Skocz do zawartości
Kazik70

Patyna jak się pozbyć

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie już było, ale co tam :roll:

Nie wiem jak się pozbyć patyny z wnętrza nagrzewnicy i bloku.

wydaje mi się że jestem w dośc komfortowej sytuacji.

Rura w nagrzewnicy którą płynie woda jest jedna na całej długości

i szerokości nagrzewnicy, nie ma żadnych kolanek, łączeń i tego podobnych.

Blok wodny nie jest lutowany ani klejony a spawany mosiądzem.

Więc chyba mógł bym użyć jakiś kwasów. Tylko czy to ma sens.

I jak już to jakich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... troche z innej beczki.... Nie wiem czemu wiekszosc jako chlodziwa uzywa wode destylowana. Ja osobiscie polecam najzwyklejszy plyn do chlodnic samochodowych ma on o wiele leprza charakterystyke oddawania ciepla niz woda dystylowana a poza tym nie osiadaja sie zadne swinstwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... troche z innej beczki.... Nie wiem czemu wiekszosc jako chlodziwa uzywa wode destylowana. Ja osobiscie polecam najzwyklejszy plyn do chlodnic samochodowych ma on o wiele leprza charakterystyke oddawania ciepla niz woda dystylowana a poza tym nie osiadaja sie zadne swinstwa.

nieprawda, w tych płynach jest używany glikol etylenowy (czyli poczęści alkohol a alkohol ma mniejszą pojemność cieplną), poza tym ten płyn ma taką gęstość że z pompki eheim 1200 l/h zostało by Ci 10 l/h, trzeba by było użyć pompki tłokowej, pozatym żadko kiedy się używa roztworu 100% w samochodach, to ma tylko obniżać temperaturę krzepnięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi