WoofeR Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Witam, Mam takie o to zmartwienie :) Posiadam od wczoraj coolerek Pentagram freezone QC 80 Cu, w obudowie (boku) umieściłem wentylatorek 80/80 na przeciwko coolerka. Po zamknieciu obudowy między coolerkiem a wentylkiem jest jakieś 2 - 2.5 cm odległości. Wentylator wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrze na cooler. O co chodzi? No więc o to chodzi że gdy prędkość obrotową coolerka ustawie na 2800 obr/s i zamkne obudowe to prędkość ta wzrasta do 2900 - 3000 obr/s czyli wentyl wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący powietrze do obudowy dodatkowo przyspiesza prędkość obrotową wentylatorka na pentagramie. Czy to może w jakiś sposób zaszkodzić wentylatorkowi na coolerku? ps. Dodam że wentyl dmuchający na pentagrama obniża temperatura procka o dodatkowe 5 stopni. Pozdrawiam WoofeR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 IMO to nie zaszkodzi - tylko ze moze spowodowac halas... Wg mnie 5 stopni to dobry zysk - ja bym sie nie przejmwal... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 tylko ze moze spowodowac halas... Nie nic nie słychać ... Chodzi mi tylko i wyłącznie o temperature i to czy to nie zaszkodzi nowemu nabytkowi (mówie o coolerku) ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 "między coolerkiem a wentylkiem jest jakieś 2 - 2.5 cm odległości" jak szeroka masz bude ze tak malo miejsca Ci zostalo ... nic mu nie bedzie to jest tylko 100-200 obr... wrazie czego jest gwarancja ... a jak chcesz miec pewnosc bo sobie jakis regulator spraw bo napewno to w jakim tam malym stopniu zmniejszy jego zywotnosc ale raczej bardzo nie wiele ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 No pentagram jest dosyć wysoki i dlatego tak mało miejsca zostało - wentyl jest wewnątrz wiec dodatkowe 2 cm odpada ... Może zmienie go tak żeby wysysał powietrze ale wtedy temp wzrasta o jakies 3 stopnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nic nie znaczący użytkown Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 No pentagram jest dosyć wysoki i dlatego tak mało miejsca zostało - wentyl jest wewnątrz wiec dodatkowe 2 cm odpada ... Może zmienie go tak żeby wysysał powietrze ale wtedy temp wzrasta o jakies 3 stopnie. dokładnie mam papsta 12x12x38 puszczony na 12v i temp, wyciąga ciepłe powietrze z obudowy i tem . na procku wzrosła o 4c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 zawsze jak ktos podaje predkosc obrotowa wiatraka to zawsze jest jakis zakres +/- np. 200rpm :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 U mnie w PC Probe jest cały czas wartość 2970 obr. dosyć mocno krece nim no ale jak ma taki zakres to czemu nie :) głośność jest na 2 miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 No to zrobiłem tak: Zdjąłem z coolerka regulator i podłączyłem do niego wentyl 3pin z od niego szeregowo 2 wentyl już podłączany (4 bolcami?) i dzieki temu mam regulator 2 wentylów na ścianie bocznej kompa. Obecnie w windzie jest 43 stopnie a w stresie max 50 ... może być ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 w ostatecznosci tylko dla jakiego procka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Athlon 3000 xp + ... może być ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 ... ps. Dodam że wentyl dmuchający na pentagrama obniża temperatura procka o dodatkowe 5 stopni. Pozdrawiam WoofeR Ciesz się tym i nie martw o Pentagrama, nic się mu nie stanie. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 smiglo wentyla w czasie pracy jest wypychane w kierunku przeciwnym do przeplywu powietrza (czyli od procka do boczka). kiedy wlaczasz ten dodatkowy nadmuch powodujesz 'docisniecie' smigla z powrotem do procka (w pewnym stopniu) czyli zawieszenie do w jakims rodzaju niewazkosci (w plaszczyznie osi lozyska). moze to spowodowac tylko zwiekszenie zywotnosci lozyska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 moze to spowodowac tylko zwiekszenie zywotnosci lozyska. No takiej odpowiedzi to się nie spodziewałem hehe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...