SACZI Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 W jaki sposób "dobrać się" do szczegółowego podglądu wykonania programu, który ładnie mi się kompiluje, ale pojawia się błąd podczas wykonania: "is not a valid floating pointProgram wykonuje szereg operacji dodawania, odejmowania i dzielenia liczb, głownie całkowitych. Na wszelki wypadek zadeklarowalem juz wszyskie zmienne jako float i dalej klapa. Próbowałem podglądać program w debugerze, ale niewiele mi to dało. Są jakieś specjalne metody debugingu ? Piszę w C++ Builder 6. Acha, dzielenie przez zero wyeliminowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Pokaz kod jesli nie jest duzy, wrozki na wakacjach sa. A jesli chodzi o debug, to jesli program jest krotki to jedz linia po linii (Step Over ewentualnie Step Into na funkcjach [ale tylko tych ktore sam pisales]) az wywali blad, dojdziesz do tego w ktorej linii jest blad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Kod jest tego typu (pewien fragment zdarzenia Button1Click): if (StrToInt(Edit9->Text) != 0) { Edit15 -> Text = IntToStr(StrToInt(Edit30->Text + (StrToInt(Edit31->Text) * StrToInt(Edit10->Text)))); } else { Edit15 -> Text = IntToStr(StrToInt(Edit30->Text + Edit31->Text * (StrToInt(Edit9->Text)/(StrToInt(Edit8->Text) + StrToInt(Edit9->Text)))));w sumie bardzo prosty, ale łatwo się w tym pogubiłem, bo mam około 60 okienek TEdit. Problem juz znalazłem, błędne konwersje zmiennych (StrToInt, StrToFloat itd). Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...