Fergus_Shadow MST Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 mam takie pytanie. chce sobie zlozyc laptopa. kupilem plyte glowna - bardzo podobna do tej :MEDION MD5400 P4 z kart. graf. GF 4-440 64MB tylko inna karta graficzna. Chodzi o to ze szukam procesora do tej plyty glownej. Tam jest zlacze mPGA479M i wlasnie 'martwi' mnie to 479. Jest masa procesoroew pod mPGA478, baaaa, powiedzialbym ze prawie wszystkie procesory ( klasy P4, Celerony Mobilne ) sa na mPGA478. Wiem ze podstawki Socket479 przeznaczone sa na nowe Pentium 4 Mobile. Pentium 4 Mobile różni się od klasycznego Pentium 4 brakiem płytki rozpraszającej ciepło oraz tym, że jego obudowa, zgodna gabarytami z mFCPGA478 i ma ''jedną nóżkę więcej''. Dodatkowa nóżka energooszczędnego Pentium 4 Mobile uniemożliwi więc korzystanie z tego procesora w konstrukcjach stacjonarnych z podstawka Socket478, Różnica pomiędzy podstawkami jest niewielka, ale widoczna na pierwszy rzut oka, Socket479 ma jedna dziurkie wiecej od Socket478 no i powstaje pytanie: bo jezeli Pentium Moblie na Socket479 ma jedna nozkie wiecej to napewno ze z podowdow konstrukcyjnych nie bedzie pasowal pod Socket478 ale...... czy Pentium4 (zwykły nie Mobile ) i Celeron Mobile pasujace pod Sockrt478 mozna podlaczyc pod Socket479?? czy plyta bedzie widziala te procesory ????? Czy mam moze szukac uparcie procesora z 479 pinami ? mam niewiele doswiadczenia z laptopami a niestety nie mam gdzie 'przetestowac' - musze kupowac czesci w slepo wiec dobrze by bylo sie upewnic .. z gory dziekuje ; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 to socket pod pentium M, procesor uzywany w pakiecie centrino. od niedawna dostepne rowniez jako celeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergus_Shadow MST Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 to socket pod pentium M, procesor uzywany w pakiecie centrino. od niedawna dostepne rowniez jako celeron no tak ale czy procesor pasujacy pod Socket478 i wspolpracujacy z taka plyta czy bedzie rowniez wspolpracowal z plyta z Socket479 ???? pasowac napewno bedzie pasowal ale czy plyta z Socket479 odpali z prockiem pod Socket478 ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 jak kupisz nie mobilny to bateria by padła 2 razy szybciej, szukaj mobilnych procków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zark7 Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 pasowac napewno bedzie pasowal ale czy plyta z Socket479 odpali z prockiem pod Socket478 ???? centrino nie jest kompatybilne z "tradycyjnymi" mobilnymi pentium, wiec jesli to rzeczywiscie plyta do centrino to niestety nie odpali moze wstawic tam po prostu pentium m? sa nizej taktowane niz "mobile pentium", ale wydajnosciowo nic im nie brakuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...