Skocz do zawartości
SACZI

Podstawy debugowania pogramu

Rekomendowane odpowiedzi

W jaki sposób "dobrać się" do szczegółowego podglądu wykonania programu, który ładnie mi się kompiluje, ale pojawia się błąd podczas wykonania:

"is not a valid floating point
Program wykonuje szereg operacji dodawania, odejmowania i dzielenia liczb, głownie całkowitych. Na wszelki wypadek zadeklarowalem juz wszyskie zmienne jako float i dalej klapa.

Próbowałem podglądać program w debugerze, ale niewiele mi to dało.

Są jakieś specjalne metody debugingu ?

Piszę w C++ Builder 6.

Acha, dzielenie przez zero wyeliminowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaz kod jesli nie jest duzy, wrozki na wakacjach sa.

A jesli chodzi o debug, to jesli program jest krotki to jedz linia po linii (Step Over ewentualnie Step Into na funkcjach [ale tylko tych ktore sam pisales]) az wywali blad, dojdziesz do tego w ktorej linii jest blad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kod jest tego typu (pewien fragment zdarzenia Button1Click):

if (StrToInt(Edit9->Text) != 0)           {               Edit15 -> Text = IntToStr(StrToInt(Edit30->Text +                                (StrToInt(Edit31->Text) * StrToInt(Edit10->Text))));           }        else           {                Edit15 -> Text = IntToStr(StrToInt(Edit30->Text +                Edit31->Text * (StrToInt(Edit9->Text)/(StrToInt(Edit8->Text) + StrToInt(Edit9->Text)))));
w sumie bardzo prosty, ale łatwo się w tym pogubiłem, bo mam około 60 okienek TEdit.

Problem juz znalazłem, błędne konwersje zmiennych (StrToInt, StrToFloat itd).

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi