Skocz do zawartości
dzieciol4

Soltek 75KAV dziwnie się zachowujÄ…cy

Rekomendowane odpowiedzi

elo!

Mam dziwny problem z tą płytą. Wsadzam do niej duraka 700 - dziala. Wsadzam duraka 850 - dziala. Wsadzam duraka 1000 - nie dziala. Wsadzam Athlona 2000+ (po upgrade biosu) - nie dziala. Nie dziala tzn. plyta niby startuje, lampka sie pali wiatrak na procku chodzi ale nie idzie dalej :( . I zwracam sie do Was ponieważ może muszę coś przestawić (mnożnik, fsb) ręcznie na płycie żeby działał (szczególnie ten athlon) a nie wiem czy to cos da i czy płyta w jakis inny sposob nie jest uszkodzoana. I jeżeli przestawić to na jakie wartości? - jestem zielony więc proszę o wyroozumiałe podejście :wink:

Dzieki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy "czyściłeś" bios pomiędzy zmianami procesorów?

Możliwe, że tego nie zrobiłeś, dlatego nie chciały działać procesory na różnych jądrach (np. duron 1000 ma już rdzeń morgan, a nie spitfire, jak 700 i 850).

Sprawdzałeś "cpu support" na stronie solteka? Athlon będzie działał, jeżeli twoja płyta jest w wersji F1 lub nowszej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem ta plyte przed Abitem podpinalem pod nia Durona 900 , Durona 1300 , Athlona XP2000+ Palamino , Athlona XP2200+ Thortona i kazdy z tych procesorow chodzil prawidlowo jedynie Thorton byl wykrywany jako nieznany CPU 1800MHz ale rowniez pracowal prawidlowo. Uzywalem biosa Q11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko powiedzieć, przejrzałem sobie topic o KAV i ludziom bez problemu chodzą na nich athlony... A wogóle to co to za płyta? Kupiłeś taką używaną, czy to np. kumpla jakiegoś? Bo jak to używka nie wiadomo od kogo, to może skatowana jakaś po oc... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wlasnie o to chodzi ze kupilem ja prosto ze sklepu jakies 2 lata temu. Mialem na niej durako 850 i ten proc sie zepsul. Bylem na 100% przekonany ze to plyta a nie proc. I tak przelezala az do zeszlego tygodnia kiedy mialem ja wyrzucic postanowilem ze jeszcze ja sprawdze i okazalo sie ze chodzi na tych nizszych durakach :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem zdaża się, że po awarii procka ciągnie on za sobą płytę. W twoim przypadku może to być takie dziwne uszkodzenie, że nie działają szybsze procki. :(

Jeszcze jedna sprawa. Możliwe, że na tej płycie napięcie procka, fsb i mnożnik reguluje się też zworkami (oprócz tego co masz w biosie). Jeśli tak to przestaw wszystko na "Auto", a jak dalej nie będzie chodził to ustaw wszystko ręcznie, czyli np. dla athlona 2000XP - mnożnik=12,5; fsb=133; vcore=1,75 (dla jądra palomino, ale innym też na pewno nie zaszkodzi :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm prubowalem zworkami recznie ustawialem mnoznik i niestety nic to nie dalo ani na jednym ani na drugim procku plyta nie wspolpracuje, przestawilem na automatyczne wykrywanie i niestety takze nie dziala... juz sam nie wiem o co chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...