Skocz do zawartości
Panoramix

Zadanie dla osób które mają czas i dobre serce :)

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką płytę główną polecacie pod athlona XP 2500 + do 400zł?

Powinna mieć Raid, sata, 4x PCI, AGP 8x, USB 2.0, FSB 400MHz (albo przynajmniej tyle żeby mi dobrze obsłóżyło mojego athlona i można było go podkręcić), bez nForce 2, bez zintegrowanej grafy, z zintegrowaną kartą LAN.

Mógłbym poszukać sam, ale jestem modemowcem więc poszukiwania bedą mnie kosztować drugie tylko co wartość płyty, w sklepach wciskają mi wszystko tylko nie to co ja chce, a z kolesi każdy poleca mi swoją płytę. Tak więc postawie wirtualnego browara osobie która mi pomoże i bedę bardzo zadowolony z wyboru którego dokonałem dzięki niej :)

Z góry thnx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to swietnym wyborem będzie Epox 8KRAI.... wiele osób na forum ją ma, raczej są zadowoleni. Koszt ~250zł, tak więc 150 zostaje na chłodzenie dla Bartka (na przykład). Rozumiem, że wystarczy ci RAID na SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus A7V880 za okolo 350zl, jeszcze nie testowalem o/c na niej bo kaske na procka i zasilke zbieram, ale z opini ludzi co krecili to podobno jest git plytka dla athlonkow Xp. Acha raid ma na sata nie na ata no i dual channel ddr mi smiga na 2x256mb kingston ddr400 2-3-3-8 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit NF7-SL za 396 zł (info ze sklepu PCSerwis w Warszawie).  

Płyta ma wszystko to czego o czego wymagasz. Z resztą o  

walorach tej MoBo pisać chyba nie muszę.

Abit NF7-S lub SL wentualnie AN7 ale on kosztuje wiecej niz 400zl. Podobnie jak NF7-S ale niewiele.  http://www.arest.pl/index.php?inc=cennik&katid=2

:!: :roll:

Powinna mieć Raid, sata, 4x PCI, AGP 8x, USB 2.0, FSB 400MHz (albo przynajmniej tyle żeby mi dobrze obsłóżyło mojego athlona i można było go podkręcić), bez nForce 2, bez zintegrowanej grafy, z zintegrowaną kartą LAN

btw. czemu nie chcesz nForce2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem czemu nie chcesz chipsetu NV mówisz ze chcesz kręcić proca to najlepszy będzie nForce bo ma blokadę na pci/agp. Bez nForca to masz do wyboru tylko VIA kt880 ale to nowe płytki mało sklepów je jeszcze oferuje i niewiadomo jak będą się spisywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem czemu nie chcesz chipsetu NV mówisz ze chcesz kręcić proca to najlepszy będzie nForce bo ma blokadę na pci/agp. Bez nForca to masz do wyboru tylko VIA kt880 ale to nowe płytki mało sklepów je jeszcze oferuje i niewiadomo jak będą się spisywać.

Jak lubi krecic mnoznikiem :).

Szkoda ze wiekszosc Bartkow ma zablokowany mnoznik :). No chyba ze podkrecanie skonczy sie na ustawieniu bartka 11x200MHz.

Wiec zastanow sie nad nForce2 bo chipset genialny, najlepszy pod Athlonki/Bartonki. Stworzony do krecenia, do tego posiada SoundStom czyli karta muzyczna za 180zl. za darmo :). No i ten Bios :). Wszytko tam mozna ustawic. Wiec zastanow sie jeszcze bo te ktore podalem wyzej(Abity) sa naprawde swietne, a do tego cena nie powala na kolana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponieważ mam osobną karte muzyczną i nie opłaca mi sie dopłacać do nForce2

Tylko troche mylisz pojecia nforce2 to rodzaj chipsetu plyty glownej i niewiele ma wspolnego z karta muzyczna. Pewnie Ci chodzilo o soundstorma, ktory jest wbudowany w niektore plyty na chipsecie nforce2.

A jezeli chcesz plyte do krecenia to zdecydowanie abit nf7-s (sl) Przezyjesz to ze ma soundstorma jakos ;-) A jak dobrze poszukasz to nf7-sl dostaniesz do 400 pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponieważ mam osobną karte muzyczną i nie opłaca mi sie dopłacać do nForce2

Tylko troche mylisz pojecia nforce2 to rodzaj chipsetu plyty glownej i niewiele ma wspolnego z karta muzyczna.

Możliwe że tak, nie jestem na bierząco ze sprzętem, poczytałem tylko to co mo koleś podesłał na gg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi