Skocz do zawartości
Gucio

plyta glowna i ddr`y

Rekomendowane odpowiedzi

Hi

tak sie zastanawiam, ktora plyte wybrac:

Asus A7V8X Serial ATA

Asus A7V8X

Gigabyte GA-7VAXP

do tego chcialbym 256mb ddr3200 CL2,5 firmy Corsair.

i mam maly problem... komputer ma byc uzywany do grafiki (3ds max, Maya, lightwave) moze lepiej kupic 512mb ddr PC2700

reszta jak w configu z wyjatkiem procka (Athlon XP 2000+)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi

tak sie zastanawiam, ktora plyte wybrac:

Asus A7V8X Serial ATA   

Asus A7V8X   

Gigabyte GA-7VAXP   

do tego chcialbym 256mb ddr3200 CL2,5 firmy Corsair.

i mam maly problem... komputer ma byc uzywany do grafiki (3ds max, Maya, lightwave) moze lepiej kupic 512mb ddr PC2700

reszta jak w configu z wyjatkiem procka (Athlon XP 2000+)

A co masz zamiar robić w tych programach ??? Bo jeśli duże projekty to 512 MB by się przydało .

Swoją drogą ja mając 512 w 3DMax nie odczułem różnicy pomiędzy 256 ale wszyscy będą ci mówić więcej ramu lepiej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co masz zamiar robić w tych programach  ??? Bo jeśli duże projekty to 512 MB by się przydało .

Swoją drogą ja mając 512 w 3DMax nie odczułem różnicy pomiędzy 256 ale wszyscy będą ci mówić więcej ramu lepiej  :wink:

ja 3ds max`a dopiero sie ucze (od 2 miesiecy) ale...

mam kase i chcialbym ja jak najlepiej wydac.. wlasnie pod katem mojego "aktualnego" hobby :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KT400 obsługuje pamięci 400 MHz, ale z racji tego, iż nie posiada funkcji Dual Channel Memory, tylko jedną kość. Przy cenach modułówm 3200 i niskich CS (tylk 2,5) to w ogóle nie ma sensu sie w to ładować, gdyż system w ogóle nie zyskuje na szybkości, bywa nawet, że ją traci, a na pewno zyskuje na cenie...

No, chyba, że Ci potrzebne AGPx8 i SATA? Jeżeli tak, to warto poczekać na nForce2. Będzie miał wszystko i jeszcze DCM.

Na dzień dzisiejszy lepiej postawić komputer na KT333 i 512 szybkich pamięci DDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili tylko 7VAXP!!! Za małe pieniądze możesz mieć full wyposażenie. Jeśli chcesz jeszcze poczekać i masz sporo kasy to możesz się pokusić o nForce 2, ale mogą być drogie.

heh.. ale przeciez ten gigabyte jest na kt400 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o to chodzi. KT333 wcale nie był wiele lepszy od KT400. Wydajność na DDR333 marna, nie było widać większych różnic. Jak już coś kupować to na przyszłość, bo AGP 8x już za pół roku będzie bardziej powszechne.

a mozna wiedziec dlaczego twierdzisz, ze "wydajnosc na DDR333 marna" ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mozna wiedziec dlaczego twierdzisz, ze "wydajnosc na DDR333 marna" ? :D

Asynchronicznie jest mała, ale jak się puści synchronicznie FSB i pamiątki na 166MHZ to jest power.

Jeżeli pamiątki na 200MHz to raczej tylko z KT400 (będzie dzielnik 1/6)

Proca puszczamy też na 200MHz FSB (np 9x200) i .. jazzzda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asynchronicznie jest mała, ale jak się puści synchronicznie FSB i pamiątki na 166MHZ to jest power.

Jeżeli pamiątki na 200MHz to raczej tylko z KT400 (będzie dzielnik 1/6)

Proca puszczamy też na 200MHz FSB (np 9x200) i .. jazzzda

sorki za lamerskie pytanie... ale zeby puscic synchronicznie FSB to trzeba w czyms "grzebac" (bios)?

kupuje ten sprzet tylko dlatego, ze niechce nic podkrecac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...