Skocz do zawartości
Yacho

Rozlozenie Elementow - plz help

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wiec opisze krotko sytuacje.... chodzi o to ze po bokach kompa mam malo miejsca - a chce zlozyc sobie WC :)

i teraz tak - niestety nie moge trzymac chlodnicy na poziomie bloku :/ zostaje polozenie jej "na dachu" (buda bigtower)

przygotowalem nawet 2 rysunki ;]

Wariant pierwszy:

Dołączona grafika

i drugi:

Dołączona grafika

i teraz mam pytania :

- czy jest sens budowania WC przy takim ulozeniu elementow ? (zalezy mi na cichej pracy i na osiagach tez - teraz mam Pentagrama 80-Cu ale jakby bylo lepiej to by bylo ekstra ;]

- Czy pompka MJ1000 bedzie wystarczajaca przy zalozeniu ze w ukladzie beda max 2 bloki ? (CPU+ w przyszlosci GPU) ? jesli nie to co w okolicach ceny MJ mozecie polecic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee.. masz BT i nie wpakujesz wszystkiego do srodka ?!

nie musisz jej trzymac na poziomie bloku.. mozesz ja przczepic do gory obudowy i wyciac otwor zeby byl przeplyw powietrza..

pompke ze zbiornikiem mozesz dac pod koszykiem HDD i juz.. wszystko w srodku..

najlepiej jakbys zapodal jakies zdjecia swojego BT..

i/albo podal wszystkie wymiary:

-BT

-chlodnica

-zbiornika

-pompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie tak sie waham..... moze uda sie zrobic all u gory - narazie chlodnice od kadeta widzialem tylko na zdjeciach wiec nie wiem jak z nia jest wymiarowo - ale generalnie mowisz ze przy tej pompce jak postawie chlodnice na dach to bedzie to wszystko sprawnie dzialac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co pchac chlodnice do 5.25 skoro ma BIG towerka?

do 5.25 to sie pcha jak masz midi.. a nie BIG

nie wierze w to, zeby mial, az tak zapchanego tego BT gratami, zeby u gory nad zasilka nie mozna wrzucic duzej nagrzewnicy..

jedyne co bedzie musial zrobic to jakis tam shroud z tektuy i dziurke na wywiem z wentylka pod chlodnica..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest 3 w nocy i nie chce mi sie.. isc spac.. za duzo pizzy o 12 (00:00) zjadlem :D

shroud to taka oslonka na chlodnice.. a raczej "prowadnica dla powietrza"..

chodzi o to, zeby powietrze z wentylatora, ktory owiewa chlodnice szlo tylko na chlodnice i nie uciekalo gdzies na boki.. jak poszukasz na forach watki typu "moje WC - wreszcie zlozylem/ocencie" to zobaczysz jakie ludzie robia szrołdy...

http://forum.purepc.pl/about65154-0-asc-150.html

^^tutaj masz historie pewnego niedokonczonego (jeszcze) moda... jak przeczytasz ten temat uwaznie to sie dowiesz wiecej, niz jakbys szukal sam roznych hasel..

ech.. poprostu trzeba umiec kombinowac i myslec w jaki sposob mozna najlepiej zdobyc latwo przyswajalna wiedze..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

chodzi o to, zeby powietrze z wentylatora, ktory owiewa chlodnice szlo tylko na chlodnice i nie uciekalo gdzies na boki.. jak poszukasz na forach watki typu "moje WC - wreszcie zlozylem/ocencie" to zobaczysz jakie ludzie robia szrołdy...

...

Poza tym jeśli wentylator nie jest oddalony od chłodnicy, to na jego środku nie przepływa przez chłodnicę powietrze, co zmniejsza jej wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi