ENIGMA Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 sprawa jest taka monitor ma 5 dni. rozdzielczoś nie ma znaczenia bo zawsze jest tak samo. Monitor wyregulowany po 1H pracy na samym początku wyciągnięcia z pudełka był wyregulowany optypalnie do pracy :) Po odpaleniu monitora po nocy obraz po bokach tak jak był ustawiony tak jest. Obraz od górnej i dolnej krawędzi wystaje poza nią. Z tego co widzę zanika to po 15-20 min pracy bo obraz się "schodzi" do krawędzi. Sądze że jest to spowodowane tym że działo elektonowe zaczyna normalnie pracować w normalnej temp. ale czy to jest normalne? Gdy podreguluje obraz do krawędzi to po 15-20 min i tak się schodzi i jest wtedy odstęp od krawędzi monitora - więc zawsze trzeba czekać na to działo :) Czy jest to normalne? Aha i jeszcze taki patent. Jak monitor się odpali w stanie StandBy popiskuje ale tylko jak jest zimny. Gdy juz normalnie chodzi cały dzień to po wyłączeniu nie piszcy. To się dzieje tylko jak jest chłodny. Aha jest to monitor Samsung SyncMaster 757DFX możę kroś się wypowie jak ma taki sam. Bo nie wiem co robić i czy jest to podstawą do reklamacji czy to jest normalne w monitorach 17,19 w górę bo na 15" tego nie było. Dodam jeszcze żę poza tym "małym bugiem" obraz jest idealny i parametry trzyma idealnie" po 15-20 min jak już załpie temp. nie można mu nic dodać nic ująć :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colsbald Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 No ja tez mam taki sam monitor, SAMSUNG 757DFX i chyba musze powiedziec ze takie malutkie przesuwania ekranu takze mam. Moze jest to spowodoowane tym ze nie mam odpowiednich sterownikow do XP tylko do 2000 :( . Ale monitor jest zarabisty !!!!!!! :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Wprawdzie mam inny monitor (Flatron 775FT) to wydaje mi sie ze nie jest to normalne. Fakt dzialo musi sie nagrzac, ale zeby do tego czasu obraz byl krzywy ?! 8O Chyba nie tak to powinno wygladac, mam w pracy Philipsy i MAGi , no i pare LG, ale na zadnym tak sie nie dzieje 8O Zadzwon moze do servisu, (ale nie firmowego Szajsunga) i zapytaj dla pewnosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Wprawdzie mam inny monitor (Flatron 775FT) to wydaje mi sie ze nie jest to normalne. Fakt dzialo musi sie nagrzac, ale zeby do tego czasu obraz byl krzywy ?! 8O Chyba nie tak to powinno wygladac, mam w pracy Philipsy i MAGi , no i pare LG, ale na zadnym tak sie nie dzieje 8O Zadzwon moze do servisu, (ale nie firmowego Szajsunga) i zapytaj dla pewnosci. on nie jest krzywy! on poprostu na całej linii taki jest i po około 20 min pracy schodzi do momentu wyregulowani i potem jak skała i nic mu nie jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Wprawdzie mam inny monitor (Flatron 775FT) to wydaje mi sie ze nie jest to normalne. Fakt dzialo musi sie nagrzac, ale zeby do tego czasu obraz byl krzywy ?! 8O Chyba nie tak to powinno wygladac, mam w pracy Philipsy i MAGi , no i pare LG, ale na zadnym tak sie nie dzieje 8O Zadzwon moze do servisu, (ale nie firmowego Szajsunga) i zapytaj dla pewnosci. on nie jest krzywy! on poprostu na całej linii taki jest i po około 20 min pracy schodzi do momentu wyregulowani i potem jak skała i nic mu nie jest. Qrcze , hmmm ...................... Mimo wszystko to dziwne. Myslalem ze masz "poduszke" ale to ze na calej dlugosci sie rozciaga, to tez raczej nie jest normalne, nie spotkalem sie jeszcze z takim czyms. Ale moze sie myle i Samsungi tak maja ? 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 a ja mam 2 kinole i w sonym mam tak jak ty, tylko, że z bocznymi krawędziami, w relisysie nie. w serwisie sonego mówili że to normalne, mam ten monitor od stycznia i się tym nie przejmuję :), mam go skalibrowanego dla wersji "wygrzanej". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 to tak samo jak ja - jak mu było cieplutko to go ustawiłem i teraz jak złapie temp to obraz jest taki jaki ustawiłem - zresztą przejde się do serwisu i się popytam - ale zaczyma się przyzwyczajać :) - zresztą jak rano odpalam kinola :> to chodzi do nocy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 on nie jest krzywy! on poprostu na całej linii taki jest i po około 20 min pracy schodzi do momentu wyregulowani i potem jak skała i nic mu nie jest. Ale które wymiary zmienia? Szerokość czy wysokośc? Moim zdaniem to nie działo tylko układ odchylania po wygrzaniu zmienia swoje parametry. Na 80% chodzi Ci o wysokość, bo odchylanie poziome raczej zmienia rozmiary długoterminowo (zakładając że jest sprawne). Być może monitor jest tak zaprojektowany i to jest normalne. dali mały radiator na scalak Vertikala i stąd te zmiany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreggo Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Na LG Flatronach 795+ też obraz przez około 15-20 minut po uruchomieniu dostosowuje się tzn. boczne krawędzie obrazu troszke się rozciągają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 sprawa jest taka monitor ma 5 dni. rozdzielczoś nie ma znaczenia bo zawsze jest tak samo. Monitor wyregulowany po 1H pracy na samym początku wyciągnięcia z pudełka był wyregulowany optypalnie do pracy :) Po odpaleniu monitora po nocy obraz po bokach tak jak był ustawiony tak jest. Obraz od górnej i dolnej krawędzi wystaje poza nią. Z tego co widzę zanika to po 15-20 min pracy bo obraz się "schodzi" do krawędzi. Sądze że jest to spowodowane tym że działo elektonowe zaczyna normalnie pracować w normalnej temp. ale czy to jest normalne? Gdy podreguluje obraz do krawędzi to po 15-20 min i tak się schodzi i jest wtedy odstęp od krawędzi monitora - więc zawsze trzeba czekać na to działo :) Czy jest to normalne? Aha i jeszcze taki patent. Jak monitor się odpali w stanie StandBy popiskuje ale tylko jak jest zimny. Gdy juz normalnie chodzi cały dzień to po wyłączeniu nie piszcy. To się dzieje tylko jak jest chłodny. Aha jest to monitor Samsung SyncMaster 757DFX możę kroś się wypowie jak ma taki sam. Bo nie wiem co robić i czy jest to podstawą do reklamacji czy to jest normalne w monitorach 17,19 w górę bo na 15" tego nie było. Dodam jeszcze żę poza tym "małym bugiem" obraz jest idealny i parametry trzyma idealnie" po 15-20 min jak już załpie temp. nie można mu nic dodać nic ująć :)Hmm.... Juz Ci odpowiadam..... Takowe pompowania są normalne, ale tylko wtedy gdy monitor jest nowy do 2 tygodni - max 1 miesiąc. Jeśli po miesiucu będzie to występować dalej to wtedy napisz ponownie na forum to dam Ci wskazówki do masz dalej robić. Gdzieś za tydzień, gdy moniotr będzie stosunkowo zimny, spróbuj energicznie, ale z wyczuciem uderzyć w obudowe monitora w okolice gdzie przymocowany jest kineskop. Powinno pomóc ! Uzyj kilkakrotnie opcji Degaus - demagnesowanie ! Spróbuj też w odstępach 5 sekundowych włączyć/wyłaczyć monitor - powtórz to z 10 razy. Napisz jak monitor zachowuje się po powyższych zabiegach ! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 hmmm ciekawe! ma dostać na przedzie czy bardziej z tyłu tam gdzi jest działo. czy ma być zimny i wyłączony czy zimny tyle co włączony? I czy jeśli to nie ustąpi bo zobaczyć, to można uznać za to usterke i reklamować? Bo tak jak pisałem po 15 min się ustawia i jest idealnie. Aha a co oznacza że monitor popiskuje - ale tylko jak jest zimny i w trybie StanBy gdy dostanie sygnał z karty to przestaje piszczeć. Gdy już jest odpowiednia temp. to nawet jak przejdzie do stany StanBy czyli zanika sygnał z karty już nie piszczy. Chyba są to cewki ale w monitorach nie siedzę więc nie wiem ( wolę analog i uP :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 hmmm ciekawe! ma dostać na przedzie czy bardziej z tyłu tam gdzi jest działo. czy ma być zimny i wyłączony czy zimny tyle co włączony? I czy jeśli to nie ustąpi bo zobaczyć, to można uznać za to usterke i reklamować? Bo tak jak pisałem po 15 min się ustawia i jest idealnie. Aha a co oznacza że monitor popiskuje - ale tylko jak jest zimny i w trybie StanBy gdy dostanie sygnał z karty to przestaje piszczeć. Gdy już jest odpowiednia temp. to nawet jak przejdzie do stany StanBy czyli zanika sygnał z karty już nie piszczy. Chyba są to cewki ale w monitorach nie siedzę więc nie wiem ( wolę analog i uP :) )Jak mocno uderzać to na wyłączonym, a słabiej to na włączonym !!! 8) Mój MAG najbardziej reagule na uderzenia z boku kineskopu na przedzie ! 8) :) Mój LG FLatron 795 też piszczał.... ale zalezy to od konkretnego egzemplarza !!! :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 ja mam monitorek likom 17" zadna rewelacja ma juz prawie 3 latka i w zinie stał w torche słabiej ogrzewanym pomieszczenie i po włączeniu piszczał i w trybie tekstowym troche litery drżały ale jak sie rozgrzał to było ok a ha i tez było ze przy włączeniu był rozciągnięty a potem powracał do normalnych wymiarów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plantator Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Mam Mitsubishi Diamond Pro 740Sb i powiem ci że ma on małe niedociągnięcia w geometrii. Boczne poduszki nie są równe, obraz jest troszkę obrócony itd. Zresztą miałem okazję przetestować Sony E230 i G220 i było to samo. Albo te typy tak mają, albo jest to dziadostwo i zmarnowane pieniądze.................... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Jesli zmienia rozmiar w pionie to zmienia parametry pracy scalak odchylania pionowego,jesli w poziomie to tranzystor-klucz wysokiego napiecia...w zaleznosci od temperatury. Po jakims czasie pracy temp. sie stabilizuje i wymiary takze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Mam dokladnie to samo w LG 915FT plus ,w poprzednim SONY E400 ,nic takiego nie wystepowalo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...