Dhavos Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Czy ktos moze mi powiedziec jaka jest roznica szybkosci w dzialaniu kompa gdy ten ma kontroler SCSI i szybki dysk SCSI w porownaniu z kompem z normalnym dyskiem tj ata lub sata. Chodzi mi tutaj glownie a ladoanie sie windowsa, uruchamianie programow, mielenie dyskiem np przy wylaczaniu gry. Prosze o komentarze osoby ktore choc mialy stycznosc z SCSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Pojedynczy dysk SCSI nie jest taki mocny, jak by sie moglo zdawac. Transfery nie sa duzo wieksze od tych oferowanych przez dyski IDE (tym bardziej ze pojawiaja sie coraz nowoczesniejsze wersje tych ostatnich z NCQ etc.). Atutem moze byc jedynie czas dostepu, ktory jest zazwyczaj ze 2, 3 razy nizszy. Potega SCSI kryje sie w kilku dyskach czyli w macierzach - po to zostaly stworzone. Dla jednego dysku SCSI nie ma sensu sie pakowac w koszty - chyba ze ktos lubi eksperymentowac i ma na to pieniadze. Roznice dla pojedynczego dysku nie sa duze lub wrecz sa male. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Czy ktos moze mi powiedziec jaka jest roznica szybkosci w dzialaniu kompa gdy ten ma kontroler SCSI i szybki dysk SCSI w porownaniu z kompem z normalnym dyskiem tj ata lub sata. Chodzi mi tutaj glownie a ladoanie sie windowsa, uruchamianie programow, mielenie dyskiem np przy wylaczaniu gry. Prosze o komentarze osoby ktore choc mialy stycznosc z SCSI. Jak kupisz sobie WD raptor na SATA to większość SCSI będzie wolniejsza. Jak zepniesz Raptory w RAID 1 to też większość RAID 1 na SCSI wymięknie. Reszta tak jak napisał kolega wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...