jest na bebechach tego Antka, a wiec jednak teraz ktory lepszy: Sirtec/Chieftec 360W czy Antec/Modecom 350W ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniek1 Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 haha ale no wlasnie, ten zasilacz sie nazywa: Modecom CWT 350 BDP sorry ze PELNEj nazwy nie podalem.. czyli skoro mowisz ze Antec robi CWT to to wlasnie jest na bebechach tego Antka, a wiec jednak teraz ktory lepszy: Sirtec/Chieftec 360W czy Antec/Modecom 350W ? ty q-rwa nie lap mnie za slowka :evil: mowie ci ze ten modec nie jest robiony na takich samych podzespolach jak antci :x jest model 350bdp a antec smart 350 P wiec jak widac po literkach nie jest to samo tylko modecomy adp sa prawie identyczne oprocz dlugosci kabli z antcami :D a z tych 2 lepszy bedzie chieftec 360w df by sirtec 240zl kosztuje :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisticGohan Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 ty q-rwa nie lap mnie za slowka :evil:wybaczyć racz, nie to mą intencją było mowie ci ze ten modec nie jest robiony na takich samych podzespolach jak antci :x jest model 350bdp a antec smart 350 P wiec jak widac po literkach nie jest to samo tylko modecomy adp sa prawie identyczne oprocz dlugosci kabli z antcami :D Ino pon w sklepie mowili ze jak sie ziornie do srodka to widoc takie cus ANTEK (chyba ze on tam kolege widzial w srodku swojego, antoniego, bo tak juz byl zaprany ;) a z tych 2 lepszy bedzie chieftec 360w df by sirtec 240zl kosztuje :) pozdrawiam noo i pewnie tego w koncu kupie, po chwilowej dezorientacji spowodowanej slowami pana w sklepie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...