Skocz do zawartości
chrze

DLACZEGO AMD TAK MA

Rekomendowane odpowiedzi

MAM ZAMIAR KUPIS ATHLONA 2500+BARATON ALE ON MA TYLKO 1826MHZ TO ZNACZY ZE ON DZIALA JAK PROCESOR 1826 A NIE 2500+ CO ONE SA JAKIES POSKRACANE CZY CO MUGLBY MI TO KTOS WYTLUMACZYC A PŁYTE GŁÓWNA ZAMIEŻAM KUPIC

Abit NF7 (v2.0)

LUB

Abit NF7-S2

RESZTA MOJEGO SPRZETU TO RADEON 9200 128BIT 128MEGA RAM KINGSTON 256.400 CZY TAKI SPRZET PASOWAL BY DO TEGO AMD A MOZE BARARONA 2600+ MOZE JEST LEPRZY I LEPIEJ SIE PODKRECA RAM PODKRĘCAM DO 456MHZ TO CHYBA DOBRY WYNIK CO O TYM MYSLICIE OBECNIE POSIADAM ZELERONA 2.4 NA PLYCIE MSI ALE NIE JEST TO ZBYT DOBRY PROCEK I CZY ZASILACZ Z TEGO KOMPA PASOWAL BY DO TEGO AMD I TEJ PŁYTY ZASILACZ TEZ ZAMIEZAM ZMIENIC ALE PUZNIEJ BO NA TYM TO CHYBA ZA DUZO NIE POPODKRECAM A JESZCZE DO ILU MOGE PODKRECIC BARATONA NA BOXSOWYM CHLODZENIU POZDRAWIAM :arrow: :arrow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAM ZAMIAR KUPIS ATHLONA 2500+BARATON ALE ON MA TYLKO 1826MHZ  TO ZNACZY ZE ON DZIALA JAK PROCESOR 1826 A NIE 2500+ CO ONE SA JAKIES POSKRACANE CZY CO MUGLBY MI TO KTOS WYTLUMACZYC  A PŁYTE GŁÓWNA ZAMIEŻAM KUPIC 

Abit NF7 (v2.0)

LUB

Abit NF7-S2 

RESZTA MOJEGO SPRZETU TO RADEON 9200 128BIT 128MEGA RAM KINGSTON 256.400 CZY TAKI SPRZET PASOWAL BY DO TEGO AMD A MOZE BARARONA 2600+ MOZE JEST LEPRZY I LEPIEJ SIE PODKRECA RAM PODKRĘCAM DO 456MHZ TO CHYBA DOBRY WYNIK CO O TYM MYSLICIE OBECNIE POSIADAM ZELERONA 2.4 NA PLYCIE MSI ALE NIE JEST TO ZBYT DOBRY PROCEK I CZY ZASILACZ Z TEGO KOMPA PASOWAL BY DO TEGO AMD I TEJ PŁYTY ZASILACZ TEZ ZAMIEZAM ZMIENIC ALE PUZNIEJ BO NA TYM TO CHYBA ZA DUZO NIE POPODKRECAM A JESZCZE DO ILU MOGE PODKRECIC BARATONA NA BOXSOWYM CHLODZENIU POZDRAWIAM  :arrow:  :arrow:

jaja sobie robisz ?? po 1 to sie nie wydzieraj po 2 to szukaj po 3 nie wiemy jaki masz zasilacz :lol: po 4 szukaj po 5 :lol: po 6 BYŁO SZUKAJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahahhahahahahhahahaaha nieeeee mooooogeee.... najpierw wylacz tego z.a.j.e.b.a.n.e.g.o CAPS-LOCKa, potem przeczytaj sobie cokolwiek co bylo napisane na tym forum, a potem dopiero pytaj... ;-]

AVE!!

to go pojechal :lol: , FAQ FAQ i jeszcze raz FAQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby AMD wprowadzilo wspolczynik PR miesiac temu to moznaby sie dziwic ale nie po takim czsie :)

A wiec tlumacze jak najprosciej sie da :)

Wspolcznik PR czyli to cos z + na koncu odzwierciedla szybkosc proca w porownaniu z PIV. Jako ze AMD nie ma tyle MHz co PIV ale ma podobna szybkosc przy mniejszym zegarze. Dlatego aby odzwierciedlac szbkosc prockow wzgledem konkurencji AMD wprowadzilo wspolczynnik PR. Czyli Bartek 2500+ jest porownywalny(szybkosc) z Pentiumem 4 2,5GHz.

Mam nadzieje ze kapnales :).

Ram ja kwytrzmuje 228MHz to powinien wystarczyc. Ae ile go masz? Bo jesli 256MB to lepiej dokup drugie 256MB a najlepiej to 512 :).

Lepiej brac Bartka 2500+. Lepiej sie kreci od 2600+. Czesto Bartki 2500+ chodza na 3200+(2,2GHz-szyna 200MHz).

Do takiego kompa 350W zasilacz bedzie potrzebny ale nie jakis Codegon i jego pochodne ale markowy, Chieftec 360W najlepiej.

Co do chlodzenia to lepiej wymienic bo BOX'owe czesto sa do bani. Kup wersje OEM a roznice miedzy OEM a BOX wdaj na wentyl, a najlepiej to doloz pare groszy na jakis lepszy wentyl.

Widac ze z kompami juz dawno nie miales do czyninia :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlopaki to juz bylo setki razy nie chodzi w '+' o wydajnosc w stostunku do p4 tylko stosunku do starych antków aby mozna je bylo porownac, nowa architektura proca=nowa wydajnosc tak samo jak w p4 proce sa z ht i bez niego a wiadomo jaki to ma wplyw pomimo ze zegary takie same

ale wlasciciej ZELERONA rzadzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlopaki to juz bylo setki razy nie chodzi w '+' o wydajnosc w stostunku do p4 tylko stosunku do starych antków aby mozna je bylo porownac, nowa architektura proca=nowa wydajnosc tak samo jak w p4 proce sa z ht i bez niego a wiadomo jaki to ma wplyw pomimo ze zegary takie same 

włąsnie nie skla athlona jest w odniesiniu do p4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prescott (0.09) 2.8 HT vs A2,8+ ?? ja bym sie nie zastanawial :]

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=204&...ctr_str_numer=2 dalej myslisz ze to to samo ? ta skala tylko przybliza rzeczywiste mozliwosci procaka nie mozna jednak jej jednoznacznie przypisywac mhz intela to bo jest inna platforma która tak samo ma swoje wady i zalety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PR jest porównywalne do procków Intel'a, a Sempron czyli zwyczajny T-Bred ma PR porównywalny do "Celeron'a D",

Prescott (0.09) 2.8 HT vs A2,8+ ?? ja bym sie nie zastanawial :]

do tego porównania prędzej athlon 64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomahawk

dokladnie trzeba porównywac procki z tego samego okresu - rozwoju linie technologicznych wiec na samo patrzenie na + nie ma sensu bo mój procek to t2k+ @222x10=3000+ !! a wymienie sie bez gadania na p42.8ghzht bez oc ;]

na poczatku tak bylo ze to mniej wiecej odpowiadalo np 2+~p4 2 ale potem pojawily sie nowe jadra dodtakowe instrukcje itd a teraz raczej + maja charakter orientacyjny !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

AMD wprowadza wspolczynnik PR aby odroznic wydajnosc w stosunku do swoich starych prockow. Niezle wiesz.

To znaczy ze AMD stalo sie konkurencja sama dla siebie :). Chodzilo(chodzi) o to ze procki AMD maja mniej MHz od PIV przez co mogly byc uwazane za slabsze od PIV a dzieki temu wspolczynnikowi ich rzeczwista wydajnosc wzgledem PIV jest pokazana. I tylko o to chodzi ze wspolczynnikiem PR. To rownie dobrze Ktos ma Batka 3200+ a z checia wmieni go na Athlona64 2800+. Proste.

To ze wspolczynnik PR jest troche podkrecony wiadomo. Ale tylko w Athlonach/Bartkach bo w Athlonie64 mozna juz powiedziec ze jest dosc dobrze dobrany. Ale czy mozna porownywac 64bit'owy procek z 32bit'owm? W pewnym zakresie napewno tak ale to 2 rozne architektury ale to juz na inny topic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przykro mi to stwierdzić ale wiele osób sie myli co do znaku +. ponieważ jest to jak najbardziej porównanie starszych i nowszych modeli AMD... Jesli chodziło by o porównanie z intelem 1,7 xp1700+ to AMD pewnie by zaczął nazwy od 2000+ , A to ze przy okazji ma sugerować coś odnośnie konkurencji to zupełnie inna sprawa...... Intel dostał kopa dopiero z HT...a oznakowania xp sie jakoś nie pozmniejszały co do intelowskich MHZ.....pozdrawiam....

a kto nie chce uwierzyć wiec pewnie i tak sie nie przekona nawet jak znajdzie to z 10 razy na necie......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez to prowokacja

nie ma takich ludzi na ziemi  :)  :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

a w temacie: Bararaton ma 2500+ z nazwy, 1833mhz na budziku i podkreca sie zaleznie od konfiga, reszta pasuje,,,

podpowiem ze nie przyszedles do przedszkola wiec zachowyuj suię - wiele osob drazni takie katowanie pytaniami na ktore odpowiedzi są dostępne zarówno na forum jak i na wielu www... CAPS to tez przegięcie... ZELERON rulezz ;-]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi