Skocz do zawartości
JUGAJ

Windows xp start problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanie mam 2 systemy 1 windows xp i 2 to mandrake 10 instalowany jako 2 oba są na osobnych dyskach i teraz jak tylko odepne dysk z Linuxem od kompa to mi niestaruje windows tylko wyskakuje literka l na czarnym ekranie i stoi podejżewam że to coś z ustawieniem partycji aktywnej ale jak wchodze pod windowsem do menagera komutera to niemoge partycji windowsowej ustawić jako aktywną chyba że to o coś innego chodzi jak mam to zrobić zęby windows startował bez dysku z linuxem :) bo niechce mi sie systemu przeinstalowywać ??

a i 2 pytanko mam mały dysk 2G na nim zawsze był windows 98 coś ostatnio sie nim bawiłem i teraz podczas instalowania windowsa 98 na tym dysku wyskakuje jakiś błąd zę niemoże skończyć kopiopwania jakiegoś pliku z bibliotek CAB co możę być z tym dyskiem nie tak bo badsektorów niema ale jak wyczyszcze wszyskie partycje jakie tam są założe nowe i odpale partition magic to mi wyskakuje jakiś komunikat o błedzie 110 co to możę być ??

Za wszystkie odpowiedzi z góry wielkie dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pierwsze: imo fdisk /mbr wystarczy, ale lepiej, zeby to poparli inni, bo lepiej, zeby sie nie spieprzylo....

na drugie: moze cd z win98 jest walniety? sproboj najpierw skopiowac z dosa na 1-sza partycje katalog win98 z plyty, wyjac plyte i odpalic c:win98setup....

ps...interpunkcja chlopie! to nie jest przejrzyste i zle sie czyta

:B is playin: Kaliber 44 - Normalnie O Tej Porze [3:44 #9]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przejedz jakims programem dysk....pamietam, ze chyba seagate, albo wd mial taki wesoly program dzialajacy na takiej samej zasadzie jak memtest86, tylko ze sprawdzal hdd....ale nazwy ci teraz nie podam, bo gdzies mi staruszek wybyl, a ja w glowie tego nie mam....

:B is playin: Dr. Dre - Fuck Wit Dre Day (And Everybody's Celebratin') [The Chronic #2]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damjanek, a od kiedy przy XP stosuje sie polecenie FDISK/MBR ?

JUGAJ, odpal komputer z CD Linux Mandrake. Wydaj polecenie RESCUE (jak sie nie myle) i w konsoli bedziesz mial opcje aby przywrocic bootsektor windowsowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi