Skocz do zawartości
Homer

Barracuda IV i kontroler HPT 366

Rekomendowane odpowiedzi

Kumpel jutro kupuje Barracude 40GB, ma płytę ABIT BE 6 z kontrolerem highpoint HPT 366 (ATA 66). Mam pytanko: czy może bez obawy podpiąć dysk na ten kontroler bo kiedyś słyszałem że barracudy po kilku miesiącach współpracy z HPT 366 lubią się psuć. Czy to prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel jutro kupuje Barracude 40GB, ma płytę ABIT BE 6 z kontrolerem highpoint HPT 366 (ATA 66). Mam pytanko: czy może bez obawy podpiąć  dysk na ten kontroler bo kiedyś słyszałem że barracudy po kilku miesiącach współpracy z HPT 366 lubią się psuć. Czy to prawda?

jak już jutro podłączy to napisz czy wszystko jest ok z wykrywaniem (tzn. czy go dobrze widzi bios,itd. wiesz o co chodzi), bo sam jestem ciekawy...;) ostatnio nawet interesowalem się tym dysiem tyle, że 60 GB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety pare przykrych slow pod katem BIV: Kiepsko wspolpracuja z matrycami RAID,czy to w trybie ATA,czy to jako matryce RAID(w tym przypadku to juz mozna mowic o tragedji).Na wlasnej skorze sie przekonalem.Wczesniej mialem Abit KT7-Raid z HPT 370[w tym przypadku chodzilo,ale transfery nieciekawe].Teraz mam Gigabyte VRXP z kontrolerem PROMISE[w tym przypadku jeszcz gorzej,nawet system ciezko postawic]. Dodam,ze po podpieciu pod standardowe ATA jest O.K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie śmiga bez żadnego problemu ale jest to BE6 II ( nie pamietam jaki jest ten kontroler ale chyba inny) więc nie moge zagwarantować tego na BE6. Myśle jednak że pójdzie bez większych oporów, a jeśli padnie po kilku miesiącach to od czego jest gwarancja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche sie spozniam z odpowiedzia, ale mialem ostatnio identyczna konfiguracje (bIV+HPT366) i niestety porazka, w skrocie lepsza wdajnosc oferuje zwykle udma33, naprawde, co ja sie nameczylem, nowe biosy narzedzia segate, nie warto, bo to na nic wydajnosc porownywalna z FDD :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel jutro kupuje Barracude 40GB, ma płytę ABIT BE 6 z kontrolerem highpoint HPT 366 (ATA 66). Mam pytanko: czy może bez obawy podpiąć  dysk na ten kontroler bo kiedyś słyszałem że barracudy po kilku miesiącach współpracy z HPT 366 lubią się psuć. Czy to prawda?

Ludzie !

Czy wy naprawde nie macie innych problemów ?

Zamiast sobie je wymyślać pomóżcie innym !

Tak swoją drogą to nie wiem skąd Ty to wyssałeś, ale nie powinno być problemów z duetem hpt 366 + barakuda, mogą być problemy z barakudą, oczywiście nie spowodowane tym że jest ona podłączona do hpt 366

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak swoją drogą to nie wiem skąd Ty to wyssałeś, ale nie powinno być problemów z duetem hpt 366 + barakuda, mogą być problemy z barakudą, oczywiście nie spowodowane tym że jest ona podłączona do hpt 366

Skąd wyssałem te informacje? Mam kumpla w serwisie który opowiadał o problemach współpracy hpt 366 i pewnej serii dysków IBM, wspominał też o możliwych kłopotach z Seagate. Więc właśnie proszę o radę a nie "wymyślam sobie" PROBLEMÓW. Reasumując: dzisiaj u kumpla zainstalowałem nowy dysk barracuda 40GB na tym abicie BE 6 (bios TH wersja biosu kontrolera 1.25). Oczywiście stawialiśmy XP na nowo, dysk był podłączony na kontrolerze intelowskim udma 33. Win XP nie wykrywa highpointa hpt 366, więc dopiero po instalacji windy i zainstalowaniu sterowników przepiąłem dysk na hpt 366. I co? Bios kontrolera wykrywa poprawnie dysk jednak WinXP nie bootuje się! Czarny ekran i nic! Ostatecznie dysk z powrotem wrócił na standartowy kontroler udma 33.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co zrobiłeś źle... Win XP podczas inatalacji w pewnym momencie (prawie na samym początku ) pyta się ciebie czy nie chcesz zainstalowac jakiegoś sterownika do kontrolera Raid lub SCSI... w tym momencie ty wkładasz dyskietke ze sterownikiem do hpt (no i postepujesz z poleceniami isntalatora) i wszystko sie wykrywa jak trzeba i działa w jak najlepszym porządku... powinienes zrobić to jeszcze raz, ponieważ troche źle to wykombinowaleś i to może o wiele spowolnic prace dysku (przepustowosc, itd.), a nie potrzebnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co zrobiłeś źle... Win XP podczas inatalacji w pewnym momencie (prawie na samym początku ) pyta się ciebie czy nie chcesz zainstalowac jakiegoś sterownika do kontrolera Raid lub SCSI... w tym momencie ty wkładasz dyskietke ze sterownikiem do hpt (no i postepujesz z poleceniami isntalatora) i wszystko sie wykrywa jak trzeba i działa w jak najlepszym porządku... powinienes zrobić to jeszcze raz, ponieważ troche źle to wykombinowaleś i to może o wiele spowolnic prace dysku (przepustowosc, itd.), a nie potrzebnie...

Znam doskonale ten sposób instalacji sterownika hpt 366 ale kumpel miał te drivery na starym dysku i nie przegrał wcześniej na dyskietkę :D Wydaje mi się że jak wgrałem te drivery PO instalacji WinXP to powinno wyjść na to samo przecież.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W domu mam Cele566@850 na BE6II,  od kiedy przelozylem dyski do UDMA33 wszystko mi jakos przyspieszylo, a wczesniej celeron nie chcial chodzic powyzej 75MHz.  

Kontrolery ATA na plytach pod AMD sa przyjazniejsze.

Fakt, ten highpoint hpt366 to raczej niewypał. Hpt 370 zresztą też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam doskonale ten sposób instalacji sterownika hpt 366 ale kumpel miał te drivery na starym dysku i nie przegrał wcześniej na dyskietkę :D Wydaje mi się że jak wgrałem te drivery PO instalacji WinXP to powinno wyjść na to samo przecież.

u mnie np. to jeśli nie dalem mu tych driverów do hpt podczas instalacji to się poprostu nie dalo zainstalować, tzn. instalacja się zawieszała wciąż w tym samym momencie...

czy to dało by jakąś różnice... hmmm... sądze że tak, może nie było by tego problemu z bootem, o którym napisałeś...

a tak ogolnie to te hpt jest troche shit (a może nawet cała płyta)... nie działaja mi płytki bootujące, jeśli podłącze cd pod hpt to w Windows go widać, ale pod dosem nie ma mowy... np. jeszcze jak qmpel przychodzi do mnie z dyskiem samsunga, ustawia na slave, a ja mam na master na głównej tasmie (jego na oddzielnym kontrolerze Intela albo hpt) do hpt, a startuje z jego dysku :)

nic dodać, nic ujać... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym kontrolerem są podobno też bardzo duże problemy jeśli chodzi o instalacje linuxa. Coś nawala z tym lilo czy jakoś tak i ciągle są 1 nic nie można zrobić :( pomaga przepiecie dysku pod standardowy kontroler ale wtedy i tak linux nie działa i trzeba go jeszcze raz instalować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym kontrolerem są podobno też bardzo duże problemy jeśli chodzi o instalacje linuxa. Coś nawala z tym lilo czy jakoś tak i ciągle są 1 nic nie można zrobić  :( pomaga przepiecie dysku pod standardowy kontroler ale wtedy i tak linux nie działa i trzeba go jeszcze raz instalować.

Pamiętam swego czasu ABIT dodawał do płyt głównych (np. BE 6 II) płytkę CD ze specjalną dystrybucją Linuxa która obsługiwała te kontrolery Highpointa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...