Adamus.W Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 Witam na forum Jaki komputer polecacie dla początkującego grafika-głownie obróbka zdjęć? Proszę o sugestie dotyczące poszczególnych podzespołów-najlepiej konkretne symbole etc. Tylko konfiguracja na Intelu jest brana pod uwagę. :? Oczywiście nie musi to byś mocny zestaw-aby się wyrabiał photoshopie-ale na nowych elementach. Podstawa to stabilność a nie możliwość overclokingu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemota Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 http://www.ks-ekspert.pl/forum/topic.asp?A...e&TOPIC_ID=1070 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ebe01 Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Pracuję na HT 2.6Ghz, ramy w dualu, zwykłe standardowe Kingstony 2x256, płyta Abit IS7-E bo tania, bez bajerów ale stabilna i porządna. Imho konfig idealny dla grafika i webmastera, HT tutaj wiele daje, uruchomienie dwóch mocożernych programów typu Dreamweaver i Photoshop i kliku mniejszych (przegladarka czcionek, zdjęć etc) Dlatego jeśli miałbym radzić to tylko procesor z HT, tylko mocniejszy. Co do obróbki zdjęć, konfig niemal idealny (przydałby się GB ramu) wreszcie zabawa z pędzlem o średnicy nawet 1000px na kilkunastu warstwach z maskami jest przyjemnością. Natomiast mam kiepską kartę graficzną, Gf2ti i w kwestii jej doboru nie bedę się wypowiadał, acha przydałby Ci się duży(duże rozdzielczości) monitor a najlepiej dwa :] Tu też się nie wypowiem bo mam NEC'a 15 cali sprzed 7 lat :P ale zmieniam niedługo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelus Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Napisz jaka kwota Cię interesuje. Co do proca całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Ale dodam coś od siebie. W pracy mam 2.8 prescota 1gb pc400 płyta intela na i865/ u siebie w domu 3.0@3.6 (przez upały zjechalem z @3.8 :( ) prescota 2x512 hynix asus p4c800 deluxe. Grafika - szerokie pojęcie. Ja mam z nią styczność w dosyć szerokim spektrum. I tak np. w photoshopie, czy corelu jakiejś zasadniczej różnicy pomiędzy tymi dwoma konfigami nie widać. Generalnie wszystko zap.... :D Ale już przy renderindu 3dsmax, czy tworzeniu animacji w maxie 3.0@3.6 jest dwukrotnie bardziej wydajny od 2.8. Zaznaczam, że reszta komponentów jest hmm, porównywalna. Teraz się musisz zastanowić co rozumiesz pod słowem grafika. 2D? 3D? animacje? filmy? Pytania uszeregowałem w kolejności od najmniej wymagających do najbardziej. I pod tym kątem dobieraj sprzęt. Moje ogólne wskazówki: - bierz najlepiej intela :D - koniecznie fsb 200 (800) - najlepiej prescota (wbrew obiegowej opinii - już jest win sp2 , niedługo pojawi się wersja spolszczona - a w niej nowe optymalizacje dla ht2 - northwood go nie ma) - pamięć koniecznie w dualu (30-40% większa wydajność od jednej kostki) - im więcej ramu tym lepiej :D (pamiętając jednakże aby wciąż było to w dulu) - jak robisz animacje zainwestuj w jak najlepszą kartę graficzną (na rendering nie ma to wpływu, ale znacznie łatwiej się pracuje na skomplikowanych modelach) - ja ze swej strony polecam ati (wgrasz zmodyfikowany bios i masz fireGL - straszny kop :D) - animacje + obróbka filmów - kup szybki dysk, a najlepiej dwa i zapuść w raid 0 - monitor - znów wbrew obiegowej opini polecę LCD. Ja wolę matrycę, gdyż mniej mnie męczy. Innym dobrym rozwiązaniem będzie jakaś wypasiona crt'ka na trinitronie (zwróć uwagę na rozdzielczość/ odświerzanie - przy 75Hz IMHO już nie da się pracować). Dla ułatwienia podam ci mój konfig, który składałem pod kątem zarobkowego wykorzystania komputera do tworzenia wizualizacji architektonicznych: P4 prescott 3.0@3.8 (ale jak jest za ciepło na zewnątrz to już tylko 3.6 :D) ASUS P4C8 Deluxe 2 x 512 Hynix Ati Radeon 9800SE@PRO (tego modelu jeszcze nikt nie przerobił na FireGL, jednak jak kupowałem ceny za PRO były znacznie wyższe). Seagate SATA 120gb nagrywarka cd Lite-ON zasilane wszystko chieftekiem 360DF buda tracer ocean door (po prostu śliczna - nieśmiało ją moduję :D) na budzie można sporo zaoszczędzić !!! zalman 7000A-Cu (bardzo udana inwestycja, ale WC zbliza się wielkimi krokami - chcę osiągnąć 4ghz stabilne i relatywnie chłodne :D) pięć wolnoobrotowych wentyli do chłodzenia budy (grzeje się wszak to prescot po pewnej dawce o/c) monitor samsung 172X - do mankamentów idzie się przyzwyczaić (kolory, kąty - typowe dla LCD, IMHO dobry grafik potrafi sobie to odpowiednio skalibrować), w zamian szybki czas reakcji matrycy (porównywałem z kilkoma innymi monitorami, m.in. belinea, iiyama, nec - i nie były to słabiaki), co przydaje się w CADzie, gdzie obraz nie migocze jak u konkurencji Chetnie dołozyłbym ramu, i walnął raida, ale wyznaję zasadę, że taki sprzęt musi na siebie zarabiać i musi być to opłacalne. Na razie styka mi to co mam. Pamiętaj by nie przeginać, bo sprzęt strasznie szybko traci na wartości. Są już nowe procki intela. Jak z ich wydajnością w grafice, jeszcze się nie interesowałem. Jednym słowem kupuj zależnie od potrzeb. Inwestuj w ram i chłodzenie. Wiedz, że 2.6@3.0 będzie miał większą wydajność (i to sporo) od standardowego, nie kręconego 3.0. Czasem lepiej upatrzeć fajnego, tańszego procka niż wywalać kasę od razu na 3.4EE :wink: Warunek: jak kręcisz rób to z głową. Grafika to nie jest 3dmark, czy prime. Ja swojego, robiąc dużą animację w wysokiej rozdzielczości dla ciemnego inwestora potrafię grzać przez tydzień bez przerwy. Tu nie ma miejsca na kompromisy. A tak w ogóle to najlepsze są dwuprocesorówki. Pod warunkiem, że masz na to >10k PLN. Uff, ale się rozpisałem. Powodzenia na zakupach :D UPDATE: tak się napaliłem :D, że zgubiłem gdzieś sens tego topicu. "Początkujący grafik" i "obróbka zdjęć". Do tego wystarczy Ci najsłabszy prescot (byle fsb 800). AMD nie bierz, bo za taką kasę jaką musiałbyś wydać na całą platformę intela, AMD o porównywalnych choćby osiągach (w tej dzidzinie!!! - w grach będzie szybsze :mrgreen: ) nie kupisz. Podobno AMD na socket 9xx (nie pamiętam dokładnie ile tych dziurek tam nakłuli :D ) wymiatają, ale ceny trochę nie z tego świata. Do tego 2 kostki RAMu (tu bym jednak obstawał przy 2x512). Reszta dowolna. Procesor o tej mocy do obróbki zdjęć jest aż nadto. Wiem, o czym mówię. Mój poprzedni konfig był na AMD Athlon 1200 i 512 SDRAM. Obecna platforma jest jakieś 8-10x szybsza. Jednym słowem niebo a ziemia. A na tym AMDku robiłem to samo co na dzisiejszym intelu. Ach, aż się łezka w oku kręci jaki to był poczciwy komputerek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver_pl Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 hej majkelus mozesz mi powidziec z jakiej serii masz swojego prescota?? ja slyszalem ze sie slabo krecom (chodzi mi o tego 3.0) sorry za OT :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelus Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 SL79L - jest tylko ta jedna, stepping C0 http://processorfinder.intel.com/scripts/d...=ALL&CorSpd=ALL w porównaniu do Northwooda 3.0 - Prescot kręci się jak szalony. Miałem oba te procki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver_pl Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 dzieki za info :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Ja też dodatkowo robię w grafice, głównie 2D i konfig który mam jest spox ale przydało by się 1GB ramu :wink: najważniejsze żeby było sporo szybkiej pamieci, dobra karta graficzna i duży dobry monitor :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...