Skocz do zawartości
witek_p

3 HDD vs UDMA > Multiword

Rekomendowane odpowiedzi

Jedno pytanko bo już wyczerpalem googla :wink:

System WinXP SP1 PL + WU, stery nForce 4.27, bios od D21 do D25.

Mam 3 dyski:

- 120 pod Raid SATA Sil3112A,

- 200 primary-slave, 80 niekiedy na primary-master (zamieniałem też miejscami ale niewiele to zmieniło),

- CD-RW i CD pod secondary master i slave odpowiednio.

Kable okrągłe ekranowane Collermaster'a, dyski dobrze "wyzworkowane" (próbowałem z ustawieniami master/slave i cable select) i podpięte w odpowienie wtyczki w kablach, kable zamieniane.

Niekiedy, właśnie jak podepnę tą 80 w całym kanale primary UDMA zamienia sie na jakiś Multiword, nie zawsze tylko niekiedy i nie umiem tego powiązać z jakimś konkretnym obciążeniem czy czymś w tym rodzaju, dyski nie przegrzane (33-37stC).

Czy ktoś już miał z takim czymś problemy i jakoś to rozwiązał. Ja zrobiłem reinstall :lol: i niestety nic to nie pomogło, jedynie jak wyłączę opcję "Let BIOS select transfer mode" to przesaje sie zmieniać.

Aha, jeżeli chodzi tylko jeden dysk obojętnie czy 200 czy 80 to wszystko jest ok, podpięcie drugiego tak miesza :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w logu nie mam bledu dotyczacego tej zmiany, a dyski tego samego poducenta, ten sam model tylko inne pojemności. Kabli już się troche nazmienialem, na zwykłe płaskie (chyba z 5 różnych) no i te 2 okragle co mam tez zamienialem miejscami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi