Skocz do zawartości
ravenclaw

Siec i jej budowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. Mam pytanie czy można podłączyć 3 komputery do jednej sieci i jeden z nich ma być serwerem bez użycia huba? I jak się konfiguruje taką sieć pod windowsem jeśli dostęp do internetu ma być z netostrady? Czy potrzebne są specialne programy i skąd można je dostać. Ale interesuje mnie bardziej jak zrobić sieć : komputer<mój nonstop będzie chodził> + 2 komputery które będzie można wyłączyć z gniazdka żeby ten drugi też miał sieć jaki potrzebny jest sprzęt i oprogramowanie pod windowsa, tylko prośba bez hubów jeśli można coś takiego zrobić :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn. chcesz udostepniać swoje łacze kolesiom, ale tak by tylko jeden z nich miał dostep w tym samym czasie czy dwóch naraz ? a co do oprogramowania to w win98 jest udostepnianie łacza internetowego i nazywa sie to ics i gdy to zainstalujesz to zadnego dodatkowego softu do udostepniania łacza nie potrzebujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc. Mam pytanie czy można podłączyć 3 komputery do jednej sieci i jeden z nich ma być serwerem bez użycia huba? I jak się konfiguruje taką sieć pod windowsem jeśli dostęp do internetu ma być z netostrady?  Czy potrzebne są specialne programy i skąd można je dostać. Ale interesuje mnie bardziej jak zrobić sieć : komputer<mój nonstop będzie chodził> + 2 komputery które będzie można wyłączyć z gniazdka żeby ten drugi też miał sieć jaki potrzebny jest sprzęt i oprogramowanie pod windowsa, tylko prośba bez hubów jeśli można coś takiego zrobić :roll:

Najprosciej bylo by koncentrykiem, ale to przeszlosc... wpakujcie 2 seiciowki do servera 100 Mbit/s i nie ma problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jak to nie są komputery u ciebie w domu to wież, że za dzielenie neostrady+ jest 300zł za każdy osobo-miesiąc :)

Nie wiem jak wygląda sprawa z automatycznym logowaniem w neostradzie (serwer ma mieć cały czas połączenie więc musi jakoś nawiązywać połączenie sam). Jeżeli bez hub-a to koncentryk albo dwie sieciówki. Swoją drogą polecal linuxa zamiast win - tam przynajmniej wiem jak wszystko zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej serwa bylo by zrobic na linuxie. Polaczenie w siec to sa trzy wyjscia:

1. Kabel koncentryczny (to juz przezytek i kiepska ma wydajnosc)

2. 2 karty w jednym kompie (pod wine tego sie nie da zrobic ale pod linuxa chyba mozna - niech znawcy linuxa sie wypowiedza)

3. Poprzez huba (najprostrzy sposob jaki moze byc)

Co do podlaczenia sieci do neostrady to ktos na forum (najprawdopodobniej Marco) ma prostego skrypta ktory sie automatycznie loguje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. 2 karty w jednym kompie (pod wine tego sie nie da zrobic ale pod linuxa chyba mozna - niech znawcy linuxa sie wypowiedza)

Jak to się nie da? Przecież mam 2 karty i windowsa czasem odpalam. A linuxa nie polecę tym razem - widać że gość chce na maxa ("bez huba") oszczędzić więc oddzielny komputer odpada, a na linuxie sobie nie pogra i zmarnuję mnóstwo czasu na ustawienie tego (chyba, że zna się kogoś, kto to zrobi).

3. Poprzez huba (najprostrzy sposob jaki moze byc)

Popieram - najtańszy switch surecom 100Mbit 5 portów kosztuję 200PLN.

Albo 2 sieciówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moim zdaniem to najlatwiej zainstalowac na kompie, do ktorego neostradowy modem bedzie podlaczony, WinRoute Pro (albo Lite - tyle ze w nim w zasadzie prawie nic sie nie konfiguruje), wlaczyc NAT-a, ustawic automatyczne laczenie z tepsa... i po klopocie :lol:

pzdr

maybach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie mam forsy na server moj komp ma byc serwerem dzwoniłem do serwisu czy można odpalić dwie karty pod windem jeśli będzie dobrze skonfigurowane to się da i będzie dobrze chodziło. W tym przypadku linux opada. A pozatym co trzeba mieć po windem żeby netostrada działała na tyle osób. I czy mogą się skawpować ja podłacze teraz sieć? Już mam w domu netostrade podciągnięta ale zadrogi jest abonament i dlatego rozkładam na 3 osoby. Wiec prosze o rady jak to skonfigurowac jesli mozna zeby sie telekompromitacja nie skapowala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie mam forsy na server moj komp ma byc serwerem dzwoniłem do serwisu czy można odpalić dwie karty pod windem jeśli będzie dobrze skonfigurowane to się da i będzie dobrze chodziło. W tym przypadku linux opada. A pozatym co trzeba mieć po windem żeby netostrada działała na tyle osób. I czy mogą się skawpować ja podłacze teraz sieć? Już mam w domu netostrade podciągnięta ale zadrogi jest abonament i dlatego rozkładam na 3 osoby. Wiec prosze o rady jak to skonfigurowac jesli mozna zeby sie telekompromitacja nie skapowala.

Po pierwsze musisz mieć 3 karty - do pierwszej wchodzi neostrada, do 2 podłączasz pierszy komp, do trzeciej drugi.... (czyli lepiej HUB). Poza tym piszą że nie można udostępniać neostrady poza bydynek, a przecież tego ci nie udowodnią bo : widoczny jest tylko 1 komp, poza tym LAN możesz mieć, a mówisz że im nie udostępniasz - przecież nie będą sprawdzać konfiguracji twojego windowsa. Najbardziej polecam wydzielić komputer na serwer (jakiś 486, albo Pentium za 200zł i po problemie - LINUX).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bedziesz jeszcze zalowal ze wszystko dziala pod winda :)

naprawde beda problemy - wiem bo sam sie kiedys bawilem

Jesli nie chcesz huba to dawaj na koncentryku - mimo ze to przezytek to i tak ma wieksza wydajnosc niz neostrada :) bo 10 mbit wiec nie widze problemu

Kabel mozna puszczac na znaczne odleglosci (nawet do 300 m)

Ale ja proponowal bym ci jednak linuxa i oddzielny server - ja np ostatnio sprzedalem kompletnego kompa p166 32 ramu 600 dysk cdrom kgraf 4mb fdd klawiatoorka mysz za 200 z monitorem 14 cali a dla ciebie monitor bylby zbedny wiec odpada jakies 80 zeta - czyli komp kosztuje 120

Na taka mala siec wytarczy w zupelnosci p100 z 400 mb dyskiem zlozenie czegos takiego to koszt 100 zl na 3 kumpli to juz po 33 zeta

Trudna konfiguracja ??? instalujesz slackware i konfiguracja sieci wiaze sie z zedytowaniem 2 pliczkow

jest nawet netconf - dla leniwych :))

a zeby zrobic maskarade wystarczy sobie sciagnac pmfirewall i mamy maskarade z firewallem w jednym :)) - to tez dla leniwych

Ale za to jake bezpieczenstwo !!!!

Jak mamy maly dysk to instalujemy slackzipa - ma wszystko to co na srvwrze jest niezbedne i zajmuje 100 mb i dziala na dosowej partycji

I jeszce jedno hub tez jest dobra mysla bo jest malo awaryjny - duzo mniej niz koncentryk - bo w skretce twoj kolega pociagnie za kabel niechcacy i wszyscy bedziecie mieli brak sieci a przy hubie takie cos sie nie zdarzy

a praca 2 sieciowek pod win 98 jest niemozliwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, po co sie tak zapędzać ?

Jak mi wiadomo, razem z neostradą dają adres publiczny, statycznie lub dynamicznie, ale w dalszym ciągu jest to adres publiczny.

Moja propozycja:

1. Kupujesz jakiegoś nędznego habika za grosze na giełdzie.

2. Kupujesz drugą kartę sieciową do siebie do komputera.

3. Podpinasz do haba komputery, które mają być w tej sieci, dajesz im adresy np. 192.168....... czy jakieś inne nierutowalne, swojego kompa też podpinasz do habika.

4. Nadajesz połączeniu (tym do habika) adresik taki jak powyżej.

5. Drugą kartę konfigurujesz zgodnie z zaleceniami tpsa, i oczywiście podpinasz neostrade do tej karty (nie do habika)

5. Otwierasz właściwości połączenia(neostrada) i włączasz udostępnianie połączenia w sieci lokalnej.

6. No i to wszystko.

I nie martw sie o to ze ktoś bedzie z zewnatrz widział kompy podpiete do ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak ukryć Ip zeby był ttylko widoczny mój komputer? I gdzie można znaleśc ten programik do automatycnzego logowania. Podziękowania z góry dla wszystkich.

Nie musisz ukrywać adresu, poprostu, jedna cieciówka ma adres publiczny a druga prywatny, prywatne, tzn. nierutowalne sa tez adresy kompów pozostalych, wiec nie musisz sie martwic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki jednak zrobię na hubie bo sie bardziej oplaca. czyli ja bede mial 2x sieciowki i jedna do netostrady a druga do huba, a pozostaly komputery beda podlaczone do huba tak? A czy to bedzie wszystko dzialalo po Windowsem 98SE czy musi byc pod Windows Xp Professional? Bo linuxa niechce miec. Apozatym moj komp przez 6 miesiecy musi byc serwerem a dopiero pozniej kupuje serwer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc wszytko się powaliło. I jest tak będzie dzielone między mną a kumplem czyli dwa kompy to już ułatwia sprawę? Huba nie potrzebujemy bo ja kupię 2 sieciówki do mnie. A czy się nie kapną w takim razie bez huba że używamy obydwaj netostrady? I jak to można dobrze zrobić żeby nie spierd********?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc wszytko się powaliło. I jest tak będzie dzielone między mną a kumplem czyli dwa kompy to już ułatwia sprawę? Huba nie potrzebujemy bo ja kupię 2 sieciówki do mnie. A czy się nie kapną w takim razie bez huba że używamy obydwaj netostrady? I jak to można dobrze zrobić żeby nie spierd********? Ps jak sie podłanczas SDI ponieważ dla dwuch osób bieżemy sdi nie stać na netostrade? Czy potrzebne dalej sa dwie sieciówki w moim kompie czy już nie?

Sorry ale jestem zielony w tych sprawach:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc wszytko się powaliło. I jest tak będzie dzielone między mną a kumplem czyli dwa kompy to już ułatwia sprawę? Huba nie potrzebujemy bo ja kupię 2 sieciówki do mnie. A czy się nie kapną w takim razie bez huba że używamy obydwaj netostrady?

Myślisz, że tam ktoś siedzi i sprawdza? :) Z resztą nie przychodzi mi do głowy żeden sposób podłączenia tego tak, żeby było widoczne na zewnątrz, że są 2 komputery podłączone. O ile się nie mylę ten xDSL, który montuje TPSA ma wbudowany router, ale żeby do niego podłączyć 2 komputery i tak musiałbyś użyć huba.

I jak to można dobrze zrobić żeby nie spierd********? Ps jak sie podłanczas SDI ponieważ dla dwuch osób bieżemy sdi nie stać na netostrade? Czy potrzebne dalej sa dwie sieciówki w moim kompie czy już nie?

Tak samo jak neostradę, ale zamiast przez kartę sieciową modem podłączasz przez coma - 1 sieciówka Ci starczy. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczną sieć w domu i chodzi jak burza. Najsłabszy komp. 200 MMX przeznaczyłem na serwer pod Win2KProf (może być każdy XP) + trzy karty sieciowe. Połączyłem je programowo w mostek (w otoczeniu sieciowym zaznaczasz prawym przyciskiem myszy trzy ikonki połączenia sieciowego i wybierasz opcję"połącz w mostek"). Na tym kompie musisz również skonfigurować połączenie internetowe i je udostępnić innym użytkownikom. Pozostałe kompy po podłączeniu same uzyskają IP i po sprawie. Może być jeszcze potrzebna mała kosmetyka na każdym z kompów w postaci odpalenia kreatora sieci domowej. Olej huby i słicze, po co tracić kasę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc wszytko się powaliło. I jest tak będzie dzielone między mną a kumplem czyli dwa kompy to już ułatwia sprawę? Huba nie potrzebujemy bo ja kupię 2 sieciówki do mnie. A czy się nie kapną w takim razie bez huba że używamy obydwaj netostrady? I jak to można dobrze zrobić żeby nie spierd********?

Nikt sie o niczym nie kapnie, o ile pamietam jak masz neostrade to dostajesz ip z serwera dhcp, dla drugiej sieciówki dajesz adres na twardo i kumplowi też i nikt cie nie wyweszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem niecheci do linuxa

Wiem ze jest to najlepsze rozwiazanie :)

Adminuje kompem ktory udostepnia net 40 innym i wszystko chodzi jak bajka :)

Nie wyobrazam sobie tego na w2k no i jeszce jedno linux jest darmowy a za win2k trzeba zaplacic :) a co jak bedzie sie kontaktowal z swoim ukochanym microsoftem przesylajac dane rejestracyjne ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O wszystko cacy z Linuxem, większość potrafi nawet go zainstalować, ale konfiguracja sieci już nie jest taka prosta. Widziałem kumpla który robił to w trybie tekstowym i gały wyszły mi na wierzch bo podobno w trybie graficznym się nie da. Dlatego mimo całej niechęci do okien i Billa musze używac Windy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec ja mam linuxa ale powiem jedno nie widzi mi sie konfiguracjia w nim sieci a pozatym dopiero sie ucze i to jest system naprawde troszke trudny w zrozumieniu nie taki jak windows. Teraz mnie nie rozumieci juz pisalem plany nie wypalily i biore sdi! Na 2 osoby czyli moj komputer i kumpla nie ma wiecej kompow. Wiec jak normalnie przy uzyciu sieciowek polaczyc tylko 2 kompy i do tego sdi. Poprostu jeden kabel, 2x sieciowka, sdi do coma i Windows 98Se jak to skonfigurowac zeby dzialalo i zeby placic tylko jeden abonamet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - przeczytalem caly topic i mam jedno pytanie - chce to samo o czym pisal kolega, z malym wyjatkiem - nie mam mozliwosci zeby miec kompa na stale wlaczonego, a siec ma chodzic caly czas - czyli zostaje switch - czy jezeli zrobie tak - neostrada - switch - kompy to ktos sie skapnie? A moze lepiej pojsc w koszty i walnac neostrada - router ze switchem - kompy??? Jezeli tak sie nie da to bede musial skombinowac jakis server :( a ile to pradu idzie - na serio - niby malo, a policzcie w skali roku ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec ja mam linuxa ale powiem jedno nie widzi mi sie konfiguracjia w nim sieci a pozatym dopiero sie ucze i to jest system naprawde troszke trudny w zrozumieniu nie taki jak windows. Teraz mnie nie rozumieci juz pisalem plany nie wypalily i biore sdi! Na 2 osoby czyli moj komputer i kumpla nie ma wiecej kompow. Wiec jak normalnie przy uzyciu sieciowek polaczyc tylko 2 kompy i do tego sdi. Poprostu jeden kabel, 2x sieciowka, sdi do coma i Windows 98Se jak to skonfigurowac zeby dzialalo i zeby placic tylko jeden abonamet?

No to robisz tak: (podobnie jak pisal jeden przedmowca)

- do twojego kompa masz sdi podlaczone przez COM'a

- instalujesz oprocz tego sieciowke w swoim kompi, ktora laczysz z sieciowka kumpla poprzez skretke.

- na swojej sieciowce ustalasz adres np. 192.168.0.1 (bramka 255.255.255.0) i tyle u siebie

- u kumpla adres: 192..168.0.2 maska (255.255.255.0), bramka i DNS: 192.168.0.1,

- wlaczasz u siebie w polaczeniu sdi - 'udostepnianie polaczenia internetowego' (w win2k jest to standardowe, w XP chyba tez) a w 98se musisz doinstalowac.

I to wszystko. Komp kumpla ma nieroutowalne IP czyli poza siecia jest widoczny jako twoj adres IP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...