Skocz do zawartości
Piszczel

Problemy z o/c, już opadam z sił!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem że mo komp wiesza się przy ustawieniu AGP powyżej 68MHz :evil: , co jest grane? Najpierw myślałem że to proc, wię zmieniłem a1700xp na a1800xp - nie pomogło :evil: . Później zmieniłem MB z Asusa A7N266 na Epoxa 8k3a - i dalej to samo :evil: . Myśle może dysk - zmieniłem IBM na starego Quantuma 8GB (chodzi na pewno przy dużych częstotliwościach bo sprawdzałem) - i nic dalej to samo :evil: . Przyszła kolej na wyciągnięcie wszystkich kart z PCI - wyciągnąłem i bez zmian. Zostało w kompie: zasilacz, MB, pamięć (też ją zmieniałem z Kingstona na Elixiry), proc, dysk i grafa. Myśle sobie może grafa, więc polazłem dzisiaj do sklepu i zamieniłem GF2MX400 na GF4MX440 i co nic dalej to samo :evil: . Chyba pójdę jutro po nawy zasilacz (mam teraz 250W a koleś w sklepie zaoferował mi 400W za 110zł - chyba nie będę się zastanawiał).

Help :?: Ma ktoś jakiś pomysł.

Dodam że uważam, ze problem jest z AGP, bo: nie ma włożonej żadnej kart PCI, dysk chodzi na pewno szybciej, RAM też, proc też bo: Przy FSB 110 (AGP-68,PCI-37); przy FSB142 (AGP-68,PCI-37); jest granica stabilności - chodzi o przekroczenie magicznej bariery AGP 68MHz.

Co ciekawe przy FSB 166 :!: komp się uruchamia, tzn. grafa rusza ale zaraz potem wyświetla się komunikat BIOS ROM checksum error, i tyle. Na AGP 68 Mhz czasem uruchomi się komp (po zmianie grafy), ale to raz na 10 - przy czym gdy się już uruchomi wydaje się stabilny :!:

HELP :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki te wartości troche inne a mianowicie: wartości graniczne FSB to 110 i 142 (chyba) MHz co daje AGP 72 MHz i PCI 36 MHz.

Jutro lece po zasilke choć nie iwem czy to jej wina. Ten 250W na na 12V-10A; 5V-25A; 3,3V-14A - nie jest chyba źle :?:

Jak nie pomoże zmiana zasilacza i nie ruszy na grafie PCI to zmieniam MB na Asusa :!:

thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki te wartości troche inne a mianowicie: wartości graniczne FSB to 110 i 142 (chyba) MHz co daje AGP 72 MHz i PCI 36 MHz.

Jutro lece po zasilke choć nie iwem czy to jej wina. Ten 250W na na 12V-10A; 5V-25A; 3,3V-14A - nie jest chyba źle :?: 

Jak nie pomoże zmiana zasilacza i nie ruszy na grafie PCI to zmieniam MB na Asusa :!: 

thx

Chodzi mi o to zebys podal napiecie z czujnikow na mobo chyba ze nie masz , bo jezeli zasilacz po obciazeniu podaje zamiast 3.3 V jakies 3.1 V albo mniej to grafa moze miec problemy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włożyłem grafę PCI (Matrox Millenium 2MB :lol: ) i co <span style="color:red;">[ciach!]</span>a - dalej to samo. Przy FSB 110 (73/36) wiesza się. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Muszę zaznaczyć, że karta była PCI natomaiast komp wieszał się przy przy przejściu z 109MHz na 110 (tzn AGP z 72 na 73) PCI jest takie samo czyli 36 zarówno na 109 jak i 110 :evil: Jak juz pisałem opadam z sił. :cry:

Jutro pędzę po zasilacz 400W. Jak nie pomoże to chyba rzucę o/c :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem nowy zasilacz 400W (3,3&5=180W) o parametrach 5V/35A, 12V/15A, 3,3V/28A i [/size]KUPA shit :evil:

Nie wiem co jest grane!

Kolo w serwisie powiedział mi że komunikat BIOS ROM checksum error to może byc wirus w BIOSie :evil: W sumie Norton nie tak dawno wykrył mi Ciha95 :twisted: ale wywaliłem zarażone pliki i przy skanie juz nic nie wykrywa - czy mógł się ukryć w BIOSie? Te problemy były juz wczesniej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komunikat BIOS ROM checksum error to może byc wirus w BIOSie

w biosie nie ma wirusow !!! mialem takie jazdy (ten komunikat na solteku 75kav kt133a przy wyjezdzaniu d600 na 950 i wiecej. nie potrafie tego wyjasnic, ale potem wymienilem plyte wlasnie na 8k3a i procek poszedl spokojnie na 1000. wiecej rzeczy nie zmienialem, wiec sadze, ze to bylo jakis ograniczenie plyty... moze rzeczywiscie "przeskocz" o pare mhz do przodu i to pomoze?

pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkryłem ciekawą rzecz. Da się uruchowić mojego kompa na tych ustawieniach co we wcześniejszych postach, ale tzreba zastosować pewein trik :lol: . Nie wiem czy było tak wczesniej bo wpadłem na to przypadkiem. Możliwe że grafa albo zasilka się wygrzały (grafe kupiłem wczoraj , a zasilacz dzisiaj (jakąś godzine temu)). Ten trik to taki że normalnie zmieniając FSB na 110 (lub 142) komp się wiesza i nawt grafa nie wstaje, wystarczy jednak wyłączyć zasilanie guzikiem Power a następnie szybko włączyć i działa :idea: nawet stabilnie (przy PCI 39MHz dopiero winda nie rusza) - spoko nie :twisted: Jest jednak problem. Jeśli zrobię reset (obojetnie twardy czy mientki) - komp zwis. Należy wtedy wyłączyć i włączyć. Chodzi o to żeby uruchomić go w czasie gdy jeszcze wentyl i dyk się nie zatrzymały. O co chodzi :?: - bo ja nie wiem. Troche to denerwujące że za każdym razem trzeba tzrymać klawisz Power 4 sekundy żeby wyłaczyć a następnie szybko włączyć. W czym problem. Jedyną nie wymienioną częścią jest wentyl, może to jego wina, być może przy starcie pobiera bardzo dużo prądu (ma 6W).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piszczel- to ze on nie dziala na 166mhz to bardzo dziwna sprawa jest gdyz ta plyta MA dzielniki 2/5 dla agp i 1/5 dla pci, innymi slowy na 166mhz fsb wszystko powinno dzialac 8O

to moze byc wina zlego chlodzenia chipsetu albo zasilacza, innych przyczyn nie widze, sprubuj jeszcze z biosami 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że poczekam jeszcze kilka dni żeby się nowe lementy dotarły. Teraz chulam na 133 bo mi się nie chce pieprzyć z tym przyciskiem. W tym czasie zmontuje do końca WC i przetestuję inne BIOSy choć wydaje mi się że ten co mam teraz (2619) jest jak na razie najlepszy. Nawiasem mówiąc to faktycznie coraz bardziej wygląda na chipset - jest dość gorący , nawiasem mówiąc to zasilacz jest zimny :P . Może z płytami to tak jak z procami - nie wszystkie dają się kręcić (chodzi mi o ten sam model) - mam rację :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a masz może kolesia z podobnym sprzetem - to znaczy żeby każdy twój sprzet (proc, ram itp) pociągnął ten komp kolesia. Posprawdzaj wszystko na tym kompie.

Chipset to inna historia - są gupie jak para lewych butów. Ja miałem dziwne zwiechy, po resecie kompa - diody twierdziły że nie mam ramu czy proca ew. że to nie działa - Crsytal ORB i po zabawie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo zmieniłem płytę - najpierw miałem Asusa A7N266 (teraz jest u brata mojej żony), później miałem Epoxa 8kha którego po dwóch miechach zmieniłem na 8k3a. Na 8kha robiłem vmoda ale mi coś nie wyszedł - wentyle i dyski sie kręciły ale grafa nie wstawała i procek też. Po zabawie szpilką (jakie szczęście że nie lutowałem 8) ) wymieniłem go w sklepie na nowszą wersję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety chłodzenie czipsetu nic nie pomogło :evil: . Dalej to samo. Choć nie było rewelacyjne - dwa wentylki 40x40. Osiagał z tym chłodzeniem 32C :evil: . Ale myślę że tu jest pies pogrzebany. Po zdjęciu radiatora (SK6+Delta) i założeniu WC temperatura na chipie skoczyła o jakieś 5C (zero wiatraków w obudowie ale otwarta). Teraz nie rusza już nawet na 110MHz (wcześniej była to ostania na jakiej działał normalnie). Taraz zwiecha już przy 109 :evil: . Muszę pracować na standardowych 133 :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow :P :P :P - w końcu działa. Zmieniłem BIOS na 2815 ruszyło :D . Jeszcze nigdy tak się nie cieszyłem ze zwiększenia FSB o 2MHz :D . Dziwna sprawa, już testowałem ten BIOS i nie pomagało :?: . Myśle że wystąpiły tu złożone problemy. Wymieniłem bardzo dużo rzeczy. Miałem taki problem na Abicie BE6. Na niej nie chciał pracować Celek533 z Livem! - osobno działały :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...