Skocz do zawartości
Gość Mike

Zasilacz pod obciązeniem daje 13V! - kłopoty?

Rekomendowane odpowiedzi

Zasilacz Feel Mode Con 300W, obciązam system np. poprzez artefact testera z ATITool, muze z mp3 i sciąganie z bittorrenta i napięcie +12V skacze mi na ok.(+/- 0.05V) 13V! Normalnie, tzn. w samym Windowsie jest to ok. 12.4 V. To chyba raczej nie zadobrze co? Pozostałe napięcia pod obciążeniem w normie: +5V~4.83V, Vagp~1.49V, Vio~3.23V. Jakie urządzenia w kompie korzystają z linii +12 V?(oprócz witraczków, które się pewnie przez to szybciej kręcą...). Proszę o poradę czy zmiana zasiłki konieczna, czy też mogę ciągnać na tym "trochę" zawyżonym napięciu...A może program się myli przy odczycie?...ech....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz Feel Mode Con 300W, obciązam system np. poprzez artefact testera z ATITool, muze z mp3 i sciąganie z bittorrenta i napięcie +12V skacze mi na ok.(+/- 0.05V) 13V! Normalnie, tzn. w samym Windowsie jest to ok. 12.4 V. To chyba raczej nie zadobrze co? Pozostałe napięcia pod obciążeniem w normie: +5V~4.83V, Vagp~1.49V, Vio~3.23V. Jakie urządzenia w kompie korzystają z linii +12 V?(oprócz witraczków, które się pewnie przez to szybciej kręcą...). Proszę o poradę czy zmiana zasiłki konieczna, czy też mogę ciągnać na tym "trochę" zawyżonym napięciu...A może program się myli przy odczycie?...ech....

zasilacz jest do wymiany:) na lepszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, programem pod windows dostarczonym przez Epox'a, nazywa się chyba USDM (Unified System Diagnostic Manager)...a ten z koleio zczytuje chyba napięcia z biosu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy twój radek nie jest przypadkiem zapięty do molexa? (nie wiem jak to jest w wersji SE)? z linii 12 volt korzystają także twardziele, czasami proc (jeżeli na płycie jst wejście 4-pin, i chyba także karty karty graficzne, do których podłącza się wtyczkę molexa (tego z kartami vga nie jestem pewien, bo nigdzie nie udało mi się znaleźć specyfikacji dotyczącej poboru prądu na tym wejściu - gdzieś tylko znalazłem wmiankę, że jest tam wykorzystywane tylko napięcie 12V). Ostrzegam przed przeciązeniem taniego zasilacza... z tego co przeglądałem w sieci testy zasiłek, to w tanich zasilaczach przy silnym i równomiernym obciążeniu całego 3,3 i 5V idą w dół, a 12 idzie mocno w górę... ta przypadłość z tego co zauważyłem dotyczy też niektórych firmowych zasilaczy (na pewno chieftec'ów i thermatake'ów robionych przez sirteca i chyba też taganów - ale już nie pamiętam). Do dokładnego studiowania testów zasilaczy zmusiła mnie sytuacja podobna do twojej tylę, że w moim przypadku niewiele brakowało do tragedii... grałem sobie w NFS-Underground i nagle na ekranie pojawiła się granatowo-biała kasza (windows nawet nie zdążył wyświetlić błędu stop), no to ja użyłem helpa niesłusznie zwanego resetem i .... no właśnie nie zadziałał.... a jeżeli płyta nie reaguje na reset, to już jest prawdziwy <zonk>.... skończyło się na uszkodzonym silniku od jednego twardziela (rozruch teraz odbywa się w dziwny sposób i a silnik piszczy).... więc polecam naprawdę zmnienić zasiłkę zanim ona zmusi cię do zmiany kompa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem nie dawno Feela300W i mierzylem multimetrem, to na +12V bylo okolo 12,24 , A przy mocnym obciazeniu spadalo do 12,20/,19 , a wiec bardzo dobrze, niskie skoki napiec, a tym wyzsze obciazenie tym blizej idealu :D :lol: :D , teraz mam fortrona i napiecia rock stable.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, dzieki za słuszne sugestie, lepiej nie ryzykować, więc w poniedzialek oddaje tego Feela 300W do sklepu i dopłacam 170 zeta i odbieram 350-watowy Modecom FSP-350 cośtam dalej ;) z Noise Killer (20dB). Jak to mi nie pomoże to wyrzucam kompa przez okno :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta ci moze zle odczytywac sprawdz np miernikiem napiecia. U mnie na codegenie wywalalo tez cos kolo 13v po sprawdzeniau miernikiem bylo 12,8V wiectroszke mniej co nie zmienialo faktu ze mialem strasznie niestabilny sprzet. . :) A ten zasilacz co kupujesz to pewnie MODE COM ATX-350GTF 350WPFC . Mam go i nie jest taki cichy jak mi sie zdawało ze bedzie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi