Skocz do zawartości
KrzychuG

Gf2mx i matrix :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jesli podobny topic juz sie przewijal to przepraszam, ale nie zauwazylem. Moj problem polega na tym ze karta, Geforce2 mx 64M dzialala przez 3 lata bez problemu. Nagle, po wlaczeniu komputera zamiaz obrazu widze powielony pewien fragment na calym ekranie, po zaladowaniu windowsa widac napis "start" ;)

Karta nie byla krecona, dziala na oryginalnym biosie, z kompem nic nie bylo kombinowane, stal skrecony przez ok 3 lata.

Wie ktos moze czy da sie cos z taka karta jeszcze zrobic, poza wywaleniem na zlom?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ziupo: Masz racje, z tym ze wentylatorek nie tyle sie zakurzyl co zepsul w wyniku czego nastapilo prawdopodobnie przegrzanie GPU jak sam napisales. Jako ze nie byla to moja karta, wiec nie zwrocilem na to uwagi. Moje pytanie (troche glupie) brzmi: czy da sie cos z tym zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuuu, nie zauwazuylem odpowiedzi na ten temat wczesniej. Sproboje obnizyc taktowanie GPU, chociaz watpie by to cokolwiek dalo. Jako ze na monitorze nie za wiele widac, a konkretniej widac tylko jeden fragment (moze 64x64 piksele) powielony na calym ekranie i do tego roznokolorowe paski, sproboje zmienic taktowania w BIOS'ie i zrobic update.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KrzychuG : narazie z taktowaniem nic nie kombinuj ...

najpierw rozbierz tego GF i naloz nowa paste termo , napraw wentyl ... ( najlepiej zamien na cos lepszego ( jezeli masz of corse ) .. odpal powinno byc gut , bo problemy z obrazem to raczej nie Gpu a pamieci ... przy gpu mialbys zwisy ..

najpierw napraw a dopiero pozniej sie baw z obnizanie taktowania ( mozesz to zrobic np , zgrywanjac bios na dyskietke ( gdzies bylo polecenie do tego , pozniej u kogos edycja ( wprowadzenie nowych parametrow , i z powrotem wgranie biosa ... )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie i tak nie ma na to czasu. Karta sobie lezy na polce i spokojnie czeka, az znajde wkoncu na to czas. Watpie by byla to wina pamieci. Dlaczego? Ano dlatego, ze na pamieciach nie bylo nic, zadnych radiatorokow. Jedynie GPU mialo radiatora + wentylator (ktory poprostu wysiadl). Odswiezanie ekranu, tez watpe, ale zerkne (jesli sie uda). Ze zmiana biosu to ja juz sobie jakos poradze. Mam 2 sprawne kompy w domu, wiec problemu nie bedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi