Skocz do zawartości
WoofeR

Czy cooler z wentylem moga wpływać na siebie niegatywnie??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam takie o to zmartwienie :)

Posiadam od wczoraj coolerek Pentagram freezone QC 80 Cu, w obudowie (boku) umieściłem wentylatorek 80/80 na przeciwko coolerka. Po zamknieciu obudowy między coolerkiem a wentylkiem jest jakieś 2 - 2.5 cm odległości. Wentylator wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrze na cooler.

O co chodzi?

No więc o to chodzi że gdy prędkość obrotową coolerka ustawie na 2800 obr/s i zamkne obudowe to prędkość ta wzrasta do 2900 - 3000 obr/s czyli wentyl wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący powietrze do obudowy dodatkowo przyspiesza prędkość obrotową wentylatorka na pentagramie.

Czy to może w jakiś sposób zaszkodzić wentylatorkowi na coolerku?

ps. Dodam że wentyl dmuchający na pentagrama obniża temperatura procka o dodatkowe 5 stopni.

Pozdrawiam

WoofeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"między coolerkiem a wentylkiem jest jakieś 2 - 2.5 cm odległości" jak szeroka masz bude ze tak malo miejsca Ci zostalo ...

nic mu nie bedzie to jest tylko 100-200 obr... wrazie czego jest gwarancja ... a jak chcesz miec pewnosc bo sobie jakis regulator spraw bo napewno to w jakim tam malym stopniu zmniejszy jego zywotnosc ale raczej bardzo nie wiele ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pentagram jest dosyć wysoki i dlatego tak mało miejsca zostało - wentyl jest wewnątrz wiec dodatkowe 2 cm odpada ...  

Może zmienie go tak żeby wysysał powietrze ale wtedy temp wzrasta o jakies 3 stopnie.

dokładnie mam papsta 12x12x38 puszczony na 12v i temp, wyciąga ciepłe powietrze z obudowy i tem . na procku wzrosła o 4c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zrobiłem tak:

Zdjąłem z coolerka regulator i podłączyłem do niego wentyl 3pin z od niego szeregowo 2 wentyl już podłączany (4 bolcami?) i dzieki temu mam regulator 2 wentylów na ścianie bocznej kompa. Obecnie w windzie jest 43 stopnie a w stresie max 50 ... może być ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smiglo wentyla w czasie pracy jest wypychane w kierunku przeciwnym do przeplywu powietrza (czyli od procka do boczka). kiedy wlaczasz ten dodatkowy nadmuch powodujesz 'docisniecie' smigla z powrotem do procka (w pewnym stopniu) czyli zawieszenie do w jakims rodzaju niewazkosci (w plaszczyznie osi lozyska). moze to spowodowac tylko zwiekszenie zywotnosci lozyska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi