Skocz do zawartości
MARTiiii

Budowa domu jednorodzinnego???

Rekomendowane odpowiedzi

Znacie jakieś forum o takich tematach?

Może ktoś z was budował i może powiedzieć jakie są wymagania względem odległości domu od ogrodzenia albo od domu sąsiada. Z tego co wiem to min musi być 4m albo 3m jeśli coś tam. Czy można przy pewnych uwarunkowaniach (cholernie wąska za to długa działka) dom wybudować przy samym ogrodzniu np 1m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko pamietaj ze mur nie moze byc wyzszy niz .... bodajze 2 metry ? cos takiego , musialbys sie dowiedziec. bo jak za duzy mur postawisz to sasiad moze cie podkapowac i bedziesz musial rozbierac mur

a co do odleglosci domu to nie wiem jak to jest dokladnie, ale chyba za zgoda sasiada mozesz zbudowac dom tuz przy ogrodzeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ukonczylem budownictwo, ale szczrze powiem ze nie pamietam juz takich szczegolow. Odpowiedz znajdziesz w prawie budolnanym,a jesli dzialka znajduje sie w jakims szczegolnym miejscu to mozesz poprosic w urzedzie miasta o Warunki i plan zagospodarowania przestrzennego danej dzialki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie są wymagania względem odległości domu od domu sąsiada.

...jak najdalej tylko się da i odgrodzić się wysokim murem, wiem to z własmych doświadczeń... :? :evil:

Hehe no już kocham sąsiadów, nie spodobało im się moje ogrodzenie..., nwaet zdjęcia już robili bo mmurek na rogu jest za szeroki i stwarza zagrożenie (skrzyzowanie dwoch drog polnych). Niby nie widać i można pod samochód wpsac albo cos podobnego. On nawet nie ma 2m długości.

A wysokość to jesli robisz wyższy niż 2,20cm to musisz mieć pozwolenie na budowę w innym przypadku tylko trzeba zawiadomić urząd miasta o budowie ogrodzenia.

Działka jest problematyczna bo w najszerszym miejscu ma tylko 18,5m, za to jest długa na 70m (wybuduje sobie w przyszłości basen buhehe).

Chyba da się 1m od ogrodzenia budowac jeśli urzad na to pozwoli, czy coś takeigo. Tak mi sie wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MARTiiii: sąsiadów pokochasz jeszcze bardziej, to na razie tylko początek...

edit:

...mtak, żyjemy w takim cudownym kraju, gdzie sytuacje jak z "Samych swoich" zdażają się regularnie... :? Największa rzecz o jaką się czepia mój sąsiad, to wewnętrzna droga prowadząca do naszych domów. Część działek znajduje się po jednej, część po drugiej stronie drogi, więc gość wymarzył sobie, że kawałek drogi obok jego domu należy do niego (jest o tym święcie przekonany). Zaczęło się od narzekania na prędkość jaką jeżdżę tą drogą (max 30, więcej się po prostu nie da), o to że jadąc wzbijam kurz niczym WRCówka :lol: , w końcu postawił na drodze próg (samowola budowlana na należącej do gminy drodze). Przybyła policja stwierdziła tylko, że próg nie powinien stanowić zagrożenia dla zawieszenia samochodu (a był dosyć wysoki i ostry - obecnie wyrónany trochę :D ), gość próbował tłumaczyć że jeżdżę tutaj 120 km/h :lol: , policjanci wyśmiali go. Całkiem niedawno mojej sąsiadce w przypływie złości pokazał klejnoty... :lol: Po prostu bajka, albo kolejna część przygód Karguli i Pawlaków... :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi