Koziol Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 osiadam a w zasadzie posiadałem kompa :) P4 1.8 @ 2.52 (FSB 140 Mhz) 2x256 Kingstony 266 Mhz GA-8PE667 PRO (i845pe) bios F2 (kiedys instalowalem F3 i mialem problem z kontrolerem pamieci, nie wiem czy byl to wadliwy bios. W kazdym badz razie GoldMemory twierdzil, ze kosci sa spieprzone, a to byla wina biosa wiec wrocilem do F2). Plyta byla dla pewnosci wymieniona, i sprawdzona jeszcze raz czy podobnie sie zachowuje po zmianie biosa. reszta bebechow to : gf4 ti4200 msi, l!ve, reszta raczej nie istotne :P Jako, że stwierdziłem, że jednak 512 pamięci to dla mnie za mało bez obaw zamówiłem kolejna kostke 256 (tym razem juz 333 Mhz). Dopiero gdy kość dostałem w łapki analizując instrukcje oraz INFO z SANDRY, doszedłem do wniosku, że 3 porty pamięci są dzielone w następujący sposób : port1 = bank 0,1 port2 = bank 2,3 port3 = bank 3,2 Jak widać mamy następujące możliwowości rozbudowy 3 modułów pamięci: DS - duble sided SS - single sided 1) 2xDS + 0xSS 2) 1xDS + 2xSS 3) 0xDS + 3xSS Powymieniałem kości wedle uznania, że kości SS to są te, które mają kostki po jednej stronie układu :) Myliłem się (wiem o tym już było, ze dwustronnosc elektryczna to nie to samo co dwustronnosc "optyczna" :P ... no ale człowiek czyta dopiero jak coś jest nie tak :P ) Stałem sie posiadaczem 3 kości : 2xKingstony 256 MB 266 Mhz DS 1xICE 256 MB 333 Mhz DS Wymieniłem się z kolegą na kości 2xKingstony w zamian za jakąs firme krzak 1x512 333 Mhz DS. Obsadzam porty pamięci wedle instrukcji ... i co sie dzieje ? Maksymalnie co moge wycisnąc z tej konfiguracji to 333 Mhz . FSB 125 (CPU 2.25 G) ,PCI/AGP=33/66, mnoznik pamieci 2.66 Pamiec czesto nie chce chodzic na na innych ustawieniach niz 200/266/333 Co jest kompletna porazka jak dla mnie :( Przedtem Kingstony2x256 na 140 i mialem 2.52 a teraz kwas. Zaraz bede sprawdzal czy w takich ustawieniach jak teraz moge obnizyc napiecie pamieci. W kazdym badz razie jestem zawiedziony, ze teoretycznie mam szybsze pamieci (333) a komp sie gorzej kreci niz na starych kosciach teoretycznie wolniejszych. Teraz dodatkowo na dokladke ze 250 Mhz w plecy to Vcore 1.6v i vmem +0.2v Co mozna z tego wycisnac? Myslalem, ze chociaz puszcze na FSB 150 ale sie mylilem. Szukam caly czas kompromisu i nie moge znalesc. Zdarza sie, ze komp nie chce wstac na wolniejszym FSB a na ciut szybszym wstaje, znow podwyzszam i znow nie wstaje. Juz mnie denerwoje to szukanie :) Na razie z CPU jak pisalem tylko 2.25G i pamieci na 125 Mhz (x.2.66 =333 Mhz). Znajomy, ktory serwisuje zasilacze (tak tak :P ) zalatwi mi fortrona wiec zobaczymy czy to wina zasilacza. W tej chwili mam standardowy zasilacz do obudowy feel-v czyli FEEL (tak jak wiekszosc zasilaczy sprzedawanych razem z obudowami mimo naklejki 300W daje pewnie 230W :/, zreszta lada dzien wezme zasilke i pojade z nia na testy :) ). hmmm....Co poradzicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 zapomnialem dodac, ze testy przeprowadzalem na razie na timingach auto (spd). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...