Skocz do zawartości
madmax57

Zdalne sterowanie on/off...

Rekomendowane odpowiedzi

Siema

Mam następujący problem wpadłem na pomysł żeby zrobić zdalne radiowe sterowanie dla oświetlenia w kompie (katody) oraz samego włączania kompa (power), ale zupełnie nie mam pojęcia jak by miał wyglądać cały układ odbiornika i nadajnika, na jakich częstotliwościach miałoby to śmigać do ilu metrow by to mogło działać ile by zajmowały złożone moduły itp.

Wiadomo ze dla włączania kompa wystarczy chwilowe zamkniecie obwodu, ale dla oświetlenia zamkniecie układu miałoby być trwale aż do następnego naciśnięcia klawisza odpowiedzialnego za ta funkcje.

Jeśli ktokolwiek wie/ma jakieś schematy itp. jak takie cos zrealizować proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie przegladalem sobie kilka serwisow i zmartwily mnie koszta takiego rozwiazania przy pomocy drogi radiowej chyba ze to co patrzylem ma funkcje ktoruch ja niepotrzebowalem...

lechoo na bank niebede to robil ja tylko dam jakiemus zaprzyjaznionemu elektronikowi ale najpierw musze znalezc jakis schemat zobaczyc jak to wyglada czy spelni moje oczekiwania itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem lepsze by bylo na podczerwien. po co sie bawic z radiem, skoro roznica jest tylko taka, ze mozesz sobie wlaczyc kompa z innego pokoju (czy z dalsza- zalezy od mocy nadajnika)radiem, a podczerwienia- nadajnik i odbiornik musza "sie widziec". poza tym wydaje mi sie ze IR bedzie tansze w konstrukcji od radiowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi