Skocz do zawartości
xor

FarCry, patch 1.2 - X800 na sciezce 3.0@2.0b

Rekomendowane odpowiedzi

z tym PS 3.0 pewnie bedzie tak samo jak z dx9.0 ktore to karty radeon 9700 mialy juz 2 lata temu - a gry dopiero teraz wychodza , i jakos wtedy nikt na ATI nie najechal ze po co komu karta za 2k , skoro za 2 lata wykorzysta jej mozlisowci gdy bedzie warta 3x mniej. tyle ze Nvidia ma jednak wieksze wplywy u producentow gier , wiec moze doczekamy sie szybciej .

Jeśli chodzi o PS 3.0 to ATI też to ma, tyle że pod nazwą PS2.0b. Podobno VS3.0 nie da się już - powiedzmy - programowo zaimplementować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buahahahah tak wszedlem na strone graficznych kart i patrze na ten topic mysle wejde sprawdze i wiem kogo tu znajde buahahahah

i co : Winter i robot poprostu wiedzialem ze tu beda i bedzie wojna

osobiscie koledzy jestescie dla mnie najbardziej zabawnymi osobami na calym forum,

Winter wychwala w niebiosa "cudowna" serie geforsow FX i ogolnie nvidie

a robot podnieca sie PS 3.0 i tak co jakis czas

ja naprawde z was nie moge chlopaki (jest to jednak pozytywne odczucie)

pozdrawiam serdecznie

a co do tego patcha 1.2 to kolejna zagmatwana sprawa, jak zwykle cos sie stalo, czemu tak jest kiedys nie bylo tych problemow ze starymi kartami

teraz wielie pieniadze zadza rynkiem i producenci wymyslaja/kombinuja zeby zarobic wiecej, a ja coraz bardziej zaczynam nieufac Nvidii

qrwa gdzie te czasy jak byly kart GF256DDR /GF2GTS/ GF3 Ti/ GF4 Ti4xxx

to byly grafy a teraz sam juz nie wiem od czasu serii FX cos sie sypie w tej NVIDII :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że nie jest to topik o D3, ale... wprowadzę jeszcze troszkę chaosu:

http://www.rage3d.com/board/showthread.php?t=33770694

tam są fotki reklam w sklepie, z których wynika że D3 będzie można kupić w paczuszce z Radeonem 9600xt i x800pro. Ja już powoli tracę pion.

UPDATE

Aaaa. Sorry. To jednak tylko promocja w tym akurat sklepie, a nie wynik umowy ATI - ID.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Nie wiem właśnie kto tu jest bardziej śmieszny, ty czy lancer :lol:

Po prostu fani ATI próbują w oczach użytkowników zrobić złe świadectwo NVIDII i PS3.0, ot taka prawda.

Poza tym nie zawaham się powiedzieć, że to forum (no może tylko dział o kartach graficznych) jest całkowicie podporządkowany ATI i wszystko co się o NVIDII napisze jest niszczone w zarodku i oczywiście tylko karty ATI się poleca - dlatego jesteście śmieszni @ pozdrówka dla pana o śmiesznym pseudo *pakucyka* :lol:

zobacz sobie jaki jest wzrost wydajności po instalacji patcha 1.2 dla kart z serii 59xx to pogadamy - oczywiście zmniejszono jakość obrazu :lol:

pozdrawiam chłopaczki, fajnie się z wami gada, próbuję patrzeć na to obiektywnie i pogadać otwarcie, ale widzę, że tylko ATI, ATI, ATI, ATI i nic się nie liczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto wspomnieć, że ten wzrost wydajności na Radkach okuiony jest gorszą jakością obrazu, podobnie zresztą jak rzekomy PS3.0 na GeForce 6.

mozna prosic o linki? bo wszedzie gdzie do tej pory patrzylem to roznic nie bylo zadnych 8)

nie chce mi się dawać linków :), wejdź sobie na jakikolwiek servis co testował PS3.0 w Far Cry. Widać tam gorsze detale tekstur i słabsze oświetlenie na obiektach(da się zauważyć na screenach). To własnie powodowało wzrost fps, czyli jawna "optymalizacja" a nie rewolucyjny PS3.0 :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ pozdrówka dla pana o śmiesznym pseudo *pakucyka*  :lol: 

powinienem Ci teraz sprzedać cały stragan, ale nie zrobię tego, bo Lisek znów będzie musiał wusłuchiwać brzdęk Twojego płaczu na GG...

Prawda jest taka, że zaliczasz się do grona troli, troli którzy prędzej czy później opuszczą raz na zawsze to forum, z naszą bądź bez naszej pomocy

Ile to już banów miałeś? 1,2,3? Nie liczyłem, żeby nie było - żadnego nie dałem. Dostałeś "last chance", a dalej zachowujesz się jak dzieciak. Może wróć do pclab - tam też Cię nie lubią? przykro mi :cry:

narazie wraz ze swoimi "obiektywnymi poglądami" robisz tak jak napisał Jordi23 - za "pajaca*" forumowego, a ja nie mam zamiaru Ci przerywać, być może wyręczy mnie inny moder

*pajac - komiczna postać w dawnej komedii włoskiej i francuskiej; arlekin; błazen jarmarczny lub cyrkowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem właśnie kto tu jest bardziej śmieszny, ty czy lancer  :lol: 

Po prostu fani ATI próbują w oczach użytkowników zrobić złe świadectwo NVIDII i PS3.0, ot taka prawda.

Poza tym nie zawaham się powiedzieć, że to forum (no może tylko dział o kartach graficznych) jest całkowicie podporządkowany ATI i wszystko co się o NVIDII napisze jest niszczone w zarodku i oczywiście tylko karty ATI się poleca - dlatego jesteście śmieszni @ pozdrówka dla pana o śmiesznym pseudo *pakucyka*  :lol: 

zobacz sobie jaki jest wzrost wydajności po instalacji patcha 1.2 dla kart z serii 59xx to pogadamy - oczywiście zmniejszono jakość obrazu  :lol: 

pozdrawiam chłopaczki, fajnie się z wami gada, próbuję patrzeć na to obiektywnie i pogadać otwarcie, ale widzę, że tylko ATI, ATI, ATI, ATI i nic się nie liczy

wiesz co pokaz mi jakies inne forum ktore nie jest ATI ???? chyba tylko Twoje takie by bylo. Niestey ostatnimy czasy nvidia strasznie dostala po [gluteus maximus] seria FX i dlatego sie tak stalo, kurcze czytam duzo forow zachodnich i jak patrze na opisy 80% ludzi ma ATI albo GF4 Ti4xxx bo do tych kart nvidia naprawde byla super (nie mowie tutaj o nowej serii w ktorej zrobila wielki krok do przodu i seria 6800 jest naprawde udana)

wiec nie <span style="color:red;">[ciach!]</span>l mi tutaj ze nasze forum jest tylko ATI

Poprostu znamy sie na sprawie i polecamy zachecamy do kupna najlepszych kart na rynku w stosunku do ceny. NVIDIA bylo dobra do seri Ti4x wlacznie (szczegolnie model 4200) potem juz samo bagno az do 6800 (tyle ze to dopiero wchodzi i malo ludzi posiada)

Samo to ze kupiles FX5900 w moich oczach Cie skresla (chyba ze cena byla baaaaaaaaardzo kozystna wtedy zwracam honor)

Ja piernicze naprawde nie mzoesz sie uspokoic ja Ci mowie ze bedziesz mial banu, juz u Mka11 jestes na oku

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Coraz śmieszniejszy się robisz kolego :lol:

Pochwalę się, miałem jednego bana i co, zaraz mi drugiego dasz? :lol:

Żadnego Liska o nic nie prosiłem i tym bardziej na GG :lol:

Co do pajaców, słyszałem, że ostatnio ich zatrudniacie, a ty jesteś ich brygadzistą, mogłeś się chociaż pochwalić :lol:

pozdrawiam, nie będę zaśmiecał tego forum, bo NVIDIA was zje, tylko uważajcie bo Nalu jest lesbijką i przyjaźni się z Ruby :lol:

muszę na zakończenie przyznać wam plusa, że nie podlinkowaliście niczego z frazpc.pl, gratulacje 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pajaców, słyszałem, że ostatnio ich zatrudniacie, a ty jesteś ich brygadzistą, mogłeś się chociaż pochwalić  :lol: 

W takim razie zostajesz zwolniony

powód: redukcja załogi

bez 2 tygodniowego wypowiedzenia

dowidzenia - tzn niedowidzenia 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie rozumiem - po co ta cała kłótnia ? Ze NV robi wałki z PS - to wiadomo (jak porównanie PS2.0 z PS3.0...Haha...tak naprawde to było ps1.1 v ps3.0).

Nikt tu nie mówi, ze 6800 to dziadostwo - bo tak nie jest, to super grafa i moja nastepną karta to będzie własnie 6800GT (ew x800pro jesli da się zmodować).

A że ati znalazło sposób na ps3 - to chyba + ajt ?

Winter broni NV - może lubi tą firme, ale żeby tak się smiać z ati - wiadomo co fx sobą reprezentuje, nawet mod na fx9999 nic jej nie da...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zupenie niepotrzebna kłotnia...po co sobie mowicie, co kto moze, i tak dalej..po co ? przeciez to ma sie nijak do glownego watku, jak zdazyl to juz ktos wczesniej zauwazyc...

to ze jestesmy sfrustrowani ze cos nie dziala, jak rzystac powinno na nowa , powiuedzmy hi-endowa grafike , oczywiscie mamy do tego prawo...ale to swiadczy chyba wylacznie o niedopracowaniu kodu (swiadomym?)nowego porduktu czy o pokretnej polityce pewnych firm..

Nie skomentuje co lepsze, ATI czy NV, obie mialem w najrozniejszych wydaniach ...to jest zawsze subiektywny element... ma byc plynnie a moze byc plynie i kolorowo... ;)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ATI zrezygnowało z premiery nowych catalystów (4.8?):

I did say it would be sent out to certain review sites today and that I expected articles later today. However the patch being pulled changes that plan. We cant really send out a driver (which is just an early version of CAT 4.8 by the way) to review a patch that doesnt exist.

Jak widać powodem jest wycofany Patch 1.2 do FC. Tak więc najprawdopodobniej najpierw wyjdzie ów patch, potem drivery. A znając opieszałość panów z CryTek czy UbiSoft, nie nastąpi to w najbliższych dniach.

Poniżej link do testów Catalyst 4.8 ze statusem beta:

http://www.driverheaven.net/reviews/6800an...est%20setup.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam d3d9.dll w bin32. Szczerze mówiąc, jeszcze nie próbowałem odpalać w innym trybie niż SM2.0. Jutro się skuszę. Dzięki za odpowiedź. Na forum elitebastards facet pisze, że niektóre funkcje nowych shaderów są i tak dostępne bez DX9.0c SDK (a dla ludu - Service Packa 2 do Windy XP). Tak więc powinny być widoczne już teraz jakieś korzyści. Link:

http://www.elitebastards.com/forum/viewtop...p?p=90081#90081

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhhh to sie czyta gorzej niż blog 15-stolatki.

Ta wymiana zdań jest jak kłótnia w piaskowini 2 g.ó.w.n.i.a.r.z.y o plastykowy szpadelek, po co i na co komu to było, ludzie nie róbcie z siebie wariatów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Przeczytałem.... Jak dla mnie nie ma tu kłótni, tylko przezabawny typ a właściwie dwóch, którzy rzucają się jak psy na sznurku (pozdro Winter, Robocik).

Tak jak na pisał kolega wcześniej moglibyście robić za błaznów. Zwrócie uwage na przysłowie, Jak jedna osoba mówi Ci, że jesteś osłem to się nie przejmuj, jak druga osoba powie Ci że jesteś osłem to się zastanów jak trzecia osoba powie CI, że jesteś osłoem to <span style="color:red;">[ciach!]</span>j do stodoły i żryj siano...

Tym optymistycznym akcentem żegnam się z wami i ide spać,

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie, żeby nie było, że tylko OT uprawiam to wyraże swoje zdanie o nowych kartach

NVIDIA zrobiła dobrą karte ale i tak jej nie wierze :twisted:

a Ati i tak ma lepsze AA i AF więc wybór jest oczywisty...

a jeśli chodzi o PS3.0 to wole o tym nie myśleć bo jak zaczne się śmiać to już dziś nie zasne.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh , odrazu mowilem ze bany beda. a co do wypowiedzi nukleona to jak mieszkasz na wiosce to mozesz zrec se siano .tyle odnosnie tego co napisales. dlaczego wszyscy twierdza ze to ja sie kloce ? przeciez inni tez pisza w tym topicu . wiec moze tak troche obiektywizmu . a nie kazdy topic gdzie jest o PS 3.0 i VS 3.0 ( ktorego nie da sie eumulowac programowo) - ktos co powie ze cos to daje odrazu jest besztany ? jedyna sluszna opinia to taka ze jest to gowno warte ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... W tym miejscu zaczyna się rozmowa o kwestii kompatybilności R3xx z SM2.0b. Wygląda na to że jest to kwestią sterowników. Poza tym piszą że na R3xx obecnie długość shadera nie może przekroczyć 96 instrukcji, co oznacza, że FarCry 1.2 można uruchomić na R3xx z wykorzystaniem właśnie SM2b. Nie wiem tylko jak wygląda sparawa z driverami.

http://www.elitebastards.com/forum/viewtop...49708aeee#90577

Prawdopodobnie dzisiaj ten gościu zamieści link do (własnego) ciekawego artykułu odnośnie FC 1.2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź w konsoli poleceniem r_SM2BPATH czy wartość tej flagi to "1". Tak samo r_SM30PATH. Jeśli wyjdzie "1" to oznacza, że nie działają shadery. Widać też błędy polegające na niewłaściwym cieniowaniu obiektów takich jak niektóre krzaki. Budynki nie mają cieni wewnątrz.

BTW:

Link z krótką specyfikacją układów NV40, NV38, R420, R360 :

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=nowa_gen...0b295637be9a086

No z tym że co do antialiasingu w układach ATI, to się nie zgodzę ;)

UPDATE:

LINK do bardzo ciekawego posta: http://www.driverheaven.net/showthread.php...readid=51427&s=

Możemy sobie teraz na spokojnie przemyśleć co niesie za sobą seria "niespodziewanych" wydarzeń w ostatnich dniach.

SM3.0 includes instancing, a feature nvidia have promoted heavily, saying that it proves the superiority of their hardware - while this is certainly a major talking and selling point, all X800 cards (and even 9500,9600,9700,9800) are capable of instancing. We have a beta driver in our possession which reflects this and associated performance gains, and it will be in the publicly posted CATALYST 4.8. We dont feel until a final patch is available from Crytek we should post our detailed findings as there is every possibility between now and the next release this could change.

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Prawda jest jedna Nvida oszukuje na każdym kroku - a ja się z OSZUSTAMI nie układam... ale każdy robi co chce.

Inna sprawa jest taka, że się dają na tym łąpać a to już jest debilizm w czystej formie - dostępny tylko dla amerykanów.

Swój do swego ciągnie :wink: (to taki mały dowcip nic nie mam do urzytkowników NV zresztą sam do nie dawna nim byłem).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Prawda jest jedna Nvida oszukuje na każdym kroku - a ja się z OSZUSTAMI nie układam... ale każdy robi co chce.

Inna sprawa jest taka, że się dają na tym łąpać a to już jest debilizm w czystej formie - dostępny tylko dla amerykanów.

Swój do swego ciągnie  :wink: (to taki mały dowcip nic nie mam do urzytkowników NV zresztą sam do nie dawna nim byłem).

Pozdrawiam

Ale plyte na NF2 masz LOL :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Swój do swego ciągnie  :wink: (to taki mały dowcip nic nie mam do urzytkowników NV zresztą sam do nie dawna nim byłem).

Pozdrawiam

Ale plyte na NF2 masz LOL :lol:

I ten GF3 Ti500 w podpisie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponwonie,

Nie no spokojnie do Mobo to nic nie mam... w sensnie to zupełnie dwie różne odziały NV mobo - grafa.

Ja wyraziłem swoje zdanie o NV video - bo o tym dział ten dział forum ale spoko.

A co do podpisu to taki mały kamuflaż...

Ale na rzyczenie zmieniam.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pozdrawiam

dokladnie to samo mozna powiedziec o ATi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy tekst:

http://www.driverheaven.net/showthread.php...readid=51500&s=

Chłopaki z driverheaven i tommti-systems uruchomoili Nvidia Instancing demo na X800! Na radeonie XT PE uzyskano wzrost FPS o 20% w stosunku do GF6800 Ultra! Co ciekawe, tą technikę można z powodzeniem używać na R3xx!!! A co to daje??? Bez instancing 4 FPS. Po włączeniu 48 FPS!!

To recap for those of you who dont know or have forgotten what Instancing is... Instancing is a technique where large numbers of identical objects can be grouped together and processed as a batch, greatly reducing the work required by your system. Example real gameplay uses are trees and grass in FarCry and in the Tommti Demo Asteroids or Ships. With traditional rendering each object has to be processed seperately.

Prawdopodobnie na GFX'ach też to będzie działać. Jeśli tak, to widać jak ładnie ta firma olała swoich klientów (w przeciwieństwie do ATI i TAA na przykład).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Chwile mnie nie było w temacie kart graficznych bo przez ostatnie 3 lata i tak nie chciałem zmieniac grafy.

Ale mimo to o oszustfach NV słyszałem bo były tak spektakularne, że trudno było o nich nie słyszeć a o Ati jakoś nic nie słyszałem... powiem więcej co krok okazuje się, że to co NV ma niby mieć i niby ma działać i są już niby patche itp, itd nie działa i się ośmieszają po chucznych zapowiedziach a u Ati nikt o tym nie mówi a wszystko działa nawet to co u NV nie bardzo ma ochote...

Co oczywiście nie znaczy, że ATI nie oszukuje...

Sam chyba przyznasz, że coś w tym jest.

Ale suma sumarum i tak jest zdrowo wqrwiony na Ati a to z tego wzgledu, że nie moge CSa qrwa odpalić w pełnej płynnności (niby 100fps jest) a to jest dla mnie barzo ważne bo jestm ProPlaerem a tera nie moge grać bo musze czekać na nowe DRv albo hooj wie na co może na cud nawet a wiem, że na <span style="color:red;">[ciach!]</span>ym NV (sorry chłopaki ale jak myśle o aATI i CS to mnie qrwica bierze) działa napewno idealnie.... AAAArgggghhhhh

PS Na moi GF3Ti500 działa idealnie a na Qrwa X800Pt ni hooja

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi