DocPL Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 W topicu milosza.x ( http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=86779 ) opisałem swój pomysł na rezerwuar oparty na stalowej puszce którą kupiłem w Tesco w Łodzi. Potrzebne części : 4 x redukcja 1/2' (zew) na 3/8' (wew) 4 x nyple 1/2' (potem obcięte w połowie) 2 x króćce kątowe SM 10/12 1 x króciec prosty SM 10/12 1 x korek pod imbus na gwincie 3/8' ponadto użyłem : Poxilinę i 4 x uszcelka na wąż 1/2' oraz 4 o-ringi. i wreszcie stalowa puszka z Tesco o wymiarach wys 15cm , szer 11cm. W wieczku tej puszki jest już fabrycznie zamontowana szybka z pleksy - cena puchy 9,99zł Po wywierceniu 4 otworów (3 w denku i 1 na boku) wkręciłem w nie redukcje 1/2' na 3/8 od środka uszczelka + poxilina, na zewnątrz o-ring i poxilina. Wieczko : szybkę od środka uszczelniłem poksyliną, a także na brzegi puszki nałożyłem poxilinę a potem nałożyłem wieczko. Efekty poniżej. Pucha będzie zamontowana w poziomie (tak jak leży na zdjęciach) w małej obudowie AT (skróconej do 2/3 wysokości) wraz z pompką i nagrzewnicą od Kadeta, na tym całym ustrojstwie będzie stała moja obudowa Thermaltake Lanfire (jak w podpisie), planuje zrobić coś na podobieństwo Vapochila. Jak kupię sobie wiertło do stali o fi 5mm to dołożę jeszcze w denku dwie dziury na diody UV. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Fajna, jakie są wymiary puchy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DocPL Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 WYMIARY puchy (to są w tekście ) ale podam jeszcze raz: WYSOKOSĆ 15cm SZEROKOŚĆ 11cm Widziałem jeszcze mniejsze puszki tzn o mniejszej średnicy - 7cm przy tej samej wysokości co moja pucha. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Nie no bardzo ładnie... Bardzo dobry pomysł... Jednak ja wole swoje pudełko do żywności... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpapmp Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 po co ci tyle dziur w tej pusce??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DocPL Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Co do ilości dziur. Mam Uriela v2 z którego woda leci równolegle na GPU i na NB nie chcę stosować trójnka więc już potrzebne są 2 wloty ( to bedą te króćce kątowe) no i wylot do pompki też jest potrzebny (króciec prosty). Ostatnia dziura (ta co jest koło wieczka zrobiona w boku puchy) to jest odpowietrznik i służyć bedzie do napełniania układu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Jeszcz epoprosze o koszty wykonania złączki itd pomysł super respekt :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DocPL Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 4 x redukcja 1/2 na 3/8 cala - mosiężna 12 zł Nypelki mosiężne 4 sztuki - 12 zł Komplet uszczelek - 4 zł Króćce - 10 zł za sztukę prosty i 13 zł kątowe , korek coś koło 6 zł Poxilina 11 zł - połowa jeszcze została. :D Całkowity koszt to około 75 - 80 zł (robocizna moja własna - sama przyjemność) Oczywiście dzięki zastosowaniu tych redukcji 1/2' na 3/8' mozna sobie w puchę wkrecić dowolny króciec byle mial gwint 3/8 ' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 naprawde wyglada spox fajna sprawa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Hmm.... ruszy produkcja na szerszą skale? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 naprade wypas smieszna jest tylko cena puszki w stosunku do reszty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 ee a ja sie zapytam jaki dzial czy jak to tam sie zwie w tym tesco to se do gorzowa po to podskocze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DocPL Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 Ja swoją kupiłem w dziale z garami i patelniami, ale widziałem ze puchy takie stoją też koło stoiska z plastikowymi pojemnikami na żywność. Co do seryjnej produkcji - raczej to nierealne w moich warunkach i przy mojej pracy. Specjalnie założyłem ten topic bo osobiście uważam że ta pucha idealnie się na rezerwuar nadaje - ma 2 wady: piekielnie trudno się wierci dziury, a po drugie każdy tłusty paluch na niej widać, poza tym jest cool. Ideę zbudowania takiego rezerwuaru podrzucił mi obrazek z zagranicznego sklepu z WC tam podobna pucha trochę mniejsza też z króccami kosztowała coś koło 56 Euro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpapmp Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 Hmm mam nadzieje ze puszka nie będize wpadała w wibracje od pompki no i ze nie będzie hałaśliwa... Pozatym fajny pomysł, fajne wykonanie, musiałbym pomyśleć także nad podobnym sposobem wykonainia pojemnika, tylko jakos tak przyzywyczajiłem się do pojemniczków na chleb :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowal_ Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 Bardzo udany homemade. Gratuluje. Good work :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 4 x redukcja 1/2 na 3/8 cala - mosiężna 12 zł Nypelki mosiężne 4 sztuki - 12 zł Komplet uszczelek - 4 zł Króćce - 10 zł za sztukę prosty i 13 zł kątowe , korek coś koło 6 zł Poxilina 11 zł - połowa jeszcze została. :D Całkowity koszt to około 75 - 80 zł (robocizna moja własna - sama przyjemność) Oczywiście dzięki zastosowaniu tych redukcji 1/2' na 3/8' mozna sobie w puchę wkrecić dowolny króciec byle mial gwint 3/8 ' Bardzo fajna robota - ale w porównaniu do wykonania pojemnika easy klik wypada o jakies 40-50 pln drożej, więc wg mnie jeśli komuś aż tak bardzo na pięknym wyglądzie nie zalezy mógłby z easy klika wykonać też ładny - i to za max. 40 pln (nawet poniżej 30 da się zejść) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 4 x redukcja 1/2 na 3/8 cala - mosiężna 12 zł Nypelki mosiężne 4 sztuki - 12 zł Komplet uszczelek - 4 zł Króćce - 10 zł za sztukę prosty i 13 zł kątowe , korek coś koło 6 zł Poxilina 11 zł - połowa jeszcze została. :D Całkowity koszt to około 75 - 80 zł (robocizna moja własna - sama przyjemność) Oczywiście dzięki zastosowaniu tych redukcji 1/2' na 3/8' mozna sobie w puchę wkrecić dowolny króciec byle mial gwint 3/8 ' Bardzo fajna robota - ale w porównaniu do wykonania pojemnika easy klik wypada o jakies 40-50 pln drożej, więc wg mnie jeśli komuś aż tak bardzo na pięknym wyglądzie nie zalezy mógłby z easy klika wykonać też ładny - i to za max. 40 pln (nawet poniżej 30 da się zejść)ta ja moge kupić pudełko za 5zł dwie rujki miedzien i mam rezerwuar za 10zł ale trza się zastanowić nad efektem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 WYMIARY puchy (to są w tekście ) ale podam jeszcze raz: WYSOKOSĆ 15cm SZEROKOŚĆ 11cm Widziałem jeszcze mniejsze puszki tzn o mniejszej średnicy - 7cm przy tej samej wysokości co moja pucha. Pozdrawiam a no fakt :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DocPL Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 Bardzo fajna robota - ale w porównaniu do wykonania pojemnika easy klik wypada o jakies 40-50 pln drożej, więc wg mnie jeśli komuś aż tak bardzo na pięknym wyglądzie nie zalezy mógłby z easy klika wykonać też ładny - i to za max. 40 pln (nawet poniżej 30 da się zejść) Wszystko się zgadza. Ale przecież można w taką puchę wstawić 3 ruki miedziane i też będzie rezerwuar - za jakieś 30 zł :D. Mnie zalezało na wyglądzie , a także na funkcjonalnosci, mogę sobie króćce wymieniać ile razy zechcę. W pierwszym projekcie króćce miały być wsadzone w puchę na sztywno (tzn bez tych redukcji 1/2 na 3/8' czyli około 30 złotych taniej) ale wtedy za każdym razem gdy będę chciał zmienić coś w swoim WC bym musiał je na siłe wyrywać. Można jeszce inaczej zrobić rezerwuar a mianowicie postawić go w pionie a króćce lub rurki (jak kto woli) wsadzić przez wieczko z pleksą, na pewno pleksę się prościej wierci niż stal :) . A oto pierwowzór mojej puchy : Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 Jakos nie widze podobienstwa... Oryginal mi sie bardziej podoba :D ;) Ale twoja produkacja takze fajna :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 Wygląda to super (chociaż tych 4 nypli tam nie widzę). Mam jedno pytanie - co to za stal? Nie będzie jakiś reakcji miedź-woda-pojemnik?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DocPL Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 Pucha jest z nierdzewnej stali aramatura jest mosięzna. A nypelki są w środku ładnie poprzycinane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DocPL Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 Witam ponownie. A oto co chcę zrobić ze swoja puchą, pod spodem jest schemat mojego WC ver 2 ( w budowie) 1 = Uriel v2, 2 = Abadon, 3 = Atira, 4 = Kadett nagrzewnica, 5 = Hydor L30, 6 = Zbionik wyrównawczy czyli pucha z tematu. W założeniu cała maszyneria ma stać w oodzilnej małej budzie, na której ma stać moja obudowa Thermaltake (jakos nie mam sumienia jej za bardzo rozwiercać i modować). Po spodem zapodaje foty mojej przerobionej budy AT na maszynownie od WC ;-). Tak oceniam że jest ukończona w 50%. Dzięki temu układowi pozbywam się grzejącego Hydorka z wnetrza właściwego PC. Maszynownia będzie przykręcona na stałe do dna PC i bedzie miała kółka. Wysokość całości w przybliżeniu będzie równa Big Towerowi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 Zapowiada sie niezle... na pewno jest to oryginalny projekt - zycze zakonczenia go sukcesem :idea: :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 koncepcja jak najbardziej ok ale jeszcze musisz troche to poprawic :) pz. chetnie zobaczyl bym zdjecia zawartosci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 Bedziesz wrzucal cos do kontroli przeplywu wody w uklad (czyli, czy plynie ;)? Jezeli tak, to mozesz sie pochwalic co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DocPL Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 W środku aktualnie to jeszcze nic nie ma , poza nagrzewnicą ze shroudem. Więcej fotek będzie w miarę postępu prac. Jeżeli chodzi o kontrolę przepływu to mam przepływomierz Innovateka. Jeszcze nie wiem jak go wepnę w układ, ale mam dwa pomysły. Pierwszy - wpiąć go pomiędzy rezerwuarem a pompką , i drugi wpiąć go w odnoge od NB zwiększy sie wtedy opór przepływu w tej części układu a tym samym więcej wody popłynie na GPU. Wersja druga mi się bardziej podoba, gdyż nie interesują mnie bezwględne wartości przepływu a tylko alarm w przypadku braku przepływu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Odgrzebuje temacik bo mnie zacikawiła taka pucha-sam mam pare w domu. Wykożystał bym mniejszą.. ale jest 1 problem to nierdzewka.... I teraz pytanie mocno bedzie zachodziła korozja? czy napełnienie układu borygo z wodą w proporcjach np 1/3 borygo reszta wody wtystarczy? bo pucha mi sie spodobała naprawde... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:::PaStA:::. Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Archeolog roku :D ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 (edytowane) Nie ukrywam ze archeolog :P Gdyby nie spis mechl!ka to bym tego nie znalazł a tak mysle nad taki czymś. Może jestem zboczony ale mnie sie podoba :) edit: oczywiście rezik-puszka nie mechl!k :lol: Edytowane 21 Lipca 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...