Skocz do zawartości
marx1000

Płyty główne z chipsetami VIA a overclocking:/ pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Takiego tematu tu jeszcz niebyło(bo nieznalazłem odpowiedzi :D) Chciałbym tu poruszać problemy i porady z o/c na chipsetach VIA co niejest łatwe ;/ Sam mam problem z moja płytka mam nieszczesliwie asusa a7v8x-x i własnie o te v(VIA) zamiast n(n-Force) sie rozchodzi ;/

Czy jest możliwe bezpieczne podniesienie procka np. Bartona 2500+ na 3200+ na chipsecie VIA przy jednoczesnym bezpiecznej pracy innych podzespołów? (bo podobno wieksze FSB wieksze AGP, PCI i inne ;/ pomóźcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to nie da rady pci 40 mhz nawet jak początkowo będzie ok to pózniej będą ci bady powstawać i dysk mże świrować po jakims czasie ot to zaraz ci ktoś napisze że jedzie na pci 42 itp od 2 lat i nie ma problemów ale za bezpieczne pci uznaje się do 37 37x5 =185 bezpieczne fsb max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasada jest taka bezpieczne FSb ktore nie wplywaja na zmaine pci/agp to 100 133 166 200 wiec walnij tego bartka 11*200 i po klpocie,sam mailem ASUSA A7V8X-X zanim nie zminlem na obcnego a7v880 (kt 880) i bez problemow kreiclem 2200+@2800+ zeinalem fsb ze 133(266) na 166(333) zmijszalem mnoznik bo mammialem odlokowany i bylo git,pyatnie jescze czy masz odblokowany mnoznik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On ma płytę na KT400. Standard to 100, 133, 166 i przy tych wartościach ma PCI/ AGP 33/66. Przy 200 nie ma blokady i będzie miał około 40 na PCI.

Przy 190 u mnie a mam podobną płytę tylko delux komp mi nie zawsze wstaje. Przy podwyższeniu PCI powyżej 33 stara 40G seagate w kieszeni wywala błędy SMART. Inne komponenty kompa chodzą elegancko jak na razie na szynie 180 oczywiście nie mam wtedy tej 40 podpiętej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marx1000: naucz sie czekac po kliknieciu na wyslij - to nie quake3 zeby klikac po kilka razy na sekunde. a po wyslaniu przeczytaj go czy znowu nie udalo ci sie wyslac 3 razy tego samego. jesli tak, uzyj przycisku 'zmien' widocznego w twoim poscie po prawej stronie. jesli wyslales 2 posty po kolei, uzyj przycisku 'usun' (taki krzyzyk, iks).

co do pytania: masz plyte na KT400A - maksymalny dzielnik FSB/PCI to 5:1, a ze rozsadna granica czestotliwosci PCI jest 38MHz maksymalna bezpieczna wartoscia FSB jest jakies 190MHz. ale ustawienie 185 juz bym uzal za duzo.

ma przyszlosc pomysl zanim cos kupisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

via 880 mam i polecam ,a tak w ogóle,jak mogels sie pomylic z kupnem płyty?Heh ja mialem A7V8X-X I PRAWEI BYM MIAL A7N8X BO KOELS CO MI SPRZEDAWAL NA GIELDZE DAL MI ZAMIAST NA KT400 TO NF2 JA JUZ ROZRADOWANY(A ZAplacilbym tyle co za kt400) i jego kumpel"ej to jest nf 2 patrz co sprzedjaesz!" ;/ kurde ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSB200 na plytach z kt266a ,kt333 ,kt400 nie jest problemem jezeli producentem jest Abit lub Epox

na kt400 to nawet tanie modele Shuttle sobie radzily

niestety Asus nie nalezy do producentow dbajacych o wysokie fsb

pci40 to bardzo znosna wartosc ,wiadomo ze nie kazdy element bedzie chodzil dobrze ale jest lepiej niz sie wydaje ,a jezeli cos sie wykrzacza na Asusie a na Epoxie chodzi dobrze to swiadczy tylko o tym ze nie producent chipsetu jest winny tylko producent plyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSB200 na plytach z kt266a ,kt333 ,kt400 nie jest problemem jezeli producentem jest Abit lub Epox

na kt400 to nawet tanie modele Shuttle sobie radzily

niestety Asus nie nalezy do producentow dbajacych o wysokie fsb

pci40 to bardzo znosna wartosc ,wiadomo ze nie kazdy element bedzie chodzil dobrze ale jest lepiej niz sie wydaje ,a jezeli cos sie wykrzacza na Asusie a na Epoxie chodzi dobrze to swiadczy tylko o tym ze nie producent chipsetu jest winny tylko producent plyty

na GIGABYTE 200MHz to tez nie problem :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukasrz_2

co do fsb na GB to polemizowalbym

zwlaszcza VAX mial zrabana regulacje magistrali a co dopiero wysokie fsb

masz szczescie ,u kumpla na fsb190 sie wykrzaczala

tak jak Soltek FRV - komus smiga na fsb>200 ,a wiekszosc sztuk to max185

dla mnie krolem fsb jest Epox ,zwlaszcza 8KHA+ ,ten producent poprostu o to dba i przygotowuje odpowiednio biosy -Abit moze i osiaga wysokie fsb ,ale juz biosy sa slabiej przygotowane to maxymalnego wyciskania fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi