Skocz do zawartości
Sadzior

[Slackware 10.0]Pare problemów

Rekomendowane odpowiedzi

uz działa mi slack, sprawa bootowania załatwiona. teraz mam jednak pare problemów. bede tu je zgłaszał.

-nie wykrywa mi nagrywarki (działam na jądrze 2.4.coś, liteon 52327S)

-w kde gdy daje eject płytki to w tle zaczyna działąć jakis proces i tak przez cały czas

-maks rozdzielczośc jaka moge dać to 1024/768 przy 61 hz na monitorze 19 cali! Czy trzeba zainstalowac jakies stery?

prosze by było tłumaczone krok po kroku bo jestem początkującym...:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Znaczy co Ci jej nie wykrywa? Bo odczytać płyty pewnie możesz. U mnie działała wyśmienicie na Slacku 9.

2. Jaki proces? I dlaczego Eject a nie Wysuń?

3. Stery? W linuksie? do monitora? Znajdź takie parametry jak pasmo odświeżania w poziomie i w pionie a następnie wklep w plik konfiguracyjny (/etc/X11/XF86Config lub XF86Config-4). W sekcji monitor będzie na to miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 wogóle nie widzi nagrywarki

2 procewj ejecting a daltego eject bo cos pochrzaniłem przy instalce i moge tylko us english

1. Nie ma jej w /dev ??

2. Możesz zawsze doinstalować paczkę z polskim językiem :) Na 99% jest na płycie, ew. można paczkę z neta zassać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 wogóle nie widzi nagrywarki

2 procewj ejecting a daltego eject bo cos pochrzaniłem przy instalce i moge tylko us english

1. Nie ma jej w /dev ??

2. Możesz zawsze doinstalować paczkę z polskim językiem :) Na 99% jest na płycie, ew. można paczkę z neta zassać ;)

1. nie ma :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobnym problemem moze byc emulacja SCSI potrzebna do nagrywania (AFAIR).

To zaden problem, jedna linijka wiecej w LILO, u mnie jest

hdd=ide-scsi

Oczywiscie musisz miec w kernel wkompilowana obsluge scsi konkretnie modul ide-scsi.o, u nnie na slacku current z jajkiem 2.4.27-ow1 dziala jak zyletka

Naped CD-rom mozesz wysuwac komenda Eject wiec system go "widzi". Ale mount odwoluje sie do tej czesci nagrywarki ktora odpowiedzialna jest tylko za czytanie plyt i dla niego jest to zwykly cdrom. Odpalales jakis program do nagrywania plyt? Wyswietla Ci jakies bledy?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi