Skocz do zawartości
Jeshua

Mam straszliwa temperature !!!

Rekomendowane odpowiedzi

...mam ZALMANA-nowke na XP 1600 i temperature na obrotach 1600 ok. 60 C, jesli zapodam na ZALMANIE obroty 3000 to spada mi temperatura do 50. Cos mam wrazenie ze cus u mnie jest nie tak - tylko sam juz nie co. Pasta jest, VCORE-automatic mi plyta dala 1,75 V... kurde nie wiem. Co radzicie ??? Myslalem o tych dodatkowych radiatorkach miedzy proca a chlodnice - co Wy na to? ... aaaa podane temperaturki sa wynikami procka w spoczynku - tylko BIOSIK przez pol godziny i obserwacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie nie masz sie czym przejmować, jeżeli temperature odczytujesz tylko z biosu to istnieje duże prawdopodobieństwo że poprostu gdzieś jest przekłamanie. Proponuje Ci zainstalować np. mbm czy cóś podobnego i sprawdzić. Możesz też poprostu dorknąć radiatora podczas pracy komputera, jeżeli będzie bardzo gorący to wtedy możesz zacząć się martwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a jeszce jedno pytanko, heheh, co to jest mbm decnis (rodzice jak widac w trakcie rozmow uswiadamiajcych nie wszystko mi wyjasnili). Jesli zas chodzi o VOLCANO 7+ to mialem go wczesniej i temperaturki byly identico - ZALMANA polecono mi jako lepszego zamiennika. Pytanko jest nastepujace - czy GDZIE JEST ROBIONY POMIAR TEMPERATURY PROCKA - JADRO CZY POWIERZCHNIA PROCKA. Troche mnie to wszystko irytuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a jeszce jedno pytanko, heheh, co to jest mbm decnis (rodzice jak widac w trakcie rozmow uswiadamiajcych nie wszystko mi wyjasnili). Jesli zas chodzi o VOLCANO 7+ to mialem go wczesniej i temperaturki byly identico - ZALMANA polecono mi jako lepszego zamiennika. Pytanko jest nastepujace - czy GDZIE JEST ROBIONY POMIAR TEMPERATURY PROCKA - JADRO CZY POWIERZCHNIA PROCKA. Troche mnie to wszystko irytuje...

MBM = Motherboard Monitor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mojej płycie temp. jest mierzona w jądrze (wyższa) by system ABSII i zewn. czujnikiem temp. (niższa).

Twój Asus chyba ma podobnie z tego co się orientuję.

No tak - ale w BIOS'ie mam podana tylka jedna temperature CPU - wiec jak mam rozroznic czy jest to temperatura w jadrze czy na zew. i co to jest ABSII (tak skrotowo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mojej płycie temp. jest mierzona w jądrze (wyższa) by system ABSII i zewn. czujnikiem temp. (niższa).

No tak - ale w BIOS'ie mam podana tylka jedna temperature CPU - wiec jak mam rozroznic czy jest to temperatura w jadrze czy na zew. i co to jest ABSII (tak skrotowo).

Zainstaluj najnowszy Motherboard Monitor i tam juz masz odczyt dwoch temperatur na procu . ABSII to odpowiednik twojego Asus Cop .

Kolejna sprawa napisz jaki masz bios na plycie zainstalowany ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ABSII to system ochrony termicznej procesora, zapobiega spaleniu procka poprzez wyłączenie zasilania, gdyby temp. osiągnęła krytyczny poziom (u mnie parametry tj. wysokość krytycznej temp. ustawia się w biosie). Twój Asus ma podobny system tylko inaczej się to nazywa.

Musisz zainstalować koniecznie SpeedFan albo PCProbe Asusa, żeby odczytać temp. z zewnętrznego czujnika temp. w socket. Z tego co piszesz wynika, że podajesz temp. rdzenia procesora z diody termicznej, a ta wcale nie jest za wysoka. Czujnik zewnętrzny powinien pokazać temp. niższą conajmniej o 10*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciagle nie wiemy jaki to zalman(chyba ?). Ale jesli

1. Masz dobra paste pod spodem(Arctic Silver 2/3) i tyle ile powinno byc(kropelka).

2. Masz Cooper Shima

3. Jadro proca nie jest ukroszone

To nie masz sie czym przejmowac, bo pewnie bledne temperatury podaje. Ja na swoim mam srednio 45*C przy niskich obrotach wentylka(a procesor mam szybszy). Sciagnij ten MBM i sprawdz nim tez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze mam taki system - teraz juz wiem o co chodzi :). Po zainstalowaniu PCProbe mam podana temperature CPU, plyty i czegos tam jeszcze. Temperatura plyty faktycznie jest o 10 stopni nizsza. Robin - dzieki stary. Moze jak juz jestesmy na linii - to moze znasz kogos kogos kto potrafi mi pomoc w przestawieniu RAID'a na tej plycie tak aby dzialal jako normalne ATA. Na mojej poprzedniej plycie nie mialem z tym problemow (ASUS A7V133).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze mam taki system - teraz juz wiem o co chodzi :). Po zainstalowaniu PCProbe mam podana temperature CPU, plyty i czegos tam jeszcze. Temperatura plyty faktycznie jest o 10 stopni nizsza. Robin - dzieki stary. Moze jak juz jestesmy na linii - to moze znasz kogos kogos kto potrafi mi pomoc w przestawieniu RAID'a na tej plycie tak aby dzialal jako normalne ATA. Na mojej poprzedniej plycie nie mialem z tym problemow (ASUS A7V133).

Z tego co wiem, jest to możliwe, ale lepiej niech wypowie się ktoś kto ma taką samą płytę jak Twoja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem w tym ze juz szukalem odpowiedzi funkcja SZUKAJ i nikt takiego tematu nie poruszal. Jak zadawalem takie pytanie na forum - to bylo raczej mierne zainteresowanie :(. No ale jak bede mial czas to walne raz jeszcze pytanie na forum - w kazdym razie dzieki za pomoc - troche mnie uspokoiles z ta temperatura :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...