Skocz do zawartości
slayne

Jak skasowac SMARTa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam stary dysk 1,7 GB Seagate i miał bady ale chyba logiczne. Przepuściłem go porgramikami od Seagate'a ( DiskWIzard - Zero Filling Drive ) i nie ma badów ale nadal zgłasz mi sie SMART ze mam sobie backup zrobic. Dysk jest podłączony do plyty MSI 6330 r2.1 z firmowego kompa Gatewaya i nie ma mozliwości w biosie zeby wyłączyć SMART. Moze są jakieś programiki są skasowania. Tak zeby ten SMART sie nie czepiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smarta z tego co pamiętam wyłącza sie w biose.

Poza tym smart służy do monitorowania pracy dysku ilość rpm i inne czyli poprawnej pracy dysku.

Jeśli Smart sygnalizuje żebyś zrobił bacup danych czyli przypuszcza że w najbliższym czasie dysk ci padnie.

Jeśli mam racje to niech mnie ktoś poprze a jeśli nie to niech napisze prawde bo jestem pewien ale na 50% no może 60.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam stary dysk 1,7 GB Seagate i miał bady ale chyba logiczne. Przepuściłem go porgramikami od Seagate'a ( DiskWIzard - Zero Filling Drive ) i nie ma badów ale nadal zgłasz mi sie SMART ze mam sobie backup zrobic. Dysk jest podłączony do plyty MSI 6330 r2.1 z firmowego kompa Gatewaya i nie ma mozliwości w biosie zeby wyłączyć SMART. Moze są jakieś programiki są skasowania. Tak zeby ten SMART sie nie czepiał.

SMARTA nie skasujesz. Co do monitoringu zobacz proga ActiveSMART jest nawet po polsku. zobacz w nim ile masz relokowanych sektorów ja np mam 36/100 co oznacza że mam 36% relokacji zrobionej ale tak jest od nowości i niech tak pozostanie :-) Jeśli granica ta jest blisko 90/100 to ja bym zmienił dysk :) albo sprzedał jakiemuś łosiowi na allegro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wiem ze ja juz bede cos kupował na allegro to mam sie ciebie wystrzegac ENIGMA

chodzi o to zeby jakos zrobic zeby na starcie sie nie zglaszał SMART w biosie sie nie da wyłączyć bo to jest plytka z firmowego kompa GATEWAYa i bios jest tak ubogi ze szok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...