kalabanga Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 słuchajcie mam taki dylemat... bo z ciekawości zrobiłem test odczytu pamięci za pomocą Everest i mam wynik ~1870 i wydaję mi się że mało bo wychodzi gorzej niż procki o dużo niższym taktowaniu... przynajmniej tak tam jest napisane ;) być może jestem w błędzie... pamięci moje to: Nazwa modułu Samsung M3 68L3223CTL-CB3 Numer seryjny Brak Rozmiar modułu 512 MB (2 rows, 4 banks) Typ modułu Unbuffered Typ pamięci DDR SDRAM Szybkość pamięci PC2700 (166 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu SSTL 2.5 Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh Najwyższe opóźnienie CAS 2.5 (6.0 ns @ 166 MHz) Następne najwyższe opóźnienie CAS 2.0 (7.5 ns @ 133 MHz) procek ath2400+ nie kręcony więc zegar jest ustawiony na 2.0gh ( 133 szyna i 15 mnożnik ) Czyżby samsungi były takie cienkie ???? nie wierzę wrrr ( a może soft źle pokazuje ). Aha i żdnych programów w tle nie mam i w tray'u :P czekam na opinie i rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuBu Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 zrob testy aida32 i wtedy porownasz - jest nawet topic o wynikach :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 A czego oczekujesz jak masz FSB=133 :?: Max wtedy to 2100MB/s wiec nie ma w twoim wyniku niczego dziwnego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalabanga Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 zrob testy aida32 i wtedy porownasz - jest nawet topic o wynikach :] no napisałem że test robiłem w Everest a jak wiesz to jest Aida ( zmienił się sponsor bodajże ;p ). Dimek rozumiem. To sugerujesz zmniejszyć mnożnik a podnieść szynę ?? nie będzie się to bardziej grzało ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Dimek rozumiem. To sugerujesz zmniejszyć mnożnik a podnieść szynę Zdecydowanie to wlasnie sugeruje :!: Zasada - mnoznik w dol i FSB ile sie da w gore. Pozniej podbijasz mnoznik do czasu az traci sie stabilnosc (poprzez temp/Vcore/inne) i zostajesz na maksymalnym co sie da osiagnac stabilnie :twisted: Oczywiscie, ze bedzie sie grzalo, bedzie tez pewnie wymagalo wiekszego napiecia, lepszego pradu i chlodzenia, ale czyz nie jest to mala cena jak za frajde z darmowych MHz'ow :?: :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalabanga Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2004 tak. Ale ja nie chcę kręcić procka, chcę zostać przy zegarze domyślnym czyli 2.0Gh, więc się pytam czy zmniejszyć mnożnik i do ilu, i automatycznie zwiększyść FSB żeby mieć to 2.0 i też pytanie do ilu? P.S. aha a zasiłkę mam HuntKey'a 400w. więc powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2004 ustaw 166x12 i będzie git:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2004 a czy to jest normalne aby w moim bartonie nie mozna bylo zmniejszyc mnoznika wiem ze jest zablokowany ale myslalem ze tylko w gore w dol tez? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalabanga Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2004 ustaw 166x12 i będzie git:) tak przypusczasz ?? czy z doświadczenia bo zaraz mam zamiar zmienić tylko jak ściągnę jedną rzecz z netu. Pytam się tak żeby mi coś nie siadło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2004 a czy to jest normalne aby w moim bartonie nie mozna bylo zmniejszyc mnoznika wiem ze jest zablokowany ale myslalem ze tylko w gore w dol tez? Jesli jest zablokowany, to oznacza, ze pozostaje ci tylko zmiana FSB... podnos ile wlezie :!: :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2004 tak. Ale ja nie chcę kręcić procka, chcę zostać przy zegarze domyślnym czyli 2.0Gh, więc się pytam czy zmniejszyć mnożnik i do ilu, i automatycznie zwiększyść FSB żeby mieć to 2.0 i też pytanie do ilu? P.S. aha a zasiłkę mam HuntKey'a 400w. więc powinno być ok. A wielka filozofia odpalić kalkulator i policzyć jaka kombinacja FSb i mnożnika do 2000MHz :?: lenistwo normalnie :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...