Skocz do zawartości
moczara

Taktowanie procka a pamiec

Rekomendowane odpowiedzi

Mam przetaktowanego procka athlona xp 1500+ na 1800+. Taktowany jest szyną (154mhz). Chciałem sie was zapytać czy inne sprzety w kompie nie są narażone na uszkodzenie przez takie taktowanie. W tej chwili mam temperature procka 43st.

Na jdenym forum mi napisali ze wraz z taktowaniem fsb podnosi sie czestotliwosc agp i pci - czy to prawda ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagrożenie dla innego sprzętu może płynąć właśnie z tąd, że jeżeli podniesiesz FSB to częstotliwość pci i agp może sie zmienić (to jest prawda). A to czy się zmienia czy pozostaje przy 33MHz pci i 66MHz agp to zależy od twojej płyty. Jeżeli masz płytę na nForce to one chyba wszystkie mają zablokowane taktowanie pci i agp więc nic ci nie grozi, jeżeli natomiast nie jest to zablokowane to musisz ustawić dzielnik tak żeby przy ustawionym FSB częstotliwości pci i agp pozostały nie zmienione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że nie napisałeś jaką masz płyte. Bo to bardzo ważne... pamiętaj zawsze podawaj jaki masz sprzęt a póżniej zadawaj pytania. Ludzie z tego forum są naprawde mili jednak nie przepadają za tego typu pytaniami... :lol:

A co do twojego problemu to radze Ci sypnąc fsb do 166 wtedy pci/agp powrócą do standardowych ustawień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi