MF-2 Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Tak się zastanawiam czy zainstalować sobie na 286 linuksa (ELKS ver. 0.1.3) i mam w związku z tym pytanie- do czego mógłbym tego OS'a wykorzystać na takim wypasionym sprzęcie (80286@25MHz, 16Mb RAM, HDD 2x 4.5Gb + CD-RW), dodam że na jednym z dysków jest DOS z którego ew. też chciałbym kożystać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackoloot Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 hm, wiesz procesorów 286 praktycznie nie wykorzystuje się ze względu na brak wielu udogodnień procesorów >=386 (np. tzw. wielozadaniowość) oraz ich archaiczna budowe i bardzo niskie taktowanie procesora. nie wiem, możliwe, że są jakieś ciekawe aplikacje dla ELKSA. spróbuj na przykład w goglach -- wyszukiwarka nie gryzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MF-2 Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Na googlach szukałem i nic więc pytam tu. Co do "wielozadaniowości" 286 był pierwszym prockiem który toto "obsłuży". Dla zainteresowanych podaję linka http://elks.sourceforge.net/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Hmm z tego co mi sie zdaje na 268 nie da sie zainstalowac linuxa, bo 286 nie obslugiwal przelaczania zadan czy cos w tym stylu ... no ale glowy sobie uciac nie dam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 http://www.linuxgazette.com/node/view/7393 Z 286 jest problem taki, że nie obsługuje on trybu chronionego co trochę psuje koncepcję ;] Ale poszukaj tutaj: elks linux Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackoloot Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 sorki, nie chodzilo mi o wielozadaniowość, tylko o tryb chroniony :) mój błąd widzisz, jak wiadomo z elks.ourceforge.net najnowsza wersja elksa (z 2003 roku) to 0.13 -- to znaczy, że jeszcze nie ma statusu wersji oficjalnej, a nawet oznacza wersję początkowego stadium rozwoju. musisz poczekać (pewnie jeszcze kilka lat) aż elks bedzie miał wersje przynajmniej 1.0 i zostanie oficjalnie ogłoszony, jako stbilny, to może jakieś aplikacje sie pojawią... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...