Skocz do zawartości
kalabanga

Pamięci bardzo wolne... tak mi się wydaje

Rekomendowane odpowiedzi

słuchajcie mam taki dylemat... bo z ciekawości zrobiłem test odczytu pamięci za pomocą Everest i mam wynik ~1870 i wydaję mi się że mało bo wychodzi gorzej niż procki o dużo niższym taktowaniu... przynajmniej tak tam jest napisane ;) być może jestem w błędzie... pamięci moje to:

Nazwa modułu Samsung M3 68L3223CTL-CB3

Numer seryjny Brak

Rozmiar modułu 512 MB (2 rows, 4 banks)

Typ modułu Unbuffered

Typ pamięci DDR SDRAM

Szybkość pamięci PC2700 (166 MHz)

Szerokość modułu 64 bit

Napięcie modułu SSTL 2.5

Metoda detekcji błędów Brak

Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh

Najwyższe opóźnienie CAS 2.5 (6.0 ns @ 166 MHz)

Następne najwyższe opóźnienie CAS 2.0 (7.5 ns @ 133 MHz)

procek ath2400+ nie kręcony więc zegar jest ustawiony na 2.0gh ( 133 szyna i 15 mnożnik )

Czyżby samsungi były takie cienkie ???? nie wierzę wrrr ( a może soft źle pokazuje ). Aha i żdnych programów w tle nie mam i w tray'u :P czekam na opinie i rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrob testy aida32 i wtedy porownasz - jest nawet topic o wynikach :]

no napisałem że test robiłem w Everest a jak wiesz to jest Aida ( zmienił się sponsor bodajże ;p ).

Dimek rozumiem. To sugerujesz zmniejszyć mnożnik a podnieść szynę ?? nie będzie się to bardziej grzało ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dimek rozumiem. To sugerujesz zmniejszyć mnożnik a podnieść szynę

Zdecydowanie to wlasnie sugeruje :!: Zasada - mnoznik w dol i FSB ile sie da w gore. Pozniej podbijasz mnoznik do czasu az traci sie stabilnosc (poprzez temp/Vcore/inne) i zostajesz na maksymalnym co sie da osiagnac stabilnie :twisted:

Oczywiscie, ze bedzie sie grzalo, bedzie tez pewnie wymagalo wiekszego napiecia, lepszego pradu i chlodzenia, ale czyz nie jest to mala cena jak za frajde z darmowych MHz'ow :?: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak. Ale ja nie chcę kręcić procka, chcę zostać przy zegarze domyślnym czyli 2.0Gh, więc się pytam czy zmniejszyć mnożnik i do ilu, i automatycznie zwiększyść FSB żeby mieć to 2.0 i też pytanie do ilu?

P.S. aha a zasiłkę mam HuntKey'a 400w. więc powinno być ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy to jest normalne aby w moim bartonie nie mozna bylo zmniejszyc mnoznika 

wiem ze jest zablokowany ale myslalem ze tylko w gore 

w dol tez?

Jesli jest zablokowany, to oznacza, ze pozostaje ci tylko zmiana FSB... podnos ile wlezie :!: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak. Ale ja nie chcę kręcić procka, chcę zostać przy zegarze domyślnym czyli 2.0Gh, więc się pytam czy zmniejszyć mnożnik i do ilu, i automatycznie zwiększyść FSB żeby mieć to 2.0 i też pytanie do ilu?

P.S. aha a zasiłkę mam HuntKey'a 400w. więc powinno być ok.

A wielka filozofia odpalić kalkulator i policzyć jaka kombinacja FSb i mnożnika do 2000MHz :?: lenistwo normalnie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi