@di Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 Hello :) Mam zainstalowane 2 systemy Mandrake 10 i Win XP Mandrake na jednym HDD a XP na kieszeni i mam teraz pytanie bo obecnie siedze na Linuksie i chciałbym zrobić w nim tkzw. Boot Menu wyswietla sie na początku i mozna by bylo sobie z niego wybrać ktory system sie chce uruchomic...czeciej korzystam z Linuksa wiec w nim chciałbym to zrobic słyszałem ze za pomocą Lilo to mozna zrobic i mniej więcej wiem jak tylko tu mam koljeny problem... Jak instalowałem Mandrake to pod koniec instalacji bylo zebym wybral sobie haslo roota a ja kliknąłem na przycisk bez hasła i teraz jak edytuje plik lilo.conf to niemoge go zapisać bo wywala ze niemam uprawnien roota lub na dysku brał miejsca :) moze mnie ktos poratować ? bo juz pojęcia niemam jak to zrobić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 'whoami' jeśli root to 'passwd' else 'su -' Co do dysku - 'df -h' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkuć Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 witam mam problem z mdk 10 instalacja przebiegla bez problemu po wybraniu linuxa w boot menu wszystko idzie ok, kokazuje sie niebieski pasek ladaowania a po nim tylko niebieski ekran, dysk nie poracuje i tak w nieskonczonosc mysle ze problem moze byc w mojej karcie/monitorze LCD jak podczas instalacji zrobilem test ustawien grafiki to tez sie pojawil przez 5 sekund niebieski ekran a potem przez sekunde kaszana o co chodzi??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...