Skocz do zawartości
berkut

Komora kriogeniczna

Rekomendowane odpowiedzi

berkut a myślałeś zeby w środku tej komory wytworzyć próżnie ?? kompresor juz masz ...jedyny problem to szczelnosc. Ale ty chyba ze wszystkim sobie poradzisz :-)

I co bedzie chlodzic komputer w srodku ? Nie nie zamierzam tam robic prozni.... Predzej nadcisnienie by bylo powietrze gestsze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut a myślałeś zeby w środku tej komory wytworzyć próżnie ?? kompresor juz masz ...jedyny problem to szczelnosc. Ale ty chyba ze wszystkim sobie poradzisz :-)

I co bedzie chlodzic komputer w srodku ? Nie nie zamierzam tam robic prozni.... Predzej nadcisnienie by bylo powietrze gestsze ;)

ech dałem plamy .. dysk nie bedzie chodził w próżni ...

ale reszta chyba sie aż tak nie grzeje ... zresztą można potestować.

Tylko co z dyskiem ?? będzie w środku?? ciekawe jak sie bedzie zachowywał przy większym ciśnieniu....

MIchał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut nie ma szans z tymi kondensatorami...... Nie przejdzie to.....

Z kondensatorami to tak jak z akumulatorem, aby mogly poprawnie pracowac musi byc temp dodatnia, juz przy niskich temp kondensator traci swoja pojemnosc, kwas w srodku wysycha, zanika - ogolnie nic ciekawego, i cienko to widze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to akurat jest słaby pomysł. Kondensatory są na mobo głównie po to, aby zlikwidować skutki indukcyjności doprowadzeń zasilania (większość z nich jest zresztą low-ESR type) lub magazynować energię w zasilaniu impulsowym (też wymaganie małej indukcyjności doprowadzeń). A ty im chcesz dolutować odpowiedniki cewek (bo tym będzie 50cm kabel). Przy takim di/dt jakie tam występują nawet mała indukcyjność potrafi nieźle nabroić. Zdecydowanie odradzam

Raczej nie warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut nie ma szans z tymi kondensatorami...... Nie przejdzie to.....

Z kondensatorami to tak jak z akumulatorem, aby mogly poprawnie pracowac musi byc temp dodatnia, juz przy niskich temp kondensator traci swoja pojemnosc, kwas w srodku wysycha, zanika - ogolnie nic ciekawego, i cienko to widze.

Mimo wszytko akumulatory pracjuą w zime w mrozie, wiem ze mają obniżoną pojemność i tem to nie -40* ale przy -20 dość dobrze się spisuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jeszcze wroce do tych kondensatorow

akurat pracuje w czujnikach indukcyjnych i robimy takie do -50 stopni pozwalaja nam na to tylko kondensatory COG ktore nie maja plynnego elektrolitu. wiec jak dla mnie to ja bym nie kombinowal z podgrzewaniem tylko je powymienial.

z COG mozna zejsc ponizej 100 my robimy do -50 bo czujniki pozniej strefy nie trzymaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello...

Powoli powstaje pierwsza czesc nowego agregatu, w zasadzie ta najwazniejsza: komora "kriogeniczna".

Sluzy ona 2 celom: stworzenie atmosfery pozbawionej wszelkiej wilgoci przy komputerze, dzieki czemu rzeczy takie jak parowniki, peltiery itd. nie musza byc tak starannie zaizolowane (izolacja sluzy tylko powstrzymaniu strat ciepla - nie musi byc hermetyczna do ochrony czesci przed wilgocia->skraplaniem) oraz sam komputer jest chlodny.

berkut

Szerze sie przyznam że nie kapuje tego wogóle.

Z jednej strony piszesz że chcesz pozbyć się wilgoci a z drugiej że nie ma być szczelna ???????

jak dla mnie to całkowicie pozbawione sensu.Wg mnie wystarcza pojemnik z plexy np 4 mm WŁAŚNIE SZCZELNY wypełniny CO2 i mam dwie sprawy załatwione

brak skroplin wodnych i bardzo dobra izolacja

zastosowanie zwykłego parownika od lodówki i dołożenie wentyla (wewnatrz pojemnika spowoduje utworzenie komory o niskiej temperaturze) czynnikiem chłodzącym bedzie CO2-gaz

a do chłodzenie różnych chipów i tak musisz zastosować radiatorki i parowniki

Przynajmniej mój pojemnik tak będzie wyglądał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szerze sie przyznam że nie kapuje tego wogóle.

Z jednej strony piszesz że chcesz pozbyć się wilgoci a z drugiej że nie ma być szczelna  ???????

chodzi o izolacje bezposrednio na parowniku(/kach), ktora w idealnie szczelnym srodowisku pozbawionym czynnikow wewnetrznych (wilgoć), nie musi być szczelna.

ja to tak rozumiem - jesli źle to roumiem, to popraw mnie berkut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bogran w tej konstrukcji chodzi o taki myk ze w temperatuze -40 w powietrzu niema prawa byc zadnej wilgoci bo wszystko zamarznie(byc moze wysublmimoje ale na 100% nie wiem) i atmosfera bedzie idealnie sucha a w takich warunkach nie potrzeba zadnej izolacji parownikow a w jego przypadku trudno by bylo zaizolowac parownik od kaskady ktoty jak przypuszczam bedzie mial temp nizsza niz -60.

raczej twoje rozwiazanie jest bez sesu bo parownik z lodowy ma bardzo mala powieszchnie jesli chcez zastosowac caly uklad od lodowy to bedzie musial byc dosc mocny (zamrazarka jakas) bedzie musial odpompowac z 200W przynajmniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok wszystko jasne

1. Lodówe dałem jako przykład do odniżenia temp na całej płycie

2. zanim będzie -40 pierw na bank będzie 20 -CHYBA ŻE BEDZIE

pierw obniżał temp do -40 a dopiero wtedy załączał kompa

3 nadal nie widzę sensu budowania SZAFY żeby to wykonać

WYDAJE MI SIĘ ŻE PROBLEM LEŻY GDZIE INDZIEJ

Otórz Berkut chce się troszke pobawić w dobieranie parowników

więc nie może skutecznie zaizolować procka i dlatego buduje tą szafke

-lepiej niech weżmie starą małą zamrażarkę i będzie to samo tyle że bardziej estetyczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szcunkiem dla Ciebie i tego co robisz

to teraz chyba lekko przesadziłeś

Wielokkrotnie udzielałeś rad innym że temp na zewnatrz obudowy (u nas izolacji procka) będzie równa Twew - opory cieplne naszej izolacji

Kumam więc ze miałem racje iż chcesz pozbyć się problemu skroplin na płycie

Ale dalej mam objekcje po co taka szafa (bez szafy -190 i kondziory nie ogrzewane http://www.tomshardware.pl/cpu/20031230/ )

Bawiłem się kiedyś w takie coś:

dwa peltiery tworzą puszkę zimne do środka , ciepłe na zewnątrz

zewnętrzna obudowa jest miedziana lub aluminium

Na zewnatrz masz + tempy a wewnatrz -

Ja to nazwałem aktywną izolacją właśnie do zastosowań w bardzo niskich tempach :) to takie troszkie inne zastosowanie peltków

Niestety z braku kasy nie załozyłem tego na płytę

Jeżeli ma być to do celów eksperymentalnych z różnymi parownikami

wielokrotnie modyfikowanymi to przyznaje ci racje ale (to moje zdanie) wolałbym użyć małej lodówki ale i tak do środka wpuszczałbym CO2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie da sie czegos takiego zastosowac przy -180C, po prostu jest to nie mozliwe (prosto)

trzebaby zrobic mniejwiecej 4cm izolacje z armaflexu by nie pocila sie bezczelnie - jest to wykonywalne w wypadku parownika od gory, od spodu plyty ale nie po bokach. po bokach mam mniejwiecej 2-2.5cm miejsca na izolacje

to pierwszy problem

przy -100C w promieniu 4cm od procesora plyta glowna zmienia sie w kostke lodu. Przy -180C jest to mniejwiecej 5-6-7cm. nie mozna tego zaizolowac sensownie, jest zbyt wiele szczelin.

Latwiej jest zrobic szafe jak to zwiesz wewnatrz ktorej jest niska wilg. (wcale nie musi byc niska temp- wystarczy ze zgasze wentylator na parowniku) i izolacja polega tylko i wylacznie na zaizolowaniu parownika od strat ciepla (przewiew powietrza sporo ciepla daje przy -80C), bez zabawy w kazda szczelinke i kat.

na kondenstaory zakladam zwykly drut oporowy i po klopocie z zamarzajacymi kondziolami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok

Ty masz swój pogląd   a ja swój

życze powodzenia  

żłuje tylko że z braku kasy nie mogę wdrożyć swoich rozwjązań  :) ale to już mój problem

Ps Tak na marginesie Armaflex jest zalecany tylko do -50 C

Troche masz bledne rozumowanie z tymi peltierami. Taka izolacja jest ok. ale tylko do -20-30*C potem juz to nic nie daje bo roznica temperatury na pelcie moze wynosic max. 60*. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi