Skocz do zawartości
Adamus.W

Komputer dla początkującego grafika-jaka konfiguracja?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum

Jaki komputer polecacie dla początkującego grafika-głownie obróbka zdjęć?

Proszę o sugestie dotyczące poszczególnych podzespołów-najlepiej konkretne symbole etc.

Tylko konfiguracja na Intelu jest brana pod uwagę. :?

Oczywiście nie musi to byś mocny zestaw-aby się wyrabiał photoshopie-ale na nowych elementach.

Podstawa to stabilność a nie możliwość overclokingu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracuję na HT 2.6Ghz, ramy w dualu, zwykłe standardowe Kingstony 2x256, płyta Abit IS7-E bo tania, bez bajerów ale stabilna i porządna. Imho konfig idealny dla grafika i webmastera, HT tutaj wiele daje, uruchomienie dwóch mocożernych programów typu Dreamweaver i Photoshop i kliku mniejszych (przegladarka czcionek, zdjęć etc) Dlatego jeśli miałbym radzić to tylko procesor z HT, tylko mocniejszy. Co do obróbki zdjęć, konfig niemal idealny (przydałby się GB ramu) wreszcie zabawa z pędzlem o średnicy nawet 1000px na kilkunastu warstwach z maskami jest przyjemnością. Natomiast mam kiepską kartę graficzną, Gf2ti i w kwestii jej doboru nie bedę się wypowiadał, acha przydałby Ci się duży(duże rozdzielczości) monitor a najlepiej dwa :] Tu też się nie wypowiem bo mam NEC'a 15 cali sprzed 7 lat :P ale zmieniam niedługo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jaka kwota Cię interesuje.

Co do proca całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Ale dodam coś od siebie.

W pracy mam 2.8 prescota 1gb pc400 płyta intela na i865/ u siebie w domu 3.0@3.6 (przez upały zjechalem z @3.8 :( ) prescota 2x512 hynix asus p4c800 deluxe.

Grafika - szerokie pojęcie. Ja mam z nią styczność w dosyć szerokim spektrum. I tak np. w photoshopie, czy corelu jakiejś zasadniczej różnicy pomiędzy tymi dwoma konfigami nie widać. Generalnie wszystko zap.... :D

Ale już przy renderindu 3dsmax, czy tworzeniu animacji w maxie 3.0@3.6 jest dwukrotnie bardziej wydajny od 2.8. Zaznaczam, że reszta komponentów jest hmm, porównywalna.

Teraz się musisz zastanowić co rozumiesz pod słowem grafika. 2D? 3D? animacje? filmy? Pytania uszeregowałem w kolejności od najmniej wymagających do najbardziej. I pod tym kątem dobieraj sprzęt.

Moje ogólne wskazówki:

- bierz najlepiej intela :D

- koniecznie fsb 200 (800)

- najlepiej prescota (wbrew obiegowej opinii - już jest win sp2 , niedługo pojawi się wersja spolszczona - a w niej nowe optymalizacje dla ht2 - northwood go nie ma)

- pamięć koniecznie w dualu (30-40% większa wydajność od jednej kostki)

- im więcej ramu tym lepiej :D (pamiętając jednakże aby wciąż było to w dulu)

- jak robisz animacje zainwestuj w jak najlepszą kartę graficzną (na rendering nie ma to wpływu, ale znacznie łatwiej się pracuje na skomplikowanych modelach)

- ja ze swej strony polecam ati (wgrasz zmodyfikowany bios i masz fireGL - straszny kop :D)

- animacje + obróbka filmów - kup szybki dysk, a najlepiej dwa i zapuść w raid 0

- monitor - znów wbrew obiegowej opini polecę LCD. Ja wolę matrycę, gdyż mniej mnie męczy. Innym dobrym rozwiązaniem będzie jakaś wypasiona crt'ka na trinitronie (zwróć uwagę na rozdzielczość/ odświerzanie - przy 75Hz IMHO już nie da się pracować).

Dla ułatwienia podam ci mój konfig, który składałem pod kątem zarobkowego wykorzystania komputera do tworzenia wizualizacji architektonicznych:

P4 prescott 3.0@3.8 (ale jak jest za ciepło na zewnątrz to już tylko 3.6 :D)

ASUS P4C8 Deluxe

2 x 512 Hynix

Ati Radeon 9800SE@PRO (tego modelu jeszcze nikt nie przerobił na FireGL, jednak jak kupowałem ceny za PRO były znacznie wyższe).

Seagate SATA 120gb

nagrywarka cd Lite-ON

zasilane wszystko chieftekiem 360DF

buda tracer ocean door (po prostu śliczna - nieśmiało ją moduję :D)

na budzie można sporo zaoszczędzić !!!

zalman 7000A-Cu (bardzo udana inwestycja, ale WC zbliza się wielkimi krokami - chcę osiągnąć 4ghz stabilne i relatywnie chłodne :D)

pięć wolnoobrotowych wentyli do chłodzenia budy (grzeje się wszak to prescot po pewnej dawce o/c)

monitor samsung 172X - do mankamentów idzie się przyzwyczaić (kolory, kąty - typowe dla LCD, IMHO dobry grafik potrafi sobie to odpowiednio skalibrować), w zamian szybki czas reakcji matrycy (porównywałem z kilkoma innymi monitorami, m.in. belinea, iiyama, nec - i nie były to słabiaki), co przydaje się w CADzie, gdzie obraz nie migocze jak u konkurencji

Chetnie dołozyłbym ramu, i walnął raida, ale wyznaję zasadę, że taki sprzęt musi na siebie zarabiać i musi być to opłacalne. Na razie styka mi to co mam.

Pamiętaj by nie przeginać, bo sprzęt strasznie szybko traci na wartości. Są już nowe procki intela. Jak z ich wydajnością w grafice, jeszcze się nie interesowałem. Jednym słowem kupuj zależnie od potrzeb.

Inwestuj w ram i chłodzenie. Wiedz, że 2.6@3.0 będzie miał większą wydajność (i to sporo) od standardowego, nie kręconego 3.0. Czasem lepiej upatrzeć fajnego, tańszego procka niż wywalać kasę od razu na 3.4EE :wink:

Warunek: jak kręcisz rób to z głową. Grafika to nie jest 3dmark, czy prime. Ja swojego, robiąc dużą animację w wysokiej rozdzielczości dla ciemnego inwestora potrafię grzać przez tydzień bez przerwy. Tu nie ma miejsca na kompromisy.

A tak w ogóle to najlepsze są dwuprocesorówki. Pod warunkiem, że masz na to >10k PLN.

Uff, ale się rozpisałem. Powodzenia na zakupach :D

UPDATE: tak się napaliłem :D, że zgubiłem gdzieś sens tego topicu.

"Początkujący grafik" i "obróbka zdjęć". Do tego wystarczy Ci najsłabszy prescot (byle fsb 800).

AMD nie bierz, bo za taką kasę jaką musiałbyś wydać na całą platformę intela, AMD o porównywalnych choćby osiągach (w tej dzidzinie!!! - w grach będzie szybsze :mrgreen: ) nie kupisz. Podobno AMD na socket 9xx (nie pamiętam dokładnie ile tych dziurek tam nakłuli :D ) wymiatają, ale ceny trochę nie z tego świata.

Do tego 2 kostki RAMu (tu bym jednak obstawał przy 2x512). Reszta dowolna. Procesor o tej mocy do obróbki zdjęć jest aż nadto.

Wiem, o czym mówię. Mój poprzedni konfig był na AMD Athlon 1200 i 512 SDRAM. Obecna platforma jest jakieś 8-10x szybsza. Jednym słowem niebo a ziemia. A na tym AMDku robiłem to samo co na dzisiejszym intelu.

Ach, aż się łezka w oku kręci jaki to był poczciwy komputerek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi