Skocz do zawartości
LordRene_PL

SHROUD

Rekomendowane odpowiedzi

Jak bedzie miec blizej to wentyl ma dosc spore problemu z zassaniem powietrza po jego bokach przez co staje sie mnie wydajny oraz glosniejszy.

Sam wczoraj sie bawilem 80-tka i 4cm to minimum. Wystarczyl jeden centymetr wiecej i juz dmuchal z wieksza moca i duuuuuzo ciszej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie można poprostu wkręcić 4 długie (tak długi aby po przejściu przez otwory w wentylatorze zostało te 4cm;)) śruby w nagrzewnicę? Na tych śrubach byłby wentylator :) a żeby powietrze się nie rozpraszało na boki całość czymś okleić :)

Roboty na 5 min., a jaki byłby z tego efekt według Was?

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie można poprostu wkręcić 4 długie (tak długi aby po przejściu przez otwory w wentylatorze zostało te 4cm;)) śruby w nagrzewnicę? Na tych śrubach byłby wentylator :) a żeby powietrze się nie rozpraszało na boki całość czymś okleić :)

Roboty na 5 min., a jaki byłby z tego efekt według Was?  

pozdr.

Ja swój z pleksi robiłem ze 30 godziny, poniwasz miałem małom otwornice, a reszte musiałem poszerzać kamieniem w wiertarce :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciągający - na pewno ze względu na mniejszą głośność
 :lol: troche

bo glownym czynnikiem jest wieksza wydajnosc

albo ja nie sluchalem na lekcjach fizki w szkole albo coś mi tu nie gra. Powietrze ma mniejszą gęstość jak jest rozgżane. Czyli kręcąc wiatrak i podając mu chłodniejsze powietrze przeleci przez niego więcej jak na ciepłym to za przeproszeniem jakim cudem ma być wydajniejsze w wersji wyciągającej :?: Przecież wyciąga on rozgżane powietrze czyli mniej niż by dał wpychając je do nagżewnicy od spodu. Bo Cciepłe powietrze jako lżejsze i tak pujdzie do góry.

POPRAWIONE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasada jest taka ze jesli montujesz wiatrak POD chlodniczką dajesz dmuchajacy do góry na nią .. jak NAD to dajesz wyciagajacy .. wszystko po to zeby nie walczyc z konwekcją

cieple powietrze idzie do gory i nie chcemy z tym przecie walczyc :)

to tez bylo na fizyce :wink:

w koncu jakos lataja te balony nie?

wyciaganie jest lepsze tez z tego powodu ze po dodaniu shrouda powietrze jest ciągjniete cała powieszchnia chlodniczki a jak dmuchasz to jednak troche na dole zalega bo nie przepcha sie tak latwo ...

to tak troche na chlopski rozum :)

tyle odemnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma .. ale trzeba pamietac ze przed swezeniem sie przynajmniej 1cm prostego byl .. zeby tam jakos powietrze sie moglo zassac ... bo jak zrobisz skos zaraz przy krawaedzi to powietrze nie bedzie smigac spoojnie prz brzegach chlodniczki ..

kumasz?

styka tylko pomyslec :)

pozdrawiam

P.s: mimo iz robilem wszyskie z kartonu to mialme kilka konskrucki i najwydajniesjza okazala sie kwadratowa .. i taki tez shrodu wyciosalem z plexy ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi