Skocz do zawartości
nazir123

Nagrzewnica za oknem (na balkonie)

Rekomendowane odpowiedzi

e... to były czasy, kiedy w Polsce o WC słyszało kilkanaście osób... część dalej myślałą o trzymaniu kompa w toalecie. Po drugie, nikt nie wpadł, żeby pompy CO wsadzać do komputera.

Nie zastępuj niczym, ta jest najlepsza!!

Może. Pompa jest projektowana na wązki przedziałtemperatury. Jeśli dostaje wodę poniżej lub powyżej tego przedziału, to nie pracuje już tak dobrze i zaczyna się zużywać. Np dlatego, że plastikowe łożyska lub teflonowe mają niskatolerancję na inną temperaturkę od wyznaczonej przez projektanta.

Nie przejmuj się za bardzo, podejrzewam, że pompy WC mają przedział temperatury rzedu 2-5*C do 80-100*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie i tak jaj nie zmienię z braku wolnego czasu ,a skoro piszesz żeby zostawić to wogle mnie do tego nie ciągnie. :D

Na razie wyłaczyłem wentylator. :)

Temperatuty skoczyły o 15 :!: Ale to nic na razie starczy tego mrożenia. :twisted:

Przed chwilka zaizolowałem tez rurki (mimo ,że gumowe niezle oddawały zimno do pokoju)

te w obudowie pozostawiam jak są (schładzają znacznie temperaturę w budzie) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mieszkałem w czasie studiów w blokach z duzej płyty to podłączyłem kolegi WC do kaloryfera takiego łazienkowego - rurowego .... dlatego, ze taki żeberkowy mało dawał i jak to w blokach jest w łazience było max 18 *C ... chyba ze się puściło ciepła wodę - znaczy nalało do wanny :) koleżanki narzekały, ze im zimno a po tej modyfikacji temperatura w łazience nigdy nie spadła poniżej 22 *C ... koleżanki przestały narzekać :)

oczywiście chodzi mi o kaloryfer nie włączony do obiegu CO bo w ten sposób to bym sobie dogrzał ale komputer :) poprostu przykręciliśmy tylko taki kaloryfer półtora metra na 40 cm do ściany a do tego WC i suszyliśmy na tym np. skarpetki :)

znam też człowieka który podłaczył WC od 5 komputerów które ma w domu do ogrzewania podłogowego w łazience, kuchni i przedpokoju ... :) w ten sposób dogrzewa sobie mieszkanie w zimnym bloku :) noramalnie ma zwykłe kaloryfery ale jak kładli terakotę w kuchni, przedpokoju i łazience oraz cekol na ścianach to coś mu odpaliło i powiedział ze nie będzie marnował prądu - niech chociaż dogrzeje mu mieszkanie :) ... aha za pompkę robi jakieś niemieckie coś od CO a zadnych nagrzewnic nie ma tylko zwykłe rurki pod terakotą ... podłoga jest wyrażnie cieplejsza niż wcześniej i wręcz miło się po niej chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, pośmiałem się :D

Śliczne!!

"oddawały zimno do pokoju":!:

Nie obraź się, ale to na prawdę zabawne!!

Taki wzrost oznacza:

a) bardzo marny pomiar

B) bardzo geste użebrowanie chłodnicy.

W przypadku a: Zakup najtańszy cyfrowy termometr. Nawet bez kalibracji będziesz mógł mierzyć temperaturę wody przed chłodnicą i po, a to da Ci pojęcie o rzeczywistej wydajności.

W przypadku b: zastanów się nad zmianą chłodnicy na taką z klimatyzatora. Skoro używasz glikola, to możesz nawet aluminiową wsadzić. Możesz też wsadzić drugą chłodnicę, która bedzie chłodzić pasywnie, a tą zostaw pod wentyl (ewentualny oczywiście)

Taki mały psst: Mam nadzieję, że nie podłączyłeś wiatraktora pod kompa? Bo jeśli tak, to na wiosnę życże nowej płyty głównej i procesora, a pewnie też zasilacza i pamięci;) Poproś na Wielkanoc, od rodziny. Myśle tu o zwarciu w wentylu.

Dobrej nocki.

<update>

Pomysły świetne, Mr_Gizno, ale trudne czasem do uruchomienia. Polecam "cudo z rurek miedzianych". U mnie ruszy ciu po wykonaniu pompki;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rurki były naprawdę lodowate ,a w porównaniu z inna czescia pokoju niezle wiało od nich chłodem (z pompki takrze lodem ciagnie).

Różnice temperatur wynikają z tego ,że schroud do chłonicy jest zrobiony torche prowizorycznie (w miejscach jego styku z chłodnicą owinołem całoś foilią strech -niezbyt estetycznie ale szczelnie) ,dlatego jak jest wyłączony wentyl schroud i folia działa troche jak izolacja.:( Nagrzewanica nie jest zbyt gęsto uzebrowana (to polonezówka) :) . W sumie mi to ,aż tak bardzo nie przeszkadza-jak chce miec zimno to właczam wentylator ,a jak nie to nie :wink:

Co do pomiarów temperatury to kupiłem jakiś czas temu termometr cyfrowy w jakims markecie. Mierzy 2 temperatury jedna wewnątrz a drugą z kabla,ale ten na kablu szybko sie skepścił i mierzy tylko powietrze po wsadzeniu do jakiejkolwiek cieczy głupieja (pokazuje np +50) . W miedzyczasie zdarłem z niego taką plastikową izolację bo nawet powietrze zle wskazywał.

Chętnie kupiłbym sobie coś co by podziałało w miare dokładnie (nie musi byc z dokładnościa 0.1 czy 0.5 ) wystraczy taki co ma do 1 C ,bo to co pokazuje mi płyta to masakra (co nowy bios to inne temperatury-to chyba zależy od tego w jakiej porze roku był on pisany :lol:)

>Co do wentylatora to mam go podłaczonego pod oddzielny zasilacz zmienonapieciowy :wink:

Na WC jadę od ponad roku więc nie jestem takim zupełnym nobkiem :D Tyle ,że będzie to mój pierwszy sezon z nagrzwenicą za oknem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi