Skocz do zawartości
slavomir

Zestawik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was takie pytanie: Czy z ponizszym zestawem bede mogl pobawic

sie w o/c? W ogole to co sadzicie o takiej konfiguracji?

Po dlugich kombinacjach zestawilem nastepujace podzespoly:

-Pentium IV 2.8 GHz Prescott (FSB 800)

-Abit IS7

-512DDR Ram Kingston PC 400

-Radeon 9800Pro 128MB (256bit)

-Samsung SpinPoint 80MB Serial ATA

-Zasilacz Chieftec 420W

-Wentylator na CPU Pentagram Freezone Q-92 AlCu

-2 x wentylatorki do obudowy (jeszcze nie wiem jaka firma ;))

Razem to mnie bedzie kosztowac ok. 3400zl

Z gory dzieki za sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko fajnie, ale był brał na twoim miejscu B 2500+ Mobile + DFI LanParty + Pentagram ale only Cu, no i ramik jakiś lepszejszy do wys. fsb (np Hynix), mysle że na takim cfg pobawisz się bardziej w o/c, a dodatkowo zaoszczędzisz kase

edit: zapomniałem jeszcze, że mógłbyś <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 2x512ddr bo z tego co się orientuje przydaje sie w najnwoszych grach (FarCry, HL2, Doom3)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Garfield, zdecydowalem sie na pentiuma, bo nie chce procka za rok wymieniac... Chociaz zastanawialem sie nad tym AMD'kiem.

Procka wybralem w oparciu o ponizszy test:

Wyniki testu CPUBench2002 opublikowane w PC WORLD KOMPUTER nr6/2003r

1. Pentium 3.06GHz 6737 pkt

2. Pentium 3GHz (fsb=800) 6551 pkt

3. Pentium 2,8GHz 6176 pkt

4. Pentium 2,8 (fsb=800) 6112 pkt

5. Athlon XP 2700+ 5732 pkt

6. Athlon XP Barton 3000+ 5685 pkt

7. Pentium 2,6 GHz (fsb=800) 5656 pkt

8. Pentium 2,53GHz 5505 pkt

9. Athlon XP 2400+ 5291 pkt

10. Pentium 2,4Ghz 5247 pkt

11 Pentium 2,4 (fsb=800) 5204 pkt

12 Athlon XP 2200+ 4746 pkt

13 Athlon XP 2100 4572 pkt

14. Athlon XP 2000 4416 pkt

15. Pentium 2GHz 4389 pkt

16. Celeron 2.0GHz 4332 pkt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, dobre, dobre, ten mobile wystarczy ci na bardzo długo, podkręcisz go najparwdopdobniej do 2500 Mhz, może więcej, a wtedy to już jest niezły potwór,co do testu to sie nim nie sugeruj, bo w grach raczej różnicy nie uraczysz, a nawet podkręcony mobile skopie dupcie temu pantiumowi, a to że jest dużo tańszy od niego to tylko wielki plus, choc jest to twoja kasa i jak chcesz ...

A wracając do testu wynika z niego, podobna wydajność Celerona 2.0 i Athlona 2000+, a jak wiadomo w grach różnica między tymi prockami jest ogromna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i nastepny <span style="color:red;">ORT: <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span></span> sie 3d markiem sugeruje .kolego biez AMD , ten Xp-mobole pobije wszystkie kture wymieniłes :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po pierwsze to na jkaiej grafie to robili te testu 9800pro czy Xt a po drugie jak chcesz grac w gry nowe to zapomnij o płynnej grze przy 512 ramach :) minimum 1 g ramu musi juz byc taki Farcry czy doom 3 ma na high a napewno bedziesz tak grał skoror kupujesz 9800pro ma on 700-do800 ramu :)

ja bym brał Xp-mobile + Abit NF7-Sl(390zł) wypas płytka + bios ten co ja i 2x512 Kingstona :) i spoko na 420mhz w dualu te kingstony pujda a jak chcesz wiecej podkrecac to Hynixy , :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slavomir czemu akurat patrzysz na ten test??? bedziesz grał w gry ?? AMD zniszczy intela w grach :D i jest wiele innych benhcmarkow gdzie intel wymieka , nie wiem czemu akurat brales to pod uwage :? wzorój sie tym do czego komputer bedzie ci służył a widze ze do gier i o/c a wiec bierz 2500+ Mobile podkreci sie b .ładnie i na 2500MHz jak mowil Garfield^ wtedy to juz potwór i taki pentiumek 3GHz wymieka we wszystkim :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź AMD jak chcerz grać a jak chcerz pracować itp to pentium. Kup sobie jeszcze jakieś lepsze pamięci  512 twinmos 400. I weź radiator z zalmana cały miedziani.

z tymi twinmosami kloega akurat nie trafił nie za dobrze prcuja na NF 2 czyli AMD i nie sa juz ta kdobre jak kiedys jak ramy to bdb sa KIngstony cl.30 albo Hynixy ceny i ich wydajnosc to 1 klasa :) oczywiscie w swoich cenach :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi