Skocz do zawartości
cisum

MSI K7T Turbo rev 3 + Duron 1600 i CO DALEJ ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam płytę MSI K7T Turbo ver. 3 z najnowszym Biosem. Biegał na niej Duron 850 do puki nie padł. Potem postanowiłem kupić sobie Durona 1600 ale niestety nie wiem jak zmusic go do pracy z częstotliwością 1600 !!!

Płyta ma w Biosie regulacje napięcia do 1,700 , mnożnik od x12 do x15, a FSB co 1 Mhz od 100 do 132 ? O co tu chodzi ? O ile wiem powinien chodzic na magistrali 266 Mhz (133) . Płyta obsługuje podobno Athlony XP do 1700+. Poradźcie jak go ustawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw wszystko na AUTO i powinno być OK :) To co podajesz to ustawienia MANUAL i masz wtedy możliwość samodzielnego wyboru napięcia i FSB.

UPDATE :

Ściagnąłem sobie instrukcje do twojej płyty. Musisz zmienić ustawienie zworki 17 na płycie. Musi być rozwarta dla FSB 133. Dla FSB=100 MHz jest założona zworka. Powinno pomóc :) Według tego co znalazłem na necie płyta obsługuje Durony do 1,8MHz. Ale chyba z tego co widzę pamięci chodzą synchro z procem, więc musisz mieć pamiątki przynajmniej 266. Nie ma mozliwości ustawienia asynchronicznego :( choć to dla wydajności nawet lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ci serdecznie !!!

Jak mogłem nie pomyśleć o zworce, niepotrzebnie męczyłem się z szukaniem ustawień na manualu a tu tylko wyciągnełem zworkę i wszystko śmiga super. Bios pokazuje Unknow procesor at 1900+ i o to mi chodziło. Jeszcze raz serdeczne dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi